Framgångsrikt SM i Karlshamn!

w-seglar-sm3

 

Framgångsrikt SM i Karlshamn!

w-seglar-sm3

 

Framgångsrikt SM i Karlshamn!

I helgen arrangerades SM i segling för båtklassen Albin Express i Karlshamn. Karlshamns Segelsällskap fina förhållanden utanför Eneskär och totalt startade 20 båtar i tävlingen varav två Karlshamnsbåtar fanns representerade.
Senast seglingssällskapet arrangerade Express-SM var 1993 och då deltog 56 båtar. Karlshamns Segelsällskap har under de senaste 30 åren arrangerat en mängd stora tävlingar såsom Europamästerskap i Soling, Folkbåts SM, lag SM i Folkbåt, SM för 606 och Starbåt SM/DM.

Lennart Johansson Ax, ordförande i Karlshamns Segelsällskap på sin båt i Karlshamns skärgård

Hallå där, Lennart Johansson Ax, ordförande i Karlshamn Segelsällskap! Kan du presentera dig själv?

– Närmast kommer jag från från Skellefteå och Hudiksvall via Lidköping men den stora kärleken lurade ner mig till Blekinge. Så 2011 flyttade jag ner hit. För närvarande försöker jag var pensionär och det går faktiskt utmärkt under sommarmånaderna men annars arbetar jag med styrelseuppdrag och lite kortare inhopp i ett par företag. Förutom att vara ordförande i Karlshamns Segelsällskap har jag fått det otroligt spännande uppdraget att sitta i sekretariatet på Mjällby AIF:s hemmamatcher och sköta musik och reklamjinglar i sync med Discovery+ så plötsligt blev jag intresserad av fotboll också. Privat är jag sammanboende med Agneta Rydell, själva roten till mitt Mjällby-uppdrag

Berätta lite om Karlshamns seglingssällskap?

– Det är ju en gammal dam, det här. Hon grundades 1906 och vi närmar oss 115-årsjubileum snart. Karlshamns segelsällskap har tre huvudinriktningar. Den första är vår ungdomsverksamhet där vi försöker lära unga att segla med en inrikting att de skall våga sig på kappsegling när de känner sig mogna. Så varje tisdag och torsdag tränar de nere hos oss. Sen har vi också en vuxenseglarskola där vuxna helt enkelt vill lära sig segla. Glädjande nog är det mestadels tjejer som anmäler sig där.
Den andra huvudinriktningen är vår kappseglingsverksamhet. Vi har dels lite längre seglingar som Skärgårdracet och ett klubbmästerskap som sträcker sig över 14 seglingar varje år. Varje onsdag seglas en delsegling i serien Marinkompaniet cup. Nu är det två onsdagar kvar före vi har finalseglingen. Efter det koras vår klubbmästare.
Den tredje inriktningen är segling som fritidsintresse. Att lära sig komma ut i skärgården och använda Karlshamns och Blekinges fantastiska skärgård.

”Karlshamns Segelsällskap har till uppgift att befordra konsten att bygga, tackla och hantera segelbåtar samt att väcka och underhålla intresset för seglingskonsten i Karlshamn med omnejd”

Citat från KSS 1906

Vad tycker du om Karlshamn skärgård?

– Om man hårddrar det lite och börjar vid norska gränsen vid Strömstad så har du först Göteborgs skärgård. Sen är det ingenting förrän du rundat Skåne och kommer fram till Karlshamn och Blekinge. Om du sedan fortsätter är det ingenting förrän du kommer upp till Västervik och senare Stockholm. Och nästa skärgård är först uppe vid Örnsköldsvik och Höga kusten och uppe vid Luleå. Skärgård finns bara på en handfull platser i Sverige. Vi har alltså en ganska unik tillgång här. Karlshamns skärgård är fantastisk!

Hur var det att arrangera SM?

– Det var helt fantastiskt! Vi har fått så mycket positiv feedback från seglarna för evenemanget så man nästan blir generad. Det var väldigt lyckat och det samlade klubben på ett fint sätt. Vi hade 24 funktionärer ute på vattnet, i klubbstugan och i sekretariatet som hjälpte till. Sen förstår man ju att vår Herre är seglare i grunden. Helgen innan var det 12-14 grader kallt, det blåste 10-12 sekundmeter och ösregnade. På tisdagen började det spricka upp och de första båtarna började komma på onsdagen. Efter det var vädret magiskt under alla tävlingsdagarna

Film från Unika Flygfoton

Vad är Express för typ av båt och hur bemannas den?

– Albin Express ritades 1978 av den numera bortgångne Peter Norlin som var en av Sveriges mest kända yachtkonstruktörer. Sedan dess har drygt tusentalet byggts. Det är en entypsbåt så det är ganska snäva regler gällande vad man får göra med den om man vill kappsegla. Det är en väldigt populär båttyp som är snabb, välseglande och rolig.
Antalet personer ombord är beroende av vikt. Varje båt får bemannas med maximalt 385 kg och alla vägs in före tävling. Fyra män fyller ganska snabbt det kvoten. Med en kvinnlig besättning brukar det kunna bli fem personer ombord. Man vill komma så nära maxvikt som möjligt för att kunna agera motvikt så att båten inte lutar för mycket. Då tappar man fart i kappseglingen.
Ett lag var så nära gränsen i år att de fick klä av sig helt nakna inklusive kalsonger för att klara gränsen.

Hur gick det för deltagarna från Karlshamn?

– Vi hade två Karlshamnsbåtar och en Ronnebybåt. Vi höll till en bit ut i Hanöbukten och vinden var oberäknerlig. De som ansvarade för banläggningen slet som djur. Man vill att banan ska ha bjuda på en motvind på vägen fram till ett rundningsmärke och medvind på vägen tillbaka. Under fredagens seglingar var vindförhållandena väldigt konstiga, vred och vände, så slumpen spelade en stor roll i hur det gick för de som tävlade den första tävlingsdagen. På söndagen delade man upp startfältet i två divisioner. I gulddivisionen fanns de tio första båtarna och resten placerades i en silverdivision. Silverdivisionen vanns faktiskt av Karlshamnaren Jonas Albinsson med båten 4Sign efter en stark segling under lördag och söndagens seglingar. Gulddivisionen vanns av en kappseglare uppe från Sotfjorden på Västkusten som heter Anders Carlsson.

Vad finns det för välkända seglarprofiler från Karlshamn?

– Jag kan ge några exempel för det finns en stark seglartradition i Karlshamn. Vi har ju Hans Hamel, segelmakaren som byggt upp ett unikt varumärke i Hamel Sails och verkligen satt Karlshamn på seglarkartan. Hans segel syns överallt i världen. Han har dessutom seglat både SM, EM och VM. Hans son Otto Hamel har seglat i landslaget i flera år. Vi har också Bo-Staffan Andersson som har hur många SM som helst och vi har Herma Kilsäter som vunnit flera SM. Men detta är som sagt bara några exempel.

Vad har Karlshamns Segelsällskap för ambitioner i framtiden?

– Vi ska ha en uppföljning snart på Port Hotel med alla funktionärer. Där kommer vi bestämma vad ska satsa på härnäst. Det här var så kul och det samlade klubben kring ett givet mål. Så säkert kommer vi arrangera något mer i framtiden. Då finns det ju andra båtklasser man kan fundera kring. Vi har redan fått en förfrågan från ett av jolleförbunden att anordna en Grand Prix-tävling i en OS-klass som heter Laser där ungefär 100 båtar i så fall kommer delta. Men det gäller att man har en consensus i hela gruppen före man bestämmer sig för det kräver både engagemang, tid och arbete.

Tack Lennart för intervjun och lycka till framöver i Karlshamns Segelsällskap!


Intervju: Anna Deutgen
Bilder från Karlshamns segelsällskap och Lennart Johansson Ax

Fler nyheter om

  • Färgglada troll i ishallen till helgen!

    Till helgen, den 6-7 april har Mörrums Konståkningsklubb sin årliga isshow på Jössa. En påkostad föreställning med ljus, rekvisit ...

  • Tärnö vann turismpriset!

    Från 9000 besökare till 22 000! Med stor känsla för öns naturvärden och historia och med hållbarhet som en röd tråd så har Malin ...

  • Le Piqué – 40 år av dansglädje!

    En kurs bland vänner blev till flera kurser som senare växte till en hel dansförening för initiativtagaren Lena Torshall. Nu saml ...