Jag bytte huvudstad mot Karlshamn!

julia-omslagsbild

 

Jag bytte huvudstad mot Karlshamn!

julia-omslagsbild

 

Jag bytte huvudstad mot Karlshamn!

Hej! Jag heter Julia och är en 29-årig inflyttad Stockholmare som bor i ett rosa hus i Karlshamn med min man Olle och våra barn Ellis och Vega. Trots att vi bott här i 2,5 år får jag fortfarande frågan rätt ofta om jag inte längtar tillbaka till huvudstaden och svaret på den frågan är: Nej, vi STORMTRIVS!

w-flytten

Familjen och gatan i/vid vår första lägenhet på Drottninggatan.

Varför valde vi att flytta från Stockholm till Karlshamn?

Vissa tror att jag kanske motvilligt flyttat ned men sanningen är att jag var den som tog upp idéen från början. Det var en effekt av pandemin och att få sitt första barn. Vi insåg hur viktigt det är att ha ett boende som känns trevligt och där man faktiskt vill vara. Stockholm kändes helt plötsligt så stressigt, otillgängligt, alldeles för dyrt och inte lika relevant för oss som det kanske var några år tidigare.

Först på ”att göra innan vi flyttar”- listan stod dock att hitta riktigt ROLIGA jobb – men mer om det senare!

Hur fick vi tag på boende när vi bestämt oss att flytta ner?

Genom Strandbergs Fastigheter fick vi ett förstahandskontrakt (= helt sjuk upplevelse för en stockholmare!) på en otrolig lägenhet i ett gammalt gult trähus på Drottninggatan, och där började vårt liv i stan. Redan då kändes Stockholmslivet så långt borta. Att det var SÅ enkelt att få ett riktigt fint boende med perfekt läge, precis intill havet. Det kändes faktiskt helt overkligt.

w-rosahuset

Det rosa huset vi kunde fylla med våra drömmar

Hur vi hittade hem till det rosa huset

Efter mycket kortare tid än vad vi räknat med så var det bara där på Hemnet, det rosa huset vi kunde fylla med våra drömmar. Där det kändes så självklart att vi skulle bo med vår familj. Ett jättestort, charmigt rosa putshus från 50-talet med lummig trädgård och vindruvsrankor hängandes från pergolan. Vi kunde köpa det och med nästan inflytt direkt hade vår familj ett nytt hem.

Ett hus som motsvarade typ en lägenhet på 65 kvm utan balkong i närheten av vårt gamla boende i Stockholm. Två helt olika världar och olika liv. Och det är väl det finaste med flytten, huset och livet i Karlshamn. Det ÄR ett helt annat liv. Ett enkelt liv med närhet till allt där man får mer tid för familj och det man tycker är kul att göra. Istället för att starta varje morgon med att springa till en tunnelbana som ändå går var 5:e minut.

w-skolon

Arbetskamraterna på Skolon och utsikten från kontoret

Jobba i Karlshamn

När vi hade bestämt oss för att vi ville flytta ner så gjorde vi en lista med sånt vi behövde få ordning på först. Trots att vi båda trivdes med det vi jobbade med i Stockholm så ville ingen av oss sitta 100% på distans. Så nr 1 på listan blev – hitta jobb som känns kul och utvecklande.

Jag hade svårt att söka jobb för att jag blev väldigt kräsen men bestämde mig ändå för att söka färre jobb, men som jag VERKLIGEN ville ha.

Den processen gick också snabbare än väntat. Helt plötsligt hade jag fått ett utvecklande och ROLIGT jobb som digital marknadsförare på Skolon och kunde börja jobba från deras Stockholmskontor tills vi flyttade ner.

Varför jag nämner Skolon och jobbet är för att det är något som är viktigt för mig i Karlshamn och är en stor del i varför det känns så härligt att bo här. En otrolig arbetsplats med grymma kollegor (som trotsar väder för en promenad tillsammans) och helt klart stans bästa utsikt från balkongen på piren.

Och till gänget på Skolon: Jag LÄNGTAR efter att komma tillbaka till er efter föräldraledigheten!

w-favoritstallen

Bilder från några av mina favoritställen

Mina favoritställen

Något som Karlshamn är riktigt bra på är tillgänglig och vacker natur samt många bra loppisar och second hand-butiker – vilket jag är helt TOKIG i! Här kommer därför mina bästa tips på mysiga och trevliga ställen att besöka:

Natur

  • Stärnö och kanske främst Boön! En riktig favoritplats att vandra runt på och ta med sig stormköket.
  • Ihre naturskola. Toppenställe att ta med barnen, träffa djur och grilla korv.
  • Strandpromenaden. Hur kan man någonsin tröttna på utsikten?!

Loppisar och secondhand

  • @farakragard Nyöppnad gårdsbutik med både saker, ägg, blommor m.m. Svårt att åka därifrån utan att få med sig ett fynd!
  • @gungvala_antik_loppmarknad En riktig favvo-loppis som har.. allt?! Här kan man verkligen hitta exakt allting till ett hem, stort som smått.
  • @tidlosating.morrum Både nytt och gammalt. Här har jag både hittat teakbyrå och klippanfiltar.
  • @as.timegoesbykarlshamn Vintage-butik på Ronnebygatan. Perfekt om man t.ex. vill köpa en rolig/fin present!

w-mat

Mat- och dryckfavoriter

Mat & dryck

Om det är något jag ibland saknar med Stockholm så är det valmöjligheter av restauranger och barer då jag älskarrrr att äta god mat och dryck. Men VILKEN TUR (!) då att det finns goa grejer i Karlshamn också.
Om man är sugen på…

  • PIZZA: Mina favoriter är antingen svamppizzan extra allt ”Skogen” på @brasseriefridolf eller räkpizzan ”Gambretti” på @italii_karlshamn OM jag måste välja alltså. Life hack är att dela en charkbricka + pizza med en kompis så har man en perfekt middag.
  • VIN: Enkelt – @gallopapavin! Här kan du både äta en hel middag eller bara köra på en charkbricka med trevligt vin till. Men det bästa är ändå servicen av Giuseppe som har stenkoll på vinerna.
  • ÖL: Då drar man till bästa, trevliga @friendsflavors Ishuset och testar någon av hantverksölen på tapp. Varför inte en popcorn-öl? (Passa samtidigt på att äta smarriga Tacos!)
  • DRINK: Findrink får @italii_karlshamn Skybar bäst i test! ”En Espresso Martini tack!”🍸
  • ”FULDRINK”: Gå ur din comfort zone och beställ en Gromlig på Ishuset (Det skulle jag gjort idag om jag kunnat!)
  • NÅGOT ANNAT: Ja, om man är trött på pizza, burgare och det där som finns i stan då besöker man trevliga @mormorsbakeri och äter vegetarisk brunch/lunch i deras trädgård. (Vi körde catering från dem på vår bröllopsfest och det var också toppen! )

w-intressen

Intressen i stan

Intressen i stan

Ja, när jag inte är föräldraledig mamma eller kollega, vem är jag då? Jag är en toka som tycker om att klä mig i roliga outfits och älskar musik och kultur i alla former. Skriva, sjunga, gå på konsert.
Det är inte helt lätt att hitta sitt sammanhang när man flyttar till en ny stad utan tydliga intressen men jag har verkligen ansträngt mig och testat på flera saker.

Jag hittade ganska snabbt till kören, Carl Gustafs Pop, vilket har varit så fint. Kombinera två intressen: att få sjunga och träffa helt nya människor. 🎶

Jag har insett att jag mår bäst av psykisk och fysisk träning i form av yoga och meditation. Antingen på @pureyogasweden eller @farakragard. Finns nog inga andra platser i Karlshamn som ger en så mycket lugn… och ro?!

Nu i höst startar jag upp ett eget intiativ som jag länge längtat efter – en bok&vinklubb som är precis vad det låter som. Man fokuserar på både böcker OCH vin. Kul va?

Jag vill inte säga hejdå! Men jag vet att det är dags. Tack för att ni velat läsa om mig och mitt liv i Karlshamn.

Nu ska jag återgå till vardagen som barnvagnsrullande, föräldraledig tvåbarnsförälder och försöka pussla ihop en härlig höst med allt kul som händer. Om man känner att man inte fått nog av mig ännu så finns jag på min privata Instagram @melankolist

Ha nu en fin höst och våga boka, avboka, säga nej, säga ja, göra ingenting, göra allt på samma gång. Ja ni fattar – göra det som känns bra i magen!

Cyberkram tills vi ses igen någon annan gång, någon annanstans.
/Julia Blomström

Fler nyheter om

  • Filip & Rebecka hittade hem igen

    Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

  • Louise flyttade hem med hela familjen

    Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...

  • Magnus: Från Shanghai till Karlshamn!

    Magnus Åkesson är tillbaka i Karlshamn efter 21 år på vift i Shanghai, en av världens absolut största städer. Nu ser han fram emo ...