Pingisfeber i Väggahallen!

w-CBK-alicia-thilda-och-elias

 

Pingisfeber i Väggahallen!

w-CBK-alicia-thilda-och-elias

 

Pingisfeber i Väggahallen!

Carlshamns BTK har både bredd och spets! Det är måndag kväll i pingisklubbens lokaler på andra våningen i Väggahallen. Samtliga bord är upptagna och bollarna viner vindsnabbt genom rummet. Föreningens yngre förmågor håller just på att avsluta sin träning och de äldre, lite mer erfarna pingisspelarna väntar på sin tur. Pelle Carlsson, klubbens ordförande sedan imponerande 30 år, ser belåtet på.
– Klubben mår jättebra just nu! Vi har aldrig haft så många aktiva ungdomar, säger han och ler.

Det blev en riktig Truls-effekt efter OS-silvret 2024. Plötsligt ville alla spela bordtennis och lära sig att bemästra det blixtsnabba spelet. Att Truls Möregårdh i egen hög person besökte Carlshamns BTK:s 50-årsjubileum i höstas gjorde suget efter att spela pingis i Karlshamn ännu större. Nybörjargrupperna är fulla och klubben kan för första gången hålla rena tjejträningar.

– Tidigare har tjejerna försvunnit lite när killarna varit så många fler, säger Pelle. Nu har vi ett tjugotal tjejer mellan 7 och 14 år som är igång och tränar ihop.

w-cbk-per+

CBK's ordförande Pelle Calrsson tillsammans med Andreas Enbom som är en av klubbens många engagerade föräldrar och pappa till Alica.

Uppsvinget för pingis som sport är förstås väldigt välkommen, men Carlshamns BTK var en ganska välmående och framgångsrik klubb redan före Truls-boomen. I synnerhet på ungdomssidan har ett antal spelare visat framfötterna under de senaste åren. Alicia Enbom, Tilda Edvardsson och Elias Appelros är tre unga spelare som fastnade för bordtennis långt före Truls OS-silver.

– Pingis är inte så simpelt som man kan tro, säger Elias. Många ser pingisbord på kontoret, spelar lite, och så tror man att man är ganska bra. Men pingis har så många finesser med fart och skruv!

w-CBK-alicia-thilda-och-elias

Alicia Enbom, Tilda Edvardsson och Elias Appelros är tre av klubbens unga talangfulla spelare.

Elias började spela bordtennis 2019 och tillhör nu eliten i sin åldersklass. Strax före jul spelade han hem en sjundeplats i den prestigefyllda tävlingen Riks Top 12. Nu hoppas han på ett ännu bättre resultat på vårens svenska mästerskap.

– Den här säsongen känner jag att jag halkat på mållinjen många gånger när jag spelat mot de bästa. Därför hade det varit riktigt roligt med en skräll på ungdoms-SM!

Just nu tränar Elias fyra gånger i veckan och tävlar de flesta helger. För att få möta olika motstånd tränar han ibland också med Lyckeby BTK och BTK Frej i Växjö. Till hösten väntar en ännu hårdare satsning på pingisen då Elias börjar på bordtennisgymnasiet i Halmstad.

– Jag vill verkligen bli så bra jag kan bli, säger Elias.

w-cbk-elias

Elias Appelros tillhör eliten i sin åldersklass!

Även femtonåriga Tilda Edvardsson och ett år yngre Alicia Enbom siktar så småningom på bordtennisgymnasiet, antingen i Halmstad eller i Eslöv.

– Min storebror går på bordtennisgymnasiet i Eslöv nu, berättar Alicia. Det var han som började spela här i Carlshamns BTK och jag hängde med och tyckte också att det var kul. Sen efter något år kom Tilda och då blev det ännu roligare!

w-cbk-alicia

Alicia Enbom siktar mot bordtennisgymnasiet

Alicia och Tilda tittar på varandra och lyser upp. De har tränat och spelat ihop ett bra tag nu och att de kommer bra överens både i och utanför pingishagarna är tydligt.

– Vi kör ihop ikväll! ropar de i kör till tränaren Tom Nilsson när han tittar in i rummet.

– Det är mycket träning, minst 4-5 gånger i veckan, säger Alicia. Just nu kör jag dessutom med Malte Möregårdh för att utveckla mitt spel och min teknik. Jag tänker som Elias, att jag vill bli så bra jag kan bli. Man kan inte göra mer än sitt bästa.

För Tildas del började bordtenniskarriären i Ihre BTK, där hennes pappa varit aktiv i många år. Ganska snart blev det en flytt till Karlshamnsklubben, eftersom det fanns fler träningskompisar här. Precis som Elias tränar Tilda och Alicia även med andra klubbar som Carlshamns BTK har samarbeten med. I tävlingssammanhang har Tilda och Alicia många gemensamma framgångar vid pingisbordet. Förra året tog radarparet bland annat silver i lag-SM (där laget spelar två singlar och en dubbel) och i ungdoms-SM blev det medalj i dubbelklassen. När de två ställs mot varandra i en singelmatch är utgången oviss.

– Det blir typ alltid femsetare och så blir man väldigt arg om man förlorar, säger Tilda.

– Jag tror att jag vann senast, säger Alicia med ett leende mot Tilda.

w-cbk-thilda

Tilda Edvardsson började bordtenniskarriären i Ihre BTK, där hennes pappa varit aktiv i många år.

Båda två har också erfarenhet av internationella tävlingar, liksom av att få dra på sig landslagströjan.

– Det finns så många duktiga pingisspelare och när man blir uttagen till landslaget känner man att man själv är rätt bra, säger Alicia.

”Pingismänniskor är rätt sköna överlag”

w-cbk-alicia-spelar

Full koncentration och snabbt spel

Tävlingarna är dock bara en del av pingislivet. Elias tar upp det fina med sommarläger, där det utöver träning finns mycket tid för att hänga och chilla med gamla och nya kompisar, och alla tre ungdomarna tycker att människorna är det allra bästa med sporten.

– Pingismänniskor är rätt sköna överlag, säger Elias.

– Pingis är en stor del av livet när man tränar och tävlar så mycket som vi gör, så vi som är vänner inom sporten förstår varandra väldigt bra, säger Tilda.

w-cbk-hallen

Fullt ös vid alla pingisbord i den fina träningshallen

Träningen startar, och precis som i nybörjargruppen som fyllde hallen tidigare under kvällen är spelet igång vid samtliga bord. Åldersspannet är stort, och damer och herrar spelar tillsammans. Skruvade servar och backhandtryck besvaras med tillbakadrag och forehandloopar. Vid vissa bord går spelet osannolikt snabbt. Pingis är en reflexsport och det krävs mycket träning för att få in de snabba rörelserna. Huvudtränare Tom Nilsson rör sig runt i lokalen, startar övningar och ger instruktioner.

Alicia, Tilda och Elias lyfter alla fram tränarna i klubben som en viktig del i sina framgångar. Tilda uppskattar att tränarna är så peppande, och Elias känner en stor trygghet i att tränarna finns på plats även på tävlingarna.

– Tom, som är vår huvudtränare, är nästan alltid med på tävlingarna utan att få någon ersättning för det. Det känns väldigt skönt att man har sin coach med sig! säger han.

– Vi har en jättefin, stor lokal också, fyller Alicia i. Så vi har väldigt bra förutsättningar i klubben.

Pelle Carlsson håller med. Även han hyllar klubbens duktiga tränare som brinner för sporten, och nämner föräldrarnas engagemang som ytterligare en nyckel till framgång. Ett bra sponsringsavtal med Stiga har också gett bra möjligheter för medlemmarna att köpa material till vettiga priser.

– Vi har en väldigt bra anda i klubben och alla ställer upp, säger han, inte utan stolthet.

w-cbk-spelihallen

Elias och Tilda mitt i spelet

Klockan börjar närma sig nio. Tilda och Alicia avrundar för kvällen och drar på sig överdragskläderna. Elias spelar vidare några minuter till på bordet bredvid. Om några månader är det ljummet och ljust ute, även när de sena träningarna slutar. Tilda och Alicia får en längtande blick vid tanken på varma sommarkvällar.

– På sommaren drar vi ofta till Piren och badar efter träningen! Det är riktigt härligt!

Karlshamn är väldigt fint på sommaren, det är Tilda, Alicia och Elias överens om. Piren är en favoritplats, skärgården en annan. De ser också fördelar med att Karlshamn är en ganska liten stad.

– Det gör att många har kopplingar till varandra, och då blir det mysigare! säger Alicia.

Imorgon är det dags att ta fram racketarna, träningsviljan och vinnarskallen igen och ta sig till träningslokalen. Då hjälper det att se fram emot att få träffa sina träningskompisar. Precis som med Karlshamn som stad gillar de småskaligheten i klubben.

– Alla känner alla och det är bra, säger Tilda.

Artikel & foto: Helena Waubert de Puiseau

Fler nyheter om

  • Världen runt på skateboard!

    Skateboardåkningen tar numera Kristoffer ”Koffe” Kroon från Asarum på resor runt hela världen. Med sig i bagaget har han otaliga ...

  • Från Jössa till junior-VM!

    När Elsa Pallin var liten provade hon på flera olika idrotter, men det var på Jössarinken och i ishockeyn som hon hittade hem. Nu ...

  • Karatetalangen satsar mot toppen

    Sextonåriga Isabelle Söbakken kan se tillbaka på några framgångsrika och omtumlande månader. I november blev hon svensk juniormäs ...