Campingkungen i Kollevik
Kolleviks campingby är ett semesterparadis som varje år lockar tiotusentals gäster som får upp ögonen för Karlshamn och starkt bidrar till den lokala ekonomin. Från att själv ha varit en entusiastisk husvagnscampare tog Joachim Dahlgren steget till att driva egen camping 2010. Sen har en camping blivit tre!
– Man måste älska det här livet för att orka och det gör jag. Det är fantastiskt!
Joachim är från början en entreprenör som alltid drivit företag och som också arbetat inom telecombranschen i 17 år. Camping har varit en del av familjens fritid sedan slutet på 80-talet när de för första gången lånade en husvagn och fastnade. Några år senare köpte de sin första egna husvagn och tillbringade sedan all ledig tid, helger och semestrar med den.
– När mina kollegor på Europolitan frågade vad jag skulle göra på semestern och jag sa att vi skulle ut med husvagnen så skrattade de. De skulle resa utomlands eller ut åka med båten. Nu skulle man nog inte mötas av samma reaktion, berättar Joachim.
En livsstil
En släkting drev en camping uppe i Kalmar och när han skulle låsa på kvällen hängde Joachim nyfiket med.
– Då fanns inga appar eller elektroniska lås utan det var stora nyckelknippan och hänglås som gällde. Men där och då konstaterade jag att det är ett fantastiskt liv. Så ville jag också ha det. Efter det växte tanken och jag började hålla utkik efter campingar till salu.
Efter flera års sökande köpte han 2010 sin första camping och drömmen gick i uppfyllelse. Numera finns det inte mindre än tre campingar under familjen Dahlgrens vingar. Vid Halen i Olofström, Tredenborg i Sölvesborg och så den i vackra Kollevik.
– Nu har vi gått i mål så nu blir det inte fler campingar, konstaterar Joachim och ler.
Hela familjen engagerad
Fem i familjen arbetar tillsammans med campingarna. Både frun, sönerna och svärdottern. Och alla har lämnat Trelleborg för Karlshamn. En son bor i Jämshög, en i Asarum och sen Joachim med frun inne i Karlshamn.
– Den ene sonen är som jag. Han älskar att hålla på med siffror, sälja och förhandla. Den andra är mer praktiskt lagd och är driftsansvarig och gillar den biten. Så vi kompletterar varandra och det funkar väldigt bra.
Att driva en camping är mer än bara ett jobb för Joachim – det är en livsstil. Under högsäsongen börjar dagarna runt kl. 07:00 och slutar inte förrän sent på kvällen och så är det alla dagar i veckan. Men Joachim älskar varje minut av det och ser det inte som en börda.
– Man måste älska det här livet för att orka och det gör jag. Då är det inget problem att jobba som man gör.
Det betyder inte heller att man är ledig under vinterhalvåret får då skrivs det avtal för kommande säsong, det underhålls, byggs och renoveras och det marknadsförs. En bekant undrade om han har ett riktigt jobb på vintern.
– Då har ju jag som mest att göra för att förbereda för nästa säsong, säger Joachim och skrattar.
Glada gäster är bästa betyget
Att få fin återkoppling och glada gäster är det roligaste med att driva en camping, menar Joachim. De får mycket beröm för servicebyggnaderna och för hur rena och välstädade alla stugor och byggnader är. Dessutom är det strategiska läget precis vid vattnet med närheten till stan och skärgården någon man också uppskattar.
– När gästerna tackar för en fin vistelse och berömmer campingen då känner jag att vi gjort vårt jobb rätt. Många av våra nya gäster har läst om oss i sociala medier eller blivit rekommenderade att komma av tidigare gäster. Det betyder mycket för oss.
Utveckling framåt
Den vinst som blir investeras tillbaka in i verksamheten och det finns många planer och drömmar för framtiden.
– Nyligen byggde vi om fyra stugor här i Kollevik och sen har vi också byggt Nordens största äventyrsgolfbana på Halen som blev riktigt bra. Det finns bara en sån bana i hela Europa, konstaterade banbyggaren. Det är häftigt.
Näst på tur står en ny servicebyggnad i Kollevik där man också vill ha solceller på taket.
– Vi väntar fortfarande på klartecken från kommunen. Förhoppningen är att vi ska kunna börja bygga till hösten. Det är angeläget att få det gjort så vi kan hålla samma höga standard för gästerna när campingen växer och utvecklas.
Joachim har också stora drömmar för framtiden på lite längre sikt. I det ingår att utöka campingen med fler ställplatser för husbilar och skapa nya säsongsplatser. Han hoppas också få köpa loss lite mer mark från kommunen bortåt Matvik som kan bli lite lugnare säsongsplatser.
– Gästerna som ligger hela säsongen vill gärna ha lugnt omkring sig och då kan vi skapa kanske 50 nya platser inne på campingen för de som stannar kortare tid och som vill ha det lite mer livat, berättar han.
Turismens positiva effekter
Kolleviks camping hade ett imponerande år 2023 med 41 126 gästnätter, och en omsättning som översteg 6,8 miljoner kronor, en ökning med 10% från föregående år. Campingen erbjuder just nu 44 stugor, 8 villavagnar, 130 campingplatser med el och 15 tältplatser och det finns många planer för hur de vill utveckla campingen vidare.
– För några år sedan omsatte campingens gäster dryga 17 miljoner under sina vistelser. Man brukar säga att varje gäst gör av med i genomsnitt 450 kr per dygn på allt från restaurangbesök, shopping, mat, bensin, evenemang och besök på olika besöksmål. Så det ger en bra injektion in i den lokala ekonomin, berättar Joachim stolt.
Semestervistelserna har flera gånger visat sig vara en inkörsport till nya invånare i staden. Joachim ger direkt några exempel.
– Förra året var det sex säsongsgäster från Ängelholm, Hästveda, Hässleholm och Ryd som trivdes så bra här att de nu valt att flytta hit. Det är ju tack vare att de fått upptäcka Karlshamn under sina semestervistelser här, berättar han.
Stamgäster in 55 år!
Några som verkligen uppskattar Kolleviks camping är säsongsgästerna Bengt och Silvia från Lomma. Varje sommar under 55 år har de besökt campingen. Bengt är i färd med att klippa gräset med en elgräsklippare när vi kommer på besök. Silvia håller undan sladden.
– Vi har alltid kommit hit men i början när vi arbetade och barnen var små var vi bara här en veckas tid, berättar Silvia. Det var så skönt att komma bort från alla måsten där hemma och man kan koppla av på ett annat sätt.
Det bästa med Karlshamn är klimatet och skogen runtomkring, menar de. Barnen har fått växa upp på campingen och står i kö för att få komma hit själva nu. Även barnbarnen som är i 20-årsåldern nu planerar också besök hit.
– De älskar också Kollevik, säger Bengt.
Campingen blir en mötesplats för barnen och många gånger träffar man återkommande samma kompisar år från år. För några år sedan byggde vi också en fin lekplats.
– Det finns alltid någon att leka med på nära håll. Man umgås på ett annat sätt också vilket är värdefullt, fyller Joachim i.
Kolleviks semesterby fortsätter att vara en populär destination för både nya och återkommande gäster, tack vare Joachims hängivenhet. Med ständiga förbättringar och ett starkt fokus på kundnöjdhet, är det ingen tvekan om att campingkungen Joachim Dahlgren kommer fortsätta att sätta sin prägel på campinglivet i Sverige och få fler att gilla Karlshamn.
Varför är Karlshamn en sån bra campingstad?
– Jag kommer ju från Trelleborg där man rivit mycket av den gamla bebyggelsen och byggt nytt. Här i Karlshamn bevarar man de gamla husen som bidrar till stadens karaktär och det ska kommunen ha en eloge för. Det vet jag att gästerna uppskattar väldigt mycket.
Fler nyheter om Besöksmål
- Näringsliv
Billboards med huvudkontor i Karlshamn har vuxit de senaste åren både i marknadsandelar, kontorsyta och antal anställda. Nu är de ...
- Näringsliv
Välkommen på Afterwork med Gilla Karlshamn & The Pot! Mingel & härliga möten Plockmat från Italii Mia Moilanen spelar på ...
- Näringsliv
Näringslivsenheten bjuder i mitten av oktober än en gång in till en maxad näringslivsvecka där man samlar företagare, entreprenör ...