PMB satsar på centrala gatuhus

Gatuhus-utvald

 

PMB satsar på centrala gatuhus

Gatuhus-utvald

 

PMB satsar på centrala gatuhus

Elva moderna gathus planeras nu av PMB vid Norreport. Med 118 kvadrat fördelat på två plan, uteplatser i två väderstreck och ett central läge mitt i stan är intresset redan stort.
– Vi får dagligen samtal från intresserade som vill veta mera, berättar Pär Mörnhed.

Planerna har gått från höghus till tvåplans gatuhus i Norreport i det som kallas kvarteret Älgen. Detta främst på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar. Investeringsstödet som skulle möjliggöra centrala mindre bostäder upp till 70 m2 till låga månadskostnader togs nämligen bort av den nya regeringen. En annan anledning till att kalkylen inte längre höll var höjda räntor. Då gick PMB tillbaka till ritbordet tillsammans med arkitektbyrån Ven Arkitekter och ritade fram en ny spännande lösning för den centrala men tomma ytan mitt i stadskärnan.
– Det finns en stor efterfrågan på centrala gatuhus där man direkt kan flytta in utan att renovera, berättar Pär.

Det nya upplägget på Drottninggatan 100 är alltså elva moderna gatuhus om 118 kvadrat fördelat på två plan. Uteplatser i två väderstreck, vädringsbalkong och flera möjligheter till parkering.
– Vi har påbörjat arbetet med bygglov och kommer starta försäljningen efter vi fått godkänt där. Husen blir äganderätter och kommer tilltala en bred målgrupp som vill bo centralt, nytt och bekymmersfritt. Vi har redan 25 intressenter och vi är superpeppade, berättar Petra Ralphén, hussäljare & Inredare på PMB Living.

6 kopiera

Ritning från Ven arkitekter

Projektet är ritat av Johannes Hultman på Ven Arkitekter som tidigare arbetade på Sandellsandberg men som startade eget när han flyttade med familjen till Skåne.
– Som besökare i centrala Karlshamn så slås man av tre saker – det är tätt, det är urbant, och det är byggt i trä. De äldre gathusen med sin karaktäristiska utsmyckning, höga plank och djupa gårdar med gårdshusen är unika och har lagt grunden till utformningen av kvarteret, förklarar han.

Ambitionen är att förena gathusen och Karlshamns speciella panelarkitektur från ca 1850-1900 med modern form och färg, men med detaljer som inspireras av den äldre bebyggelsen.
– Genom att variera stående och liggande panel, både vertikala och horisontella uppdelningar i fasaden, friser och knutlådor så knyter vi an till det gamla Karlshamn, beskriver Johannes.

7 kopiera

Ritning från Ven Arkitekter

Färgsättningen kommer från traditionella linoljekulörer, som i sammanhanget blir något nytt.
– Färgen är en viktig komponent. Att kunna säga att “jag bor i det rosa huset” är en stark identitetsskapare och hjälper till att definiera området, berättar Petra.

thumbnail_image003

Ritning från Ven Arkitekter

Pär och Petra tror de nya gatuhusen kommer modernisera stadsbilden och bli ett bra komplement till övrig bebyggelse. Om allt går enligt plan kan husen vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2025-2026.
– Vi har förmånen att få bygga fina hus på många fina platser och det här är inget undantag. Vi längtar efter att få fylla den här tomma ytan med liv och rörelse igen. Sen är vi ju ett Karlshamnsföretag som verkligen älskar att få bygga på hemmaplan, avslutar Pär.

pmb-par

Pär Mörnhed, VD på PMB

Fler nyheter om

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

  • Vi gillar Karlshamn

    Det här gillar Walter, Jesper, Emilia, Jennie, Minnea, Jonas och Claire med Karlshamn. I år firar Gilla Karlshamn 10 år och vi g ...

  • Pärlan på Parkgatan som ny igen!

    Underhållet i det 122 år gamla tegelhuset på Parkgatan precis vid Näsviken hade halkat efter när Hermanssonbolagen köpte huset. N ...