Hållbar, hållbarare, Hållbaren!

w-hallbaren

 

Hållbar, hållbarare, Hållbaren!

w-hallbaren

 

Hållbar, hållbarare, Hållbaren!

I Hållbarens återbruksbutik renoveras och återbrukas saker som annars skulle kastats. Och samtidigt får personer anpassad och meningsfull arbetsträning och viktig social samvaro. Bakom satsningen på Hållbaren står arbetsmarknadsenheten på Karlshamns kommun.

– Vi tar hand om både människor och prylar och det är ett ställningstagande från en kommun att investera så mycket pengar i det. Den satsningen så mycket större än man kan tro och det kan vi vara stolta över, berättar Filip Holmström som är initiativtagare och platsansvarig på Arbetscentrum.

Hushållspappershållare gjord av kasserade golfklubbor, skyltar av cykelekrar och eu-pallar och fruktskålar av LP-skivor. Det är några exempel på produkter som man kan hitta i Hållbarens häftiga återbruksbutik.
– Det är en satsning som verkligen ligger helt rätt i tiden med tanke på de miljöutmaningar vi står inför och där man samtidigt också låter människor växa och återhämta sig i arbetet, berättar Filip Holmström när han visar upp lite av produkterna som Hållbaren säljer.

Filip Holmström, platsansvarig och initiativtagare till Hållbaren visar upp kryddskyltar gjorda av cykelekrar, trä från lastpallar och stansad metall från aluminiumburkar. I andra handen en trägaffel, även den gjord från lastpallsvirke.

Vid Tubbaryds återvinningscentral i Karlshamn har en container placerats och dit kan kommuninvånarna skänka sina prylar så de kan återbrukas och få ett nytt liv. Och det får de när de plockas in, omformas och renoveras med stor fantasi och kreativitet i de verkstäder och ateljéer som finns i anslutning till butiken.
Det finns 19 verksamheter knutna till arbetscentrum. Vi har bland annat mekanisk verkstad, snickeri, måleri, cykelverkstad, syateljé, skaparverkstad, demontering och en rehabträdgård. Vi tar hand om både människor och prylar och det är ett ställningstagande från en kommun att investera så mycket pengar i det. Det är så mycket större än man kan tro och det kan vi verkligen vara stolta över, berättar Filip.

Det tog knappt ett år från idé till invigning och VMAB ställde sig direkt väldigt positiva till satsningen. Efter några möten och månader fanns insamlingscontainern på plats och snart därefter fanns butiken redo att fyllas med återbruk. Satsningen har redan inspirerat och intresserat flera andra kommuner i Blekinge, och utanför! Exempelvis har Vetlanda, Köping och Uppsala antingen varit på besök eller velat veta mer.
Vi har också sagt att vi ska våga vara bäst. Absolut inspireras av andra men även sticka ut. Vi tycker också butiken signalerar det. Den coola neonskylten beställdes från Holland och den har synts väldigt mycket i media, berättar Filip.

Ellinor Kimberg, ansvarig för ateljén och Hållbaren visar upp en lampa som designas om med skruvad plast från LP-skivor.

Arbetsmarknadsenheten behöver arbetsplatser till personer som fungerar oavsett kön, bakgrund, språkkunskap eller tillgång till körkort och butiken med dess kringverksamheter blir en bra arena för att arbetsträna, skapa meningsfullhet och ett socialt sammanhang. I butiken får man exempelvis möjlighet att träna sin svenska, möta kunder, svara i telefon eller hantera kassasystem och e-tjänster.
– Det kan vara människor som levt ganska isolerade liv och nu kan stegvis vågar sig ut igen. Ibland får vi tänka att vi gör ett långsiktigt arbete som även hjälper nästa generation. Den mamman eller pappan som får vara här är kanske lite gladare när hen kommer hem och då får barnen också en finare och mer harmonisk uppväxt. Att vi bygger en normalitet för de barnen, berättar Filip.

Svartvita tavlor har fått en ny färgglad design. Timmy Svensson är konstnären som gett tavlorna nytt liv.

Gamla inlämnade golfklubbor har byggts om för att bli en snygg hållare för hushållspapper.

Filip hoppas nu att de kan inspirerar till mer hållbarhet inom hela den kommunala organisationen. Själva talar de ofta om de globala målen och om vikten av sociala hållbarhet. I stort och smått försöker de arbeta mera hållbart och cirkulärt.
Ett lyckat exempel Filip berättar om är den samordnade varudistributionen som finns ute i Munkahus. Där sorteras och packas kommunala leveranser som sedan levereras till verksamheterna runtom i stan via elcykel.
– Cykel kräver ju inget körkort. Satsningen har minskat lastbilstrafiken inne i stan och kring skolorna med 30%. Social samvaro och hälsoeffekterna får vi på köpet.

Förutom insamlingen av grejer vid återvinningen kommer det in saker från förskolor och äldreboenden som renoveras och får ett fortsatt liv. Även gamla cyklar från KABO renoveras och säljs på nytt.

Rehabträdgården Oasen har utvecklats under två år och är en plats för att sätta händerna i jorden och för rekreation och möten. Där finns både bär, buskar, blommor och grönsaker och en vild humleberså. Och allt vattnas med regnvatten man samlar in från taken.

Hanif och Firas. Firas Kassem arbetar med Hållbaren och i Fritidsbibblan. Han flydde från Syrien när hans textilfabriker med många anställda bombades. Han är ingenjör, utbildad i Paris och talar fyra språk. Nu håller han på att lära sig sitt femte, svenska!

Initiativet Fritidsbibblan lockar många. Det är ett bibliotek där invånare kan låna exempelvis skridskor, hockeyklubbor eller hjälmar gratis under sju dagar. Detta för att fler ska kunna få en aktiv fritid och prova på olika fritidsaktiviteter.
– Den ensamstående mamman med tre barn kommer hit och lånar skridskor när skolan ska vara i ishallen. Risken är kanske annars att det barnet stannat hemma den dagen eftersom det finns en skam kopplad till ekonomiska svårigheter, berättar Filip och fortsätter:
– Det är ju också ett sätt att kolla om barnen verkligen gillar något före man investerar i det själv. Man kan helt enkelt få prova före man köper, avslutar Filip.

Smarta återbruksinsatser från Hållbaren!

  • Fritidsbibblan! Ett bibliotek där invånare kan låna exempelvis skridskor, hockeyklubbor eller hjälmar gratis under sju dagar. Detta för att fler ska kunna få en aktiv fritid och prova på olika fritidsaktiviteter.
  • Cykelpant! Köp en återbrukad cykel och få ett presentkort på 200 kr. När den köpta cykeln lämnas tillbaka kan du köpa en ny återbrukad cykel för pengen. Och den gamla renoveras och säljs igen!
  • Lastpallslådor! Arbetscentrum hämtar och tar hand om engångslastpallar som sågas i bitar, rensas från spik och hyvlas i maskin. Därefter spikas de ihop till trålådor som kan målas eller tryckas med logotyp/text. Och spillbitarna körs ut till kommunens grillplatser!
  • Vattenåtervinning! All nederbörd som hamnar på taket till huset samlas upp i en behållare och används till bevattning. På så sätt behöver inte kommunalt renat dricksvatten användas till det.

Fler nyheter om

  • Från språkvän till familjemedlem!

    Nour Qatan från Aleppo och Titte Glans från Gustavstorp blev språkvänner för drygt tio månader sedan och det förändrade livet för ...

  • Människan först!

    Sofie Andersson och Cissi Dahl är sociala entreprenörer i Karlshamn som bryter ny mark när det gäller frågor som rör samhällsutman ...