Anki är en eldsjäl för Karlshamn

w-anki-utvald

 

Anki är en eldsjäl för Karlshamn

w-anki-utvald

 

Anki är en eldsjäl för Karlshamn

Mitt i hjärtat av Karlshamn ligger Lundins bokhandel som funnits sedan 1831. Bokhandeln är en uppskattad oas av kunskap, gemenskap och glädje, där varje bok är ett löfte om nya äventyr och varje besök är en möjlighet att upptäcka något nytt. Och där bland alla hyllor hittar vi Anki Hansson, årets Gilla Karlshamn-pristagare.
– Bokhandeln är en dröm för mig, konstaterar hon med den ständiga följeslagaren Lillebror i famnen.

Anki Hansson är Årets Gilla Karlshamn-pristagare och motiveringen när hon helt ovetande vann var som följer:
”Med outtröttlig entusiasm och energi ser årets pristagare till att kunskapen om vår stads intressanta historia ständigt förs vidare. Pristagaren bygger viktiga broar mellan historia och nutid med populära stadsvandringar och föreläsningar. Genom sin person har hon också sett till att den anrika butiken mitt i stan blivit mer än bara en vanlig butik. Den är nu en profilerad mötesplats med värme, glädje och kunskap. Allt under ledning av årets pristagare, som verkligen vill att fler ska Gilla Karlshamn.”

w-anki-med-vovven

Anki Hansson och butikens maskot Lillebror

Anki Hansson växte upp både i Åryd, där hennes mormor och morfar bodde, och i Asarum, där hennes föräldrar byggde hus. Barndomen präglades av det lantliga i Åryd och Asarum var platsen för skola och uppväxt.
– I Åryd fanns skogen och ån, alla hästar och allt det mysiga. Det minns jag allra mest från min barndom, säger Anki leende.

Efter gymnasiet hade Anki stora drömmar om att bli lärare och hon läste språk och litteraturvetenskap. Men en sommar på glassfabriken ledde till fast anställning där, vilket satte studierna på paus. På fabriken träffade hon också sin dåvarande man och de fick två barn tillsammans.
– Jag hoppade på ”glasståget” och det blev inga studier. Sen hamnade jag på dunktappningen och var med om att fylla den fem miljonte dunken på fabriken! Det var så roliga grejer. Jag har älskat alla arbeten jag haft genom åren.

Från kyrkligt engagemang till guidning

Under 19 år arbetade Anki i Svenska kyrkan. Hon halkade in där när kyrkan skulle fira sitt 300-årsjubileum.
– Jag har nog gjort allt där utom att vara präst! Från barnverksamhet och vaktmästare till husmor och diakoniassistent, säger hon och skrattar högt. Jag fick också gå kurser i administration, registrera och sköta kyrkböckerna med mera. Förr skrev man ju i vackra kyrkböcker som numera finns i landsarkivet i Lund men nu numera sköts det digitalt.

Ankis passion för historia ledde henne till en ettårig kurs i guidning.
– Jag var så fokuserad på mitt slutprov att jag höll en föreläsning om en båt som inte ens var på plats där bakom mig. Men jag fick min auktorisation i alla fall, minns hon med ett leende.

w-anki-i-butiken

Anki, hunden Lillebror och marmorgången som leder till butikens lilla torg.

Karlshamns alla platser och historier

Anki har sedan dess blivit en uppskattad guide i Karlshamn känd för sina livfulla stadsvandringar och föreläsningar. En av de mest populära guidningarna är den genom dolda bakgårdar med fantastiska punschverandor och historiska skatter
– Ja, det är verkligen som att öppna garderobsdörren till Narnia. Man har ingen aning om att det finns så fantastiska grejer där bakom portarna. Det blir helt tyst när man går in.

Hon gillar i särskilt att hitta de här roliga historierna om personerna som levt här. Hon ger ett exempel. Uppe och nära där Johnny Martinsson har sitt hus och utställning fanns en gång en krog som kallades Sista Styvern.
– Det är den där sista pengen du gräver fram djupt ner i fickan när du är sugen på ett stop öl.

Utöver sin egna guidningar är hon också ideell guide både på Karlshamns museum och på Sjöfartsmuseet.
– Jag vill gärna hålla mina egna guidningar och kunskapen vid liv men de tillfällen när det finns tid numera är färre eftersom bokhandeln tar mycket tid.

En bokhandel och en mötesplats

Under pandemin fick Anki reda på att Lundins bokhandel antingen skulle säljas eller läggas ner. Som en sann bokälskare kunde hon inte låta detta ske. Efter diskussioner och möten med den tidigare ägaren tog hon över bokhandeln den 4 januari 2021. Lundins bokhandel har nu, under Ankis ledning, blivit en mötesplats för litteraturintresserade. Med signeringar, författarmöten och andra aktiviteter har hon skapat en levande och engagerande miljö för alla bokälskare.
– Jag hade precis fyllt 61 år men det var en dröm som gick i uppfyllelse. Och nästan direkt efter övertagandet kom årets bokrea så det blev verkligen en rivstart!

Men ”på köpet” fick Anki erfarna Carina som i sommar arbetat i butiken i hela 38 år.
– Det är fantastiskt. Jag hade inte klarat mig utan henne. Sen har jag också Annika som arbetat hos oss i ett år. Min sambo hjälper mig också och sen hunden Lillebror förstås som blivit lite av en lokalkändis här i staden.

Lillebror finns alltid med som sällskap och maskot i butiken, så nära Anki han kan komma. Det enda som kan få honom att fokusera på annat är ordet ”flickor”. Det lystrar han lite extra på som den avelshund han är.
– Ja, det är ett magiskt ord, säger Anki och skrattar.

w-anki-vovve

Hunden Lillebror finns alltid med i butiken

Namnet Lundins fick bokhandeln redan 1911 när Ivar och Paula Lundin tog över den. Ivar var från Jönköping med Paula var en ”Snusdalenflicka”. På den tiden fanns det 42 snusfabriker i Karlshamn, därav namnet. Sedan 1958 finns Lundins på sin nuvarande adress på Drottninggatan.

När Anki tog över startade hon också en webbutik som kompletterar den fysiska butiken.
– Ja, det är så roligt. Vi har kunder från hela Sverige där men många från Stockholm, Göteborg och Malmö.

w-anki-bocker

Karlshamnsböcker finns det gott om i butiken. Här visar Anki upp några.

Framtiden och kärleken till Karlshamn

Anki att engagera och inspirera kring stadens historia och kultur. Hon fortsätter med sina guidningar i den mån hon hinner och bokhandeln har levt upp och blivit en mötesplats som fortsätter att blomstra. Och i hjärtat fortsätter hon vara en sann ambassadör för platsen Karlshamn.
– Dels tycker jag ju det är fantastiskt fint här. Sen tycker jag också om människorna. Går man på stan känner man igen människorna och man hälsar på varandra. Man har så många vänner och bekanta. När jag hade besök av vänner från Stockholm reagerade de på just det. De frågade om jag kände alla här. Nej, sa jag men jag hälsar ju på alla ändå, säger hon och skrattar.

w-anki-golvet

I butiken finns en gång av marmorplattor som tidigare var gömd under bokhyllor. Anki har möblerat om så den får den synlighet den förtjänar.

Fem Karlshamnspärlor som man inte får missa!

 • Klockstapeln! Just håller de på att renovera den och den kommer bli superfin. Men där när du tagit dig upp för alla trappor får du en magisk vy över staden och havet.
 • I området vid Rosengården och Näsviken finns många pärlor. Ett av stadens allra äldsta hus, Fiskarstugan från 1650. Annars brukar man säga att Holländarehuset från 1648 som flyttats till museet är allra äldst.
 • Väggaskolan som Asplund ritade. Det finns så underbara detaljer i stort och smått där.
 • Alice Tegnérs bakgård är också en riktig pärla. Där finns en vacker punschveranda och alla Bodekulls avsatser med berg och stenar. Hela historien om den platsen ryms där och det är otroligt vackert.
 • Skottbergska gården! Att följa med på en guidning där och få titta i lådor och se saker i den miljön som inte den vanliga besökaren får se. Det är to die for!

Här hittar du Lundins Bokhandel…

Fler nyheter om

 • Drömprojektet Saltsjöbaden!

  JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

 • Blekinges första skybar har öppnat!

  Östra Piren som redan nu har restauranger, eventvåningar, kontor, konsertsalar, biografer, konferensrum och mycket mer har nu fåt ...

 • Campingkungen i Kollevik

  Kolleviks campingby är ett semesterparadis som varje år lockar tiotusentals gäster som får upp ögonen för Karlshamn och starkt bi ...