Scoutmusikkåren firar 100 år!

scoutmusikkåren

 

Scoutmusikkåren firar 100 år!

scoutmusikkåren

 

Scoutmusikkåren firar 100 år!

Karlshamns Scoutmusikkår är den äldsta scoutmusikkåren i Sverige. Valborgsmässoafton 1924 gjordes det första framträdandet. Resten är 100 års historia! Nu laddar man för jubileumskonsert på Stadsteatern den 9:e november.
– Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur mycket kul vi kan hitta på framöver, berättar Povel Andersson.

Karlshamns Scoutmusikkår har cirka 30 medlemmar och spelar allt från marscher till pop och storbandsmusik. Under måndagkvällar ses man för att repetera i Sjöscoutstugan i Svanevik och där gjorde vi ett besök. Den goda stämningen var påtaglig när musikerna en efter en anlände och plockade upp sina instrument.
– Vi härstammar från scouterna och här blir alla blir sedda och hälsade på. Här är fikastunden tillsammans lika viktig som musiken, berättar Nils Bjersten som varit ordförande i föreningen sedan starten på 2000-talet.

w-scout-gladorkester

Gladare orkester får man leta efter en mörk måndagskväll i oktober

Man behöver inte vara fullfjädrad musiker för att spela med Scoutmusikkåren, det räcker att man kan grunderna sitt instrument och att man vill lära sig. I en traditionell musikkår kanske den som varit där längst och är duktigast har alla melodistämmorna. Men i Scoutmusikkåren får alla vara med och learning by doing tillämpas.
– Vi ger gärna melodistämmorna till någon yngre så att de utmanas och får möjlighet att växa. Det gör oss unika, berättar Nils stolt.

Per Truedsson har varit musikalisk ledare i 15 års tid men lämnar efter nyår över taktpinnen och sätter sig bland saxofonerna istället.
– Jag blev ledare eftersom ingen annan ville ta rollen. Jag hade ingen musikalisk bakgrund eller utbildning men hade ledarerfarenhet. Sen lärde jag mig efterhand. Och vi lärde varandra, berättar Per.

w-scout-blasare

En del av blåssektionen

Det finns en stor repertoar som sträcker sig från klassisk marschmusik till jazz och lite där emellan. Just storbandsjazzen har man tagit in mer av de senaste åren efter Per anser att dessa arrangemang är mera lättspelade.
– Är det någon som är ny så försöker vi också anpassa arrangemanget så att de kan klara av att vara med, berättar han.

Trots den stora musikkårsdöden som drabbat landet så har Scoutmusikkårens medlemsantal ökat stadigt. Från 13 medlemmar 2008 till 30 nu.
– Vi har gjort en resa och satsat på ett modernt ledarskap och modern organisation. Här handlar det om gemenskap, respekt och samhällsengagemang och musiken blir ett verktyg för det, förklarar Per.

Under kvällen var det Povel Andersson som ledde ensemblen och efter nyår kommer han ta över som musikalisk ledare efter Per Truedsson.
– Det ska bli jättekul. Eftersom jag sysslat så mycket med teater har musiken hamnat lite i skymundan ett tag. Nu kommer jag få använda de musikarrangemang jag knåpat ihop och ha en hel orkester som kan spela dem och få vara lekfull i det. Vi kan bygga roliga temakonserter och hitta roliga sammanhang för det, berättar han.

Visionen för orkestern framåt är att fortsätta som tidigare men testa lite nya grepp.
– Dels hoppas jag att fler vågar ansluta som kanske ha en gammal trumpet liggande där hemma. Dels vill jag leka mer med själva uttrycken och och det visuella ihop med musiken. Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur mycket kul vi kan hitta på, säger han.

w-scout-povel

Povel Andersson ledde repetitionen under vårt besök och tar över som musikalisk ledare i början av 2025.

scoutmusikkaren 1929

Karlshamns scoutmusikkår anno 1929

Karlshamns kyrkliga scoutkår bildades på juldagsmorgon 1923. Ganska snart kom idén om att ha en egen orkester. Man lånade in instrument, svarvade egna trumpinnar av en gammal promenadkäpp och på Valborgsmässoafton 1924 gjorde scoutmusikkåren sitt första framträdande. Den stora trumman på bilden sitter numera uppsatt på väggen i replokalen hos Sjöscouterna.

Sedan dess har de hunnit bli Sveriges äldsta Scoutmusikkår och ett välkänt inslag i Karlshamns dignande kulturliv. Det har blivit en tradition att spela på exempelvis Östersjöfestivalen, Kulturnatten eller på Tomteparaden.
– Det ska mycket till om vi inte står där eller på Lübecks julmarknad i december. Scoutmusikkåren formas av de som är med i gruppen på ett kravlöst sätt och vi har väldigt roligt tillsammans, avslutar Povel.

w-scout-filipjonsson

Yngst i orkestern är trumslagare Filip Jonsson, 15 år!

w-scout-matsmattisson

Mats Mattisson är den som varit med allra längst. Han började i orkestern 1969 redan som 11-åring! Sedan har det gått vidare i nästa generation också. Bredvid satt sonen Jonathan.

w-scout-runesvensson

Rune Svensson är äldst med sina 85 år. ”Det är så roligt att komma hit för det är sån fin stämning och alla hjälper till med allt”, säger han.

På frågan vilken låt som är Scoutmusikkårens mest uppskattade låt var detta svaret – Škoda lásky – Rosamunde.

Den 9 november arrangerar man en jubileumskonsert på Stadsteatern. Där kommer traditionell marschmusik blandas med storbandsjazz.
Läs mer här…

Fler nyheter om