Drömprojektet Saltsjöbaden!

saltsjöbaden4

 

Drömprojektet Saltsjöbaden!

saltsjöbaden4

 

Drömprojektet Saltsjöbaden!

JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blekinges allra bästa läge.
– Saltsjöbaden är ett drömprojekt och vi är hedrande och stolta över att ha fått uppdraget. Jag gillar området, jag gillar Karlshamn och vi vill vara delaktiga i att skapa utveckling här, säger Pether Fredholm, JSB’s ägare och ordförande.

Det är där vid strandpromenaden, med närhet till både Väggas bryggor, båtar och restauranger, ett stenkast från kalla- och varma bad, padelbana, staden och med en fantastisk utsikt över hav och kastell som de fyra byggnaderna i trä kommer resas. Ett 40-tal lägenheter och en restaurang och utsiktsplats utlovas också.

Husen ritas av arkitektbyrån Wingårdhs, en mångårig samarbetspartner till JSB.
– Wingårds är väldigt duktiga på att fånga formspråk och anpassa arkitekturen till omgivningen och vi har ett väldigt bra team som arbetar med det här. De väger också in det kulturella i gestaltningen. Det finns ett historiskt arv och många andra intressanta byggnader i området att ta hänsyn till vid Saltsjöbaden, förklarar Pether.

Pether-Fredholm-vd-JSB-1200

Pether Fredholm

I Saltsjöbaden har tidigare funnits både restaurang och danspalats. Och strax nedanför låg det tidigare kallbadhuset.
– Det vi försökt göra är att flirta med det historiska arvet genom att använda ett formspråk som anknyter till det. Vi bygger också en restaurang där vilket bidrar till att det fortsatt kan vara en publik plats för både invånare och besökare.

Husen byggs i trä vilket är ett mera hållbart sätt att bygga på och som innebär ett lägre koldioxidavtryck.
– Vi har höga miljökrav och energikrav på det vi bygger på Saltsjöbaden. Det gäller också för material och färgval. Det är viktigare än någonsin med hållbara hus.

Första förslaget till Saltsjöbaden lämnades in redan 2012 så det har varit ett långt och tålmodigt arbete att komma så här långt. Många har försökt göra något av Saltsjöbaden men inte lyckats eller fått tillstånd. När JSB presenterade sitt förslag blev det väldigt positivt bemött både av kommun, media och allmänheten.
– Det är väldigt hedrande att vi fått uppdraget. Jag gillar området och gillar Karlshamn och vi vill vara delaktiga i att skapa utveckling här. Jag pratar alltid positivt om Karlshamn och marknadsför det på alla sätt jag kan, berättar Pether.

w-nya-saltsjöbaden

Grafik från Wingårdhs

Detaljplanen anger hur mycket i volym och i höjd man får bygga samt hur husen får placeras på den drygt 6000 kvadratmeter stora tomten. JSB har tagit hjälp av sakkunniga konsulter för att tar fram en miljökonsekvensbeskrivning där exempelvis utredningar för trafik, miljö, dagvatten, kulturminne, höjd, topografi tagits fram.
– Hur byggnaderna ska se ut exteriört och interiört har vi rätt bra koll på redan. Nu tittar vi på exakt hur många och hur stora lägenheterna ska bli. Sen är det en del formella formfrågor som vi måste lösa men inga egentliga hinder för fortsättningen och allt arbete sker hela tiden parallellt, förklarar Pether.

Det kommer bli ett 40-tal lägenheter samlade i fyra byggnader med 3-5 våningar. Det görs också plats för en restaurang. Intresset är stort. Drygt 400 har redan anmält sitt intresse.
– Redan när vi byggde Snittingsviken intill Väggaskolan var 20-25% av köparna inflyttande från annan ort. Läget lockade många och kommer locka även denna gång. Jag tänker mig att det kan vara en del personer med utflugna barn som vill flytta från större villor till ett enklare boende och liv. Det är verkligen svårt att hitta ett bättre läge.

w-saltsjöbaden2

Grafik från Wingårdhs

Rivningen av den befintliga Saltsjöbadenbyggnaden, ett hus som förvanskats mycket från sitt ursprung genom åren, inleds förmodligen till vintern.
– Det är mindre risk att riva när det är kallare ut och sen vill vi inte stöka och störa för mycket under själva högsäsongen.

Ett större äldre fönsterparti finns kvar från originalhuset och det kommer man försöka bevara eller bygga in i de nya husen eller i en komplementbyggnad. Innan byggnaden rivs kommer den noga dokumenteras och dokumentationen kommer lämnas över till Karlshamns museum och till kommunen.
– Vi ska 3D-scanna hela huset så det bevaras till eftervärlden, berättar Pether.

w-saltsjöbaden3

Grafik från Wingårdhs

Människor stannar kvar och trivs där det finns bra utbildning, infrastruktur, fin natur och fritidsmöjligheter. Ännu en viktig parameter är bostäder för att få en ort att växa. För att locka behöver det också finnas en variation av upplåtelseformer såsom bostadsrätter, hyresrätter, villor, fritidshus och gårdar och på olika platser med olika prislägen, alltså något för alla behov, intressen och faser i livet.
– Karlshamn erbjuder redan en mångfald av olika bostäder och har dessutom havet och den vackra skärgården. Saltsjöbaden är en av de absolut finaste tomterna i Karlshamn och i Blekinge och adderar fint till det. Väger man sedan in infrastrukturen som finns blir den bättre och bättre. Redan nu kan du i princip köra motorväg hela vägen ner till Marbella. Det i kombination med tåg och flyg ger Karlshamn perfekta förutsättningar att växa och utvecklas, säger Pether.

På området finns en gammal utsiktsplats som inte är synlig idag. Även den kommer JSB att ställa i ordning. Det finns även en gammal stentrappa från strandpromenaden upp till Saltsjöbaden som kommer renoveras och göras säker.
– Området blir tillgängligt på ett annat sätt än tidigare. Du kan alltså ta trappan direkt upp till restaurangen vid Saltsjöbaden och sen vidare till utsiktsplatsen med fantastisk utsikt. Jag tror platsen kommer tillföra staden minst lika mycket som den gjorde under sina glansdagar. Det är i alla fall vårt mål.

Finns det något drömprojekt framöver då?
– Saltsjöbaden är drömprojektet, säger han utan att tveka. Men längre fram finns ju lägenheterna vid Mieån som vi kallar Åsikten, också trähus ritade av Wingårdhs mitt i staden. Det kommer också bli ett fantastiskt tillskott i staden. Men först fokuserar vi på att göra det allra bästa vi kan av Saltsjöbaden, avslutar Pether.

Fler nyheter om

  • Paraply flyttar in!

    Under 2024 lanserar Paraply det redan framgångsrika konceptet ”The Pot” i Karlshamn på Östra Piren. Det blir en hybridarena i kon ...

  • Blekinges första skybar har öppnat!

    Östra Piren som redan nu har restauranger, eventvåningar, kontor, konsertsalar, biografer, konferensrum och mycket mer har nu fåt ...

  • Campingkungen i Kollevik

    Kolleviks campingby är ett semesterparadis som varje år lockar tiotusentals gäster som får upp ögonen för Karlshamn och starkt bi ...