Marie: Mellan två platser på jorden

mariehemming2-webb

 

Marie: Mellan två platser på jorden

mariehemming2-webb

 

Marie: Mellan två platser på jorden

Jag heter Marie Hemming och i Karlshamn finns mitt hem. Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka lever emellertid jag och min man i Brasiliens huvudstad Brasília. Mina betraktelser kommer därför att ta sin utgångspunkt i mellanrummet mellan dessa två platser på jorden.

Marie Hemming var en av årets gästredaktörer på Instagram.

Från Brasília är det långt till vårt älskade hem i Karlshamn, såväl geografiskt som kulturellt. Försvarsattachéer från hela världen och Sveriges ambassad utgör vårt nya sammanhang och huset i en så kallad gated community (grindsamhälle) är vårt hem. Våra gator är numera Brasílias breda, trafikerade vägar. Karlshamnare och karlshamnsälskare – välkommen att hänga med på min resa!

Livskvalitet

Vad betyder det att ha livskvalitet? En definition lyder: ”ett brett mått på personens egen värdering av sitt fysiska, psykiska och sociala välbefinnande”. Här spelar kultur och normer, förväntningar, värderingar och intressen in. Även andra delar av tillvaron har givetvis betydelse, exempelvis familj och vänner, ekonomi, arbete, boende, utbildning, tillgång till sjukvård osv.

Jag förundras dagligen över hur människor här i Brasilien är så tacksamma och nöjda över så lite. Jag och min man lever ett privilegierat liv här. Vi har råd att handla bra mat, vi har möjlighet att äta ute och vi har förmånen att kunna resa och upptäcka. Det är en liten andel av Brasiliens mer än 210 miljoner invånare som har sådana privilegier. Trots det skulle jag säga att glädjen, tacksamheten och samhörigheten mellan människor är större här än hemma. I Brasilien är det över lag mer samba, fler leenden och en gemenskap som är härlig att känna sig omfamnad i. Kollektivet är viktigare än individen, det mänskliga är viktigare än det materiella.

Dans, glädje och gemenskap. Midsommar i Hamnparken, Karlshamn. Foto: Arne Andersson

https://gillakarlshamn.se/wp-content/uploads/2022/12/red-livskvalitet.mov

Dans, glädje och gemenskap. Samba på Copacabana, april 2022.

Jag skulle önska att vi svenskar oftare tänkte på vårt välstånd med tacksamhet. Även i Brasília, som tillhör en av de rikaste och mest utvecklade städerna i Brasilien, ser vi barn som bor under plast på en kartongbädd bredvid en trafikerad gata och tro mig – det gör ont ända in i hjärteroten varje gång.

En barnfamiljs ”hem” längsmed en trafikerad gata i utkanten av Brasilia

Karlshamn är en plats i världen som erbjuder de allra bästa förutsättningar att skapa ett liv med livskvalitet. Vi har möjlighet till god utbildning, bra boende, meningsfull fritid och runt knuten finns underbar natur. Glöm inte att njuta av allt detta. Dansa mer, le oftare och bjud in någon som är ensam till nästa fest, kräftskiva, julafton eller TV-kväll. Det ger livskvalitet.

Kultur

För ett samhälle är kultur lika viktigt som luften vi andas. Eller som filosofen Jonna Bornemark har uttryckt det: “Kulturen är inte grädde på moset – det är själva tallriken som moset ligger på.”

Jag är stolt över att vara från Karlshamn för vår tallrik är otroligt imponerande. Jag är stolt över Karlshamns Musikskola och alla fina teater-, dans- och musikupplevelser som Teatersmedjan, Sandelius Kultur & Nöje, alla olika körer, Le Piqué, Karlshamns Musikkår, Scoutmusikkåren, Pro Musica, Karlshamns Musiksällskap, Nöjeskompaniet (och många, många fler) bjuder in oss Karlshamnare till. Jag är stolt över de musikmarscher som Karlshamns Musikkår levererar varje lördagsmorgon under sommarmånaderna och jag är mäkta stolt över att vara en del av Karlshamns Musiksällskap. Denna orkester är Karlshamns äldsta ideella kulturförening och sägs även vara Sveriges äldsta amatörsymfoniorkester, bildad 1876. Snart hela 150 år alltså! (Vi har dock ingen av originalmedlemmarna kvar…)

Karlshamns Musikkår marscherar en lördagsmorgon i juni, 2022.

Karlshamns Musiksällskap, Stadsteatern maj 2022. Dirigent Lars Kvensler.

Här i Brasília finns det inte mycket av kulturliv som är på amatörnivå. Det finns professionella och excellenta orkestrar som ofta konserterar, men det finns ingen kommunal musikskola som alla barn kan vara en del av. Det finns inga amatörsymfoniorkestrar eller amatörblåsorkestrar där unga och vuxna kan musicera tillsammans. Det finns ingen Teatersmedja.

Kulturen berikar ett samhälle och bygger broar mellan människor. Vi ska verkligen vara stolta över Karlshamns kulturliv!
Värna, vårda och utveckla kulturlivet!

Brasilianska Flygvapnets musikkår. Brasilien firar självständighetsdag samt 200 år den 7 september 2022. Notera publikhavet!

Brasilias symfoniorkester konserterar, oktober 2022. Solist Piotr Alexewitcz. Konserten kan ses här: Länk

Barnens livsmiljö

Innan vi kom till Brasília vistades vi en del i Stockholm för utbildning och förberedande arbete. Varje dag gick jag förbi flera förskolor i Stockholms innerstad med små ”rastgårdar” där många, uppskattningsvis 60-70 barn vistades. Det slog mig då vilken fantastisk tillgång karlshamnsbarnens utemiljöer i förskola och skola är. Mina barn har levt nära skog, vatten och öppna landskap under hela sin förskole- och skoltid. De har besökt bondgårdar, naturreservat, Mörrumsån, Mieån och de har håvat i både göl och hav. Så berikande och så härligt! En av Karlshamns skatter är sannerligen barnens utemiljöer med en unik närhet till naturens magi.

Utemiljön Korpadalens förskola

Brasília ligger mitt ute på stäppen – vid en uppdämd sjö, Lago Paraná. Det går visserligen att bada i den (om man inte är så noga) och det finns gott om naturområden och parker i staden, men eftersom klimatet är varmt året om, är träd, gräsplättar och buskar torra, sandiga och sönderbrända under en stor del av året. Alla mina skor är numera svagt rödfärgade, då den röda sanden som finns överallt lämnar tydliga spår.

I mitt Karlshamn har varje barn en utemiljö värd att uppmärksamma som helt enastående och unik!

Skolgårdar i Brasilia

Festligheter

Nu har jag nämnt kulturen och dess betydelse för ett samhälle. Idag vill jag hylla två kulturella storheter i vår stad, nämligen Östersjöfestivalen och Kulturnatten.

Östersjöfestivalens kulturella spännvidd gör den till Blekinges – eller kanske till och med Sveriges – finaste stadsfestival. Musiken flödar, matfestivalen frestar och utställare av olika slag ramar in. Målgruppen är bred och kvaliteten på festivalen är i nivå med både större och mer välkända arrangemang. Karnevalståget är kanske inte som det i Rio de Janeiro (oj, vilken fest) men det innehåller precis samma teman; glädje, dans, musik och tradition.

Karlshamn lyckas inte bara producera en härlig fest om året – utan TVÅ! Kulturnatten erbjuder professionella och amatörer, unga och äldre, föreningar och enskilda kulturutövare en arena att visa upp sig på. Kulturnatten firar 30 år i år, så grattis Kulturnatten (med Pernilla Ekvall Liljeqvist i spetsen), men framför allt – grattis alla Karlshamnare!

https://gillakarlshamn.se/wp-content/uploads/2022/12/red-festligheter1.mov

Karlshamns Musiksällskap och Magnus Bäcklund inviger Östersjöfestivalen 2022 med Queen-konsert. Dirigent Ulf Wadenbrandt.

Festivaltåget Östersjöfestivalen 2012

https://gillakarlshamn.se/wp-content/uploads/2022/12/red-festligheter5.mov

Karneval i Rio de Janeiro, april 2022

Tiden kommer!

Det lilla samhällets och den mindre stadens fördelar är något som jag ofta reflekterar över.

När jag i början av 90-talet flyttade tillbaka till Karlshamn, efter att ha bott några år i Malmö respektive Stockholm, så förundrades jag över hur mycket tid jag plötsligt fick – jodå, det går tydligen att få tid! Att uträtta tre ärenden på stan tog kanske en tredjedel så lång tid mot vad motsvarande ärenden hade gjort i Stockholm. ”Tiden går” säger svenskarna, men professor emerita Bodil Jönsson försökte redan på 90-talet att övertyga oss om att ”tiden kommer”, vilket enligt mig är ett mer sympatiskt och positivt förhållningssätt till tid.

I Brasília förefaller tiden mer flytande – man kommer när man har möjlighet att komma (och det kan vara en kvart för sent, eller en timma) – vilket, ska jag erkänna, kan vara mycket frustrerande för en svensk. Även andra platser karakteriseras av köer – flygplatsen till exempel. Varje gång vi checkar in på en flygplats här i Brasilien, framstår det som att det är första gången de använder incheckningssystemet…

Tiden kommer – och Karlshamnare – tänk så mycket du hinner uträtta när du sällan behöver köa i trafiken eller i affären!

Tiden kommer. Den vackra rådhusklockan. Foto: Lars Mongs, Arxfoto

Den bilkö som möter Lars varje morgon när han är på väg till sitt kontor på ambassaden. I bakgrunden skymtar Brasilia.

Hemma

Jag tycker om att besöka Utvandrarstatyn. Där står Kristina och blickar inåt land, hemåt, och Karl-Oskar, som blickar bortåt, utåt. Jag kan på många sätt identifiera mig med Kristina då vi skulle finna vår plats i Brasília; oron över det okända och över hur livet ska gestalta sig där på andra sidan jordklotet. Men Kristina och jag har inte samma villkor. Vi är till största del olika; gällande ekonomiska förutsättningar, kvinnans position i samhället, utbildningsnivå mm. Den tekniska utvecklingen gör att jag frekvent kan hålla kontakt med alla därhemma: barn, föräldrar, vänner, men inte minst, jag kan resa hem.

För många som har kommit till vårt land kan tillvaron te sig mer lik Kristinas – det går inte att åka hem pga. krig, svält eller risk för övergrepp. Din familj saknar kanske tillgång till teknik/uppkoppling. I Kristina från Duvemåla finns en scen där fartyget mot Amerika möter ett annat skepp, på väg mot Sverige.
Kristina sjunger:

”Där vinkade den svenska flaggan,
då tänkte jag att dessa män
och kvinnor där på skeppet,
far vår väg tillbaks.
Vi seglar bort, de seglar hem.
Hemma, var ligger det nånstans?”

Jag känner ödmjukhet och respekt för de människor som har kommit till Sverige. Det är mer utmanande än vad man kan tro att orientera sig i en ny tillvaro. Den vänlighet och hjälpsamhet som har mött mig här i Brasília vet dock inga gränser. När DU ser någon som har svårt att läsa innehållsförteckningen i affären, förstå hur biljettautomaten fungerar eller bara ser lite allmänt vilsen ut – fråga om, och hur, du kan vara till hjälp. Det var dessa frågor som gjorde att jag började känna mig hemma. Portugisiska är svårt – precis som svenska är för den som ska lära sig vårt språk.

Kristina fann sig aldrig helt till rätta i det nya landet – hon längtade hem så länge hon levde. Mitt hem är Karlshamn och dit ska jag återvända när vi har fullgjort vårt uppdrag. Jag ska sätta mig med en fikakorg i Näsgränden, nära Kristina, blicka ut över havet och tänka på alla familjer som har tvingats lämna sina hem för att aldrig mer kunna återvända.

Utvandrarstatyn och Kristusstatyn

På fest i ”hemmadräkt”

Utsikt

För några år sedan hade jag och min man förmånen att vara värdpar då en grupp militärattachéer med respektive skulle besöka Blekinge, F17 och Eriksberg. De kom från världens alla hörn och vi hade en extrem tur med vädret. Det blev en av de där härliga kvällarna som nästan inte existerar i Sverige. Vid utsiktsplatsen på en klippa blickade en av kvinnorna ut över havet och sa, på engelska, till sin man: ”Kan du föreställa dig att den här utsikten finns det människor som har möjlighet att blicka ut över varje dag”. Jag stod bredvid dem och tänkte stilla för mig själv att ”Ja, det är ju faktiskt mig som hon talar om”. I det ögonblicket kändes det extra stort att vara Karlshamnar

Eriksberg och utsikten som kvinnan blickade ut över. (Foto: Jonas Gustafsson (med tillstånd från Eriksberg)

Utsikt över Brasília, fotograferad från TV-tornet

Företagande & entreprenörskultur

Blekinge ligger något i bakvattnet i förhållande till andra län när det gäller nya företag. 2021 startades 929 nya företag i Blekinge län, vilket betyder 11 företag per tusen invånare, jämfört med 13 företag per tusen invånare i hela Sverige.

Ett starkt näringsliv med framgångsrika företag är en förutsättning för en stads och en regions utveckling. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv rangordnar varje år företagsklimatet i landets 290 kommuner. Karlshamn klättrar många placeringar i Svenskt Näringslivs senaste mätning över företagsklimat, vilket är väldigt positivt!

Institutet för näringslivsforskning (ISF) publicerade 2014 en rapport som visar att goda lokala betingelser för entreprenörskap och företagande företrädesvis skapas inom ramen för ett nationellt regelverk, MEN att mycket även kan åstadkommas på lokal och regional nivå. Forskarna analyserade bland annat smidigheten i administrativa processer och tillståndsgivning, kvaliteteten på infrastrukturen, plan- och byggregler och tillämpning av dessa samt kvaliteten på de offentliga välfärdstjänsterna (exempelvis skolor). I rapporten betonas också vikten av en bejakande entreprenörskultur. Sammantaget visar rapporten att 1) allt hänger ihop i ett komplext system 2) positiva förändringar är möjliga på lokal och regional nivå.

Karlshamn har en behändig storlek dels för att kunna göra skillnad lokalt, dels för att etablera fruktbara samarbeten och nätverk inom och utanför Blekinge. (Fundera på komplexiteten i förändringsarbete i Brasilien.) Sverige ligger dessutom i topp när det gäller tillit till institutioner, samtidigt som förekomsten av korruption är mycket låg. Bästa tänkbara förutsättningar för utvecklingsarbete alltså!

Att ta forskningen till hjälp för att ytterligare förbättra de lokala förutsättningarna för all företagsverksamhet är bara en väg bland många för att stärka näringslivet och stimulera entreprenörskulturen. Heja Sverige! Heja Blekinge! Heja Karlshamn!

NetPort – en representant för entreprenörsanda och utveckling

Korruptionsindex i världen

Kulturen kommer från Karlshamn!

Max Låke, verksamhetsledare för tankesmedjan ”Unga tankar om musik”, och Eli Frankel (fd. Ingvarsson), skådespelare/dramaturg mm. har gjort en sammanställning av kulturarbetare med rötter i vår stad. När jag fick se denna blev jag både begeistrad och överraskad. Det är imponerande 192 personer som återfinns på listan. Musiker, skådespelare, regissörer, dramatiker, filmare, dramapedagoger mm – alla med sin fostran i Karlshamn. Detta är självklart ingen slump och det är hisnande att tänka på hur dessa kreatörer och entreprenörer skulle kunna vara en stark kraft i att lyfta vår pärla till stad.

Nu lever många på listan ute i förskingringen – men förmodligen med ett hjärta som bultar särskilt hårt för Karlshamn. Tänk att ”Can’t stop the feeling” med Justin Timberlake till del är en Karlshamnsprodukt och att Shellback 2012 tilldelades Regeringens Musikexportpris! Stort! På BTH är det många ljudskapare, ljudtekniker, spelutvecklare och andra professionella inom mediateknik som har tagit sina första kompetenssteg för att idag vara fullfjädrade proffs inom nya spännande branscher och yrken. Vilken skatt att förvalta!

I Brasília har vi ofta representationsmiddagar hemma och då spelar vi Spotify-listan som vi har skapat enbart för detta ändamål. Listan består av låtar antingen 1) skriven av en svensk, 2) framförd av en svensk eller 3) producerad av en svensk. Våra internationella gäster brukar utbrista under middagarna – ”Nä, denna låt kan väl ändå inte vara svensk den också?” Ibland har de behövt googla för att få bevis på att så är fallet.

Tack alla begåvade musikskapare för att ni har satt Sverige på kartan som ett av de främsta exportländerna i världen! Och tack alla ni kulturarbetare som sätter Karlshamn på kartan som en av de starkaste kulturstäderna i Sverige!

Vår Spotifylista ”Sverige” där Shellbacks bidrag är omfattande


Klicka här för att komma till spellistan!

Programblad; LYCKO-KEN spelades 2022 på Stadsteatern i Stockholm. Dramatiker Anton Elmgren, Mörrum. I huvudrollen en annan person från Blekinge med teaterbakgrund i flera av Sandelius Kultur och Nöjes sommarteatrar; Oliver Andersson.

Stadsplanering

I Brasília finns ingen tydlig stadskärna. Staden kan bäst beskrivas som en slags modernismens högborg. Människor kör bil till den plats de ska besöka och de bor i kvarter (Quadras) – ungefär som hundratals Asarum som ligger bredvid varandra. Staden är stadsplanerad som ett flygplan; i vingarna finns samhällena där människor bor och i själva flygplanskroppen finns stadens och statens styrapparat; presidentens och administrationens arbetsplatser, Högsta domstolen, Nationalkongressen osv.

Ingenjör Lúcio Costas första skiss över staden Brasilia

Brasilia i Google Maps. Mycket likt Costas skiss.

En stads utformning påverkar människors liv. Ett torg till exempel gör att människor kan mötas, dricka kaffe, handla grönsaker eller bara flanera omkring. Jag trivs bra här i Brasília, men ibland kan jag sakna allt det som ett torg representerar. Jag älskar att köpa blommor hos handlarna på Karlshamns livfulla torg och träffa människor som jag känner. Mötesplatser i en stad är viktiga – för trivsel och för en känsla av samhörighet. Fritidsgårdarna, idrottsplatserna, kulturlokalerna och biblioteken utgör viktiga samlingsplatser för både unga och äldre. På lekplatserna kan barnen mötas och leka.

Karlshamns stadsnät med torget tydligt framträdande (karta från karlshamn.se)

Avslutning

Detta var mina inlägg under min vecka som Gästredaktör. Tio inlägg. Tio teman. Förhoppningsvis har jag lyckats med min ambition, dvs att belysa mitt älskade Karlshamn utifrån vårt annorlunda och spännande liv här i Brasilien. Möjligen har jag även bidragit till någon ny kunskap om, och nyfikenhet på, Sydamerikas största land.

Kanske vi hörs och ses igen – på annan plats, i annat sammanhang. Kanske sitter du på en filt i Näsgränden och fikar. Nära mig och Kristina.

/gästredaktör Marie Hemming



Bild 1: Brasilias Nationalkongress (av Niemeyers) Bild 2 och 3: Katedralen – en annan av Oscar Niemeyers uppseendeväckande och vackra byggnader. Katedralen utgör en viktig mötesplats i Brasilia.

Mitt Brasilien. Video från konsert anordnad av Brasilianska Marinen med anledning av 200-årsjublieum. Rio de Janeiro september 2022.

Fler nyheter om

  • Sommarens alla gästredaktörer

    Gilla Karlshamns gästredaktörer kan nästan liknas vid P1's sommarpratare. Det vilar något extra högtidligt över de som ska berätt ...

  • Nya gästredaktörer!

    Under kommande veckor är det Maria, Caroline, Jennifer, Nikki och Sofia som vi får följa på Instagram. ...

  • Melissas sommarlista

    5 små sommartips som kan ge stora upplevelser Melissa Karlsson bor i Karlshamn och arbetar som communication manager på edtechför ...