Tärnö vann turismpriset!
Från 9000 besökare till 22 000! Med stor känsla för öns naturvärden och historia och med hållbarhet som en röd tråd så har Malin Eriksson och Peter Svensson gjort underverk för en av Karlshamns vackraste öar. Nu har de vunnit Region Blekinges Turismpris för satsningen som lockar gäster från när och fjärran.
– Känslan när vi vann var helt obeskrivlig, snudd på euforisk. När de sa Destination Tärnö svämmade känslorna över, berättar Malin.
– Ja, det är obeskrivbart, fyller Peter i. Det betyder mycket eftersom vi har själ och hjärta här på ön!
Motiveringen löd:
”Årets vinnare jobbar systematiskt med hållbarhet och för att skapa en magisk miljö som får gäster att strömma till från när och fjärran. Här är omtanken lika stor som lusten att ständigt utveckla idén om att leva “det goda livet” på naturens villkor. Destinationen är en hållbar 360° upplevelse av havsutsikt och skärgårdsliv med guldkant.”
Priset delas ut av Region Blekinge till en person eller företag inom turismnäringen som uppvisat föredömliga insatser inom nytänkande och hållbarhet. Syftet med priset är att stimulera fortsatt nytänkande och hållbarhet inom turismnäringen för att främja den bästa livsmiljön för hållbar tillväxt i Blekinge.
När vi tar båten ut till ön en lite blåsig morgon dag är solen på väg upp. Under resan från Matvik till Tärnö berättar Peter om pappa Frank som arbetade som skärgårdsbrevbärare.
– Frank var en stor profil i skärgården. Han delade ut posten, hjälpte till med ärenden och hade med sig öfolkets pension kontant i sin packning. Han ställde upp i vått och torrt för alla vare sig man var infödd eller sommarboende med stuga här. När han gick i pension sa han i en intervju att det viktiga var att inte avfolka skärgården utan att behålla den levande året om. Och det konceptet brinner även vi för, berättar Peter.
Malin och Peter lägger vant till vid bryggan på Tärnö. Det gamla förrådet vid kajen har fått ett stort panoramafönster isatt och där inne huserar numera Stinas glasskafé där glassen serveras i gamla porslinskoppar och äts med riktiga teskedar. Allt inköpt på loppis.
– Vi är stamkunder på 34:ans loppis! Vi har inga engångsprodukter och det har varit så uppskattat att få sin glass serverad på det sättet. Och för att kunna vara effektiv när det kommer en anstormning av glassugna har vi inte mindre än tre glassluckor, berättar Malin stolt.
Glasskiosken är uppkallad efter Malins farmor Stina och sommarrestaurangen Franks Kabyss efter farfar Frank. I taket hänger en installation av svävande kaffekoppar och blommor. I kiosken säljs förutom glass också litografier av lokala konstnären Egon Lennart Karlsson och annan merchandise med lokal prägel. Bland annat har de tagit fram ett eget Tärnövykort, något som efterfrågats av internationella gäster.
– Vi har rötterna här och är öfolk i generationer tillbaka till 1500-talet. Vi vill lyfta fram och bevara det här gamla fina ösamhället till eftervärlden och dela med oss av öns kulturarv och minnen. Det gör vi med hjärta och själ. berättar Peter och Malin samstämt.
Vi vandrar vidare och kommer till Karl-Oskarstugorna. Det är fyra små gäststugor byggda på 80-talet som nu fått ett ansiktslyft.
– Vi har goda vänner som är framstående arkitekter och de ger oss många goda idéer. När vi vände stugornas entré mot havet och satte in glasdörrar fick gästerna vacker utsikt mot havet och ankomstbryggan. Vi gjorde också små träterrasser där det är mycket populärt att sitta och dricka sitt morgonkaffe. I varje rum och miljö vi skapar sätter vi också upp historiska tidningsurklipp, reklamblad och foton samt annan turisminformation. Vi har gäster som varit stammisar i 20 år som är helt lyriska över renoveringen, berättar Malin.
Skolans gamla utedass har också renoverats. Där finns numera fyra låsbara badrum med toalett, ett för varje Karl-Oskarstuga.
– Tidigare fick gästerna borsta tänderna vid de allmänna toaletterna nere vid kajen och duscha uppe i bygdegården. Så detta är mycket uppskattat.
I den gamla lärarbostaden finns det två lägenheter med egna små kök och toaletter. De är gemytligt inredda som om de vore någons sommarstuga med loppisdukar och annat som hör till. På en tavla ser man kungens farfars far, alltså Gustaf V, i en båt efter ett besök på Tärnö. På glasverandan står ett varsitt bord med stolar för varje lägenhet där man kan njuta av havsutsikten.
På en vägg i lärarbostaden sitter tidningsklipp som berättar om populäre Frank och likheten mellan brevbärarprofilen och sonen Peter är slående!
– Ja, han kunde inte svära sig fri, utbrister Peter och skrattar hjärtligt som har gör ofta när han med stor entusiasm berättar om Tärnö.
Restaurangen Franks Kabyss startade de 2021. Då i ett tält nära lärarbostaden. Man serverade bland annat en Tärnötallrik med olika sorters sillar och lax från Vägga Rökeri. Satsningen gick över förväntan. Efter fem dagar var kön 20 meter lång hela sommaren.
– Vi fick slita hårt för att hinna få alla råvaror och maten på plats varje dag. Men det gjorde vi med glädje! Det var då vi förstod vikten av att kunna servera mat och dryck. Det räcker inte med en vacker ö med en fyr och fin utsikt. Besökarnas krav är större än så.
2022 hade man planer på att utöka restaurangverksamheten och bygga ett trädäck där gästerna kunde äta men som också gjorde det enklare för dagsbesökare med egen båt att lägga till. Tyvärr överklagades den satsningen och den kunde inte genomföras. Det gjorde att restaurangsatsningen Franks Kabyss inte heller kunde genomföras den sommaren.
– Men vi lät inte beskedet stoppa oss. Då kom satsningen på Stinas glasscafé istället. Vi har entreprenörstänket med i oss i allt vi gör. Stöter vi på hinder, tänker vi om och problem finns där för att lösas. Det är vårt mindset och vi lyfter varandra i den här satsningen. Det här är vårt gemensamma livsprojekt! På sommaren jobbar vi 24/7 och på vintern renoverar vi och utvecklar destination inför kommande säsong.
Glamping blev ett nytt tillskott under 2021 och genererade 33 gästnätter första sommaren och fler tält tillkom. 2023 hade det växt till 163 gästnätter vilket innebär en ökning på 500%.
– Alla gillar att kunna bo i naturen men man gillar också att sova i ordentliga sängar, berättar Malin och fortsätter:
– Det har varit gäster från när och fjärran, från Karlskrona till indien och internationella gäster stannar oftast lite fler nätter. När de väl kommer till den här, för dem kanske lite exotiska ön så vill de uppleva den under lite längre tid.
Via egna pappersenkäter som delas ut med sista frukostkorgen avresedagen har man fått viktig feedback. En enkät som 99% av gästerna väljer att fylla i och som har en nöjdhetsgrad på 100%.
– Vi utvecklar destinationen tillsammans med våra gäster och den har varit fantastisk. Som exempel vill internationella gäster gärna ha lite sötare frukostar och då har vi anpassat oss efter det. Alla tält har numera ett gasolkök så man kan koka sitt eget kaffe eller te när man vill på dygnet. Dessutom har alla tält powerbanks så man kan ladda sin telefon eller platta. Allt enligt de önskemål gästerna haft.
Något man däremot inte satsat på i boendekonceptet är trådlöst internet. Men även det har varit uppskattat.
– Istället för internet har vi satsat stort på sällskapsspel så man kan umgås utan teknik. Det finns i alla stugor, lägenheter och tält.
1893 hittade en roddare en silverskatt precis där ett av tälten står. Det är en av de största silverskatterna som hittats i Sverige.
– Därför kallar vi tältet för Silverskatten, berättar Malin.
Årets nysatsning var en utegym som använder naturens egna element som tyngder och motstånd. Stockar, stenar och fiskematerial som åter igen anknyter till öns historia.
– Det har varit både uppskattat och välbesökt under sommaren. Det är många som vill ha en aktiv semester.
Framöver väntar en del arbete med den gamla bygdegården som ligger högre upp på ön. I lokalen finns både kök, samlingslokal, flera bäddar och en fantastiskt utsikt. Senaste renoveringen gjordes på 70-talet av fortifikationsverket som hade det som sambandscentral. Större fönster står redo att installeras i den stora samlingssalen så att utsikten kan komma ännu mer till sin rätt. Det finns tankar på att höja taket upp till nock, plocka fram trägolvet och att bygga ett altandäck utanför. Lokalen kan användas till allt från konferens till yoga.
– Och till fiskare. Då finns både bäddar och ett stort kök för matlagning. Vi har börjat måla om lite och bytt ut alla madrasser.
Malin och Peter bubblar av planer och drömmar gällande hur de vill utveckla ön som besöksmål framöver. Och när de talar om utveckling är det utveckling på ett hållbart och småskaligt sätt de menar.
– Vi har totalt 38 bäddar och det är en lagom belastning för ön. Med det sagt vill vi skapa nya upplevelsekoncept som har ön i fokus och förlänga året med aktiviteter och upplevelser som funkar även under den kallare delen på året.
I ett samarbete med Kronolaxfisket och Sveaskog vill man satsa mer på sportfiske. På västkusten får man inte fiska havsöring förrän i april men i Karlshamns skärgård finns ingen sån begränsning vilket betyder att havsöring kan fiskas januari till april och ge en länge säsong. Som ett led i det arbetet byggs nu en fossilfri och tystgående sportfiskebåt som kommer vara unik i sitt slag.
– Motorn tillverkas av tyska bolaget Torqeedo som är bäst i världen på just eldrivna båtmotorer. Vi bygger om en sportfiskebåt med deras motorsystem. Den båten kommer ingå i konceptet. Sportfiske har blivit mycket populärt och är ett växande intresse, berättar Peter entusiastiskt. Malin fortsätter:
– Vi vill göra ett helhetskoncept där man både kan fiska här, krydda fisken från vår egen örtträdgård och sedan röka den i vår egen rök.
Utöver det vill de också göra en satsning på kajakturismen som är ett hållbart sätt att ta sig ut till ön som också främjar folkhälsan.
– Det ska vara lätt att lägga till och stiga ur och det ska också finnas ett skjul att skyla sig från regnet. En kajakskola hade passat bra där också eftersom bygdegården har 12 bäddar man kan använda.
Drömmen om Tärnö har kommit långt men det finns många drömmar kvar. Bland annat en småskalig vinodling med en mycket intressant historia i botten. Men den berättelsen vill de hålla på ett tag till.
– Ja, så är det. Men det är en helt makalös historia om en släkting till mig, betonar Peter.
Resan har bara börjat för att behålla en levande skärgård och att Malin och Peter brinner för sitt Tärnö är tydligt. Det var med stor stolthet de tog emot Guldekenpriset och nu har de placerat det i ett fönster där hemma på ön. Nu går de vidare till den nationella finalen.
– Var vi än har gått har man kommit och gratulerat oss. Så många hejarop och kramar har vi fått och det känns som vi har hela Karlshamn med oss. Det har också öppnat upp nya bekantskaper och vi har bjudits in i nya sammanhang bland de som vill höra mer om vår satsning. Vi är så stolta, avslutar Malin och Peter.
Här kan du se prisutdelningen på Guldekengalan när Destination Tärnö vann Blekinges Turismpris.
Fler nyheter om Fritid & Idrott
- Fritid & Idrott
Till helgen, den 6-7 april har Mörrums Konståkningsklubb sin årliga isshow på Jössa. En påkostad föreställning med ljus, rekvisit ...
- Fritid & Idrott
En kurs bland vänner blev till flera kurser som senare växte till en hel dansförening för initiativtagaren Lena Torshall. Nu saml ...
- Fritid & Idrott
Till helgen arrangeras Karlshamn Boat Show i Väggahamnen för tredje gången. Mässan som är den enda flytande båtmässan i södra Sve ...