Unika utbildningar på Campus Karlshamn
På Campus Karlshamn har man fått möjlighet att skapa helt unika utbildningar inom sk. immersiva upplevelser. Dessa har stor framtidspotential och 30 studenter blir pionjärer när nya programmet nu fyllts. I ett tätt samarbete med Kreativum skapar de en ny Karlshamnsprodukt. Vi har pratat med Markus Fiedler som är professor på Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn och som undervisar och forskar inom ämnet.
Hallå där, Markus Fiedler! Kan du presentera dig själv?
– Jag är en motorcykelåkande professor som tycker om att fotografera och spela piano. Jag flyttade till Sverige med min familj för 23 år sedan och kommer ursprungligen från Tyskland. Jag har jobbat på piren i fyra år och stormtrivs här i Karlshamn. Jag jobbar med upplevelsekvalitet i min forskning och undervisning och hur man kan bedömer det.
Vad är nytt på BTH i år?
– Det är ju det nya treåriga programmet, Design av digitala och immersiva upplevelser som är ett treårigt kandidatprogram. Vi har fyllt alla platser och har 30 studenter. Vi har också några som läser kurser från programmet fristående. I det nya programmet samarbetar vi mycket med Kreativum och våra studenter kommer att vara där ofta. Programmet uppdateras och utvecklas nu löpande. Vi har också under året sjösatt ett tvåårigt program som blir en avknoppning till det, Design av digitala upplevelser för lärande, vilket passar väldigt bra in på Östra Piren där exempelvis edtechföretaget Skolon har sitt huvudkontor. Specialiseringen ger oss också nya målgrupper såsom lärare eller andra som vill vidareutbilda sig i den riktningen att man skapar nya lärandeupplevelser. Man kanske har varit yrkesverksam och vill bredda sig eller göra något annat. Då får man möjlighet att lära sig design av tekniska lösningar för lärandet. Det programmet startar under nästa år och kan läsas på distans.
Vad är egentligen en immersiv upplevelse?
– Själva ordet kom in svenska ordboken ganska nyligen. En immersiv upplevelse uppslukar och omsluter dig på ett ingående och omfattande sätt. Ofta digitalt eller en blandning av verklighet och illusion. Men det kan göras på väldigt många olika sätt. Det kan vara en projektion, via VR-glasögon eller glasögon som ger extra information eller gör dig möjlighet att vara en del av en annan realitet. Det nya programmet kommer ha inriktning på många av dessa. VR (virtual reality) eller AR (augmented reality), MR (mixed reality) och XR (extended reality).
Kan du ge något exempel på någon immersiv upplevelse?
– Om man är i domebiografen på Kreativum så kan man exempelvis resa runt i galaxen. I en stadsvandring med speciella glasögon kan man få extra information om platser eller scener som utspelas i en annan tid.
Vad skulle du säga att Karlshamn har som inte andra studieorter har?
– Det är en unik miljö att studera i. Vi har lärare som är väldigt måna om sina studenter. Vi har fantastiska faciliteter och utrymmen, labb, modellverkstad, ljudstudio och all modern teknisk utrustning som man kan låna och använda för att skapa sina gestaltningar. Kreativiteten sitter i väggarna här och det har vi faktiskt ofta fått höra från kollegorna inom och utanför BTH. Att det är något speciellt här. Det hör vi också från våra alumner att de verkligen kunnat förverkliga sig själva.
I Karlshamn är vi mycket designinriktade samtidigt som man får en teknisk bas. Så våra studenter är väldigt påhittiga. Frihet under ansvar och handledning när du behöver. Men i din egen regi, vilket gör dig självgående.
Kan du inte berätta lite mer om samarbetet med Kreativum?
– Vi har ett mångårigt samarbete exempelvis med Forskarfredag och varit med i tävlingar där. 2018 fanns jag själv med som slutvinnare. Mathias Roos, den tidigare VDn har hjälpt oss mycket när vi utformade vårt nya program. Likaså Malin Jogmark från Marinmuseet och Peter Mattisson från Cimon. De har bidragit mycket och vi har blivit tajta på vägen. För våra studenter är det en fantastisk miljö att jobba i. Där finns redan en hel del immersiva upplevelser där. Studenterna kan vara med och utveckla de befintliga men också skapa nya. Det blir både ett testlab och ett skyltfönster för dem. Den nya domebiografen är digital nu som också ger helt nya möjligheter till immersiva gestaltningar.
Kreativum finns i Karlshamn och det gör vi också. Det blir en bra karlshamnsprodukt av det hela. För studenterna tar det bara 15 minuter med buss till Kreativum. Bättre kan det knappast bli.
Så framtiden ser ljus ut för BTHs utbildningar i Karlshamn?
– Ja! När beslutet kom att man ville samla spelutbildningar i Karlskrona såg vi chansen att skapa något nytt och unikt här, något som inte finns och som vi kan utveckla för att följa tiden. Vi är ganska ensamma om konceptet och det finns möjlighet att knoppa av fler inriktningar allt eftersom de behövs. Det finns och kommer finnas ett stort behov av arbetskraft inom dessa områden i framtiden.
Tack för intervjun, Markus!
Fler nyheter om Skola & utbildning
- Skola & utbildning
Jörg Teichgraeber har gått från skådespelare och deprimerad kultförklarad handdocka i Tyskland till rektor för Hyper Island i Sve ...
- Skola & utbildning
Den lilla staden med närheten till havet och naturen, i kombination med den intressanta utbildningen på Campus Karlshamn lockade S ...
- Evenemang
I två decennier har utbildningarna på Campus Karlshamn levererat nya företag och innovationer. Den unika campuskulturen har utveck ...