Filip & Rebecka hittade hem igen

w-filip+familj

 

Filip & Rebecka hittade hem igen

w-filip+familj

 

Filip & Rebecka hittade hem igen

Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de flyttade har hunnit bli fem år. Nu bor de i ett lugnt och tryggt område i Högadal där generationsväxlingen i området gör att allt fler barnfamiljer flyttar in.
– Man måste våga. Jobb finns för den som vill jobba. Vi chansade och drog vinstlotten direkt och trivs så bra här.

Vi träffar Filip Forslund i den charmiga marklägenheten på Apollovägen. Just för tillfället är han sjukskriven pga en operation. Vanligtvis arbetar han på Maxi Skyltreklam med ansvar för digitalprinters och bilfoliering.
– Jag halkade in där på ett bananskal när vi flyttat tillbaka till Karlshamn. Jag såg en kompis dela ett inlägg om ett jobb, sökte och fick det. Jag trivs jättebra. Min fru Rebecka arbetar dagtid som undersköterska på Karlshamn lasaretts operationsavdelning och vår son Jason som snart fyller fem år går på Prästslättens förskola.

w-filip

Filip hemma i det nyrenoverade köket.

Filip och Rebecka träffades hemma i Karlshamn. Efter Filips tre år på Väggagymnasiets estetisk linje och någon restaurangsäsong i Sälen var det en gemensam sommarresa som tog paret till Göteborg.
– En vecka före vi skulle resa hem igen fick vi hyra en kompis lägenhet i andra hand och upptäckte att vi trivdes. Göteborg är som en liten storstad med trevliga människor. Lite senare lyckades vi få ett förstahandskontrakt och de tre planerade månaderna råkade bli tolv år, berättar Filip och ler.

Där fortsatte Filip i restaurangbranschen och blev senare engagerad i socialt arbete med utsatta människor.
– Första året arbetade jag på behandlingshem i samarbete med kriminalvården. Det var människor med drogrelaterade brott i bagaget som fick hjälp ut i samhället igen, berättare han.

Senare arbetade han med hemlösa och blev samordnare för ett härbärge som hade öppet på nätterna.
–Vi samarbetade med Göteborg kommuns fältarbetare jag trivdes jättebra med det. De träffade människor på stan som var i behov av hjälp. Vi tillhandahöll sängplatser, tvättmaskin, dusch och kunde fixa lite mat till dem.

w-filip-vrum2

Vardagsrum mot baksidans gräsyta. Där tillbringas mycket tid i solen.

När Rebecka blev gravid väcktes tankarna om att komma närmare familjen och ett enklare liv. Först var de på jakt efter ett annat boende i Göteborg. De var med i ett par budgivningar men det gick inte deras väg. Det var då Rebecka hittade en marklägenhet i Karlshamn och de fick en förhandsvisning.
– Vi kände direkt att det passade oss. Perfekt storlek och bra läge, berättar Filip. Vi hänger också mycket på baksidans gräsmatta.

Flytten innebar att de bytte en trerummare på fjärde våningen i Göteborg mot en rymlig marklägenhet med fyra rum i Högadal. Där har de skapat ett mysigt hem för familjen.
– Vi trivs verkligen här. Vi hade båda bra jobb med bra betalt i Göteborg, men det var inte optimalt med barn där. Och vi ville båda komma närmare våra föräldrar, säger Filip.

w-filip-vrum

I övervåningens tv-rum med utsikt mot de andra husen i området.

Att flytta till Karlshamn utan jobb var en chansning, men det lönade sig för familjen. Rebecka, som arbetade som gipstekniker i Mölndal, kunde arbeta dagtid på operationsavdelningen. Även Filip bytte nattjobb mot dagsarbete.
– Rebecka är ambitiös och vill behålla sin kompetens så ibland tar hon extrapass på IVA i Kristianstad, berättar Filip.

Båda förkortade sina arbetsdagar med två timmar varje dag genom att flytta vilket ger dem tio timmar extra varje vecka att tillbringa med familjen.
– Jason går på Prästslättens förskola och får vara mycket ute i skogen. Det är en fantastisk förskola, säger Filip.

När det gäller smultronställen i Karlshamn så nämner Filip bland annat Mörrumsån.
– Stärnös leder är också alltid härliga att gå och strandpromenaden. När man fått lite perspektiv inser man hur fint det är här, säger Filip.

Framtidsdrömmarna är enkla och jordnära och har sin utgångspunkt i familjen. Karlshamn är en trygg plats där man enkelt kan hitta nya sammanhang, menar han.
– Jag vill att vår son ska få lika bra uppväxt som jag hade. I framtiden skulle jag gärna bo i ett fristående hus på landet. Vi är ute 90% av tiden på sommaren, så ett lantligt boende hade varit bra. Men vi vill inte rycka upp Jason från skolan vid fel tillfälle.

w-filip-gatan

Den lugna gatan utanför marklägenheten

Till andra som längtar hem har Filip några råd. Ett av dem är av mer praktisk natur.
– Vi anlitade en flyttfirma när de flyttade. De kom med lastbil från Karlshamn, tömde hela lägenheten, körde ner allt och bar in lådorna i de rum där de skulle. Det var värt varenda öre. Det kan jag verkligen rekommendera. Vi hade inte kunnat lösa det varken billigare eller smidigare själva.

Det andra tipset handlar mer om mod.
– Man måste våga. Jobb finns för den som vill jobba. Man kan söka sig vidare när man redan är på plats. Vi hade tur och drog vinstlotten direkt!

w-filip+familj

Hela familjen på ett foto

Fler nyheter om