Karlshamn är Sveriges smultronställe!

w-erik-bröllop

 

Karlshamn är Sveriges smultronställe!

w-erik-bröllop

 

Karlshamn är Sveriges smultronställe!

Erik vände hemåt igen. Efter flera år av säsongsarbete på restaurang och båt, som bartender eller ställningsbyggare både i storstad, fjäll och utomlands fick Erik Dahlbom Malmgren sitt lystmäte och bestämde sig för att slå rot hemma i Karlshamn. Nu bor han med familjen i Rosenkällan.

– Karlshamn är Sveriges smultronställe. Att leva familjeliv i en stad som Karlshamn med havet och naturen så nära är en otrolig lekplats. Som hemvändare har man varit nästan överallt och ändå finns det så mycket kvar att upptäcka och uppleva. Och när man har barn får man uppleva allt igen via deras ögon.

Erik växte upp i Strömma men varje sommar tillbringades i skärgården på ön Joggesö där farföräldrarna haft sommarhus sedan 60-talet.
– Därute var det alltid sommarläger. Där har vi åkt båt, seglat, vindsurfat, fiskat och badat under hela min uppväxt. Det är ett rent paradis!

Erik har alltid varit aktiv. Allt från fotbollslaget i Högadal till kampsport eller ut och upptäcka alla platser som småpojkar vill upptäcka, berättar han.
– Jag har nog egentligen provat på alla idrotter som finns här. Och även spelat lite trummor.

w-erik-malmgren

Erik Malmgren, på husbyggaruppdrag i Guövik

Under gymnasietiden började Erik jobba extra på gamla Lord Nelson. Han började med att plocka disk men hamnade ganska snart bakom bardisken som bartender. Själva bartenderkunskapen blev sedan nyckeln till att ta sig ut på nya äventyr och nya platser. Först hamnade han på Strömmabåtarna i Stockholm som åker till Fjäderholmarna och Vaxholm.
– Det var jättehärligt att jobba där. Och man träffar mycket folk. En barndomskompis arbetade där också. Han startade rockband och hade gig på lite småklubbar. Jag var med som smakråd, roddare och organisatör.

När turismsäsongen var över efter åtta månader studsade han hem till Karlshamn igen och jobbade på Lord Nelson som då blivit Harry’s. Under kommande sommar lockade en kompis med honom till Oslo för ännu ett säsongsjobb, nämligen med att bygga ställningar.
– Det var rätt lätt att bara packa väskan och åka iväg. Dels var det roligt för att man fick uppleva många platser i Oslo. Dels för att det också är extrem träning och ett grovt arbete med många tunga lyft. Bara det var en bra bonus om man gillar träning, berättar Erik.

w-erik-malmgren2

Rött fritidshus i Guövik byggs i Eriks företag just nu.

Efter ännu en säsong landade Erik i Lund och fick jobb som bartender i Malmö på en öl- och whiskeypub. Där var mycket nytt. Puben specialiserade sig på whiskey och öl och hade över 300 av varje sort.
– Det fanns mycket kunnigt folk där och jag lärde mig massor, även från kunderna, berättar Erik.

Vid den tiden hade Erik precis lärt känna en kille som jobbade på Snickar’n i Karlshamn och hans mamma arbetade i fjällen. Vid någon tidpunkt kom idéen att åka upp och jobba i restaurang i Vemdalen och så blev det. Han trivdes så bra att det blev tre säsonger totalt. Men varje sommar tillbringades i hemma Karlshamn.

Byter bana & startar företag

Efter några roliga år i fjällen tillsammans med gott umgänge kände Erik att det var dags att rota sig i Karlshamn. Så han ringde till kompisen Alex pappa, Lars Bergenvass på företaget Snickar’n och frågade om han fick börja jobba där.
– Jag har hjälpt pappa att bygga bryggor och lärt grunderna där och dessutom sommarjobbat i bygghandel så inget av det där var främmande för mig. Byggprogrammet läste jag in på distans så jag fick all behörighet och teori som krävs. Allt från att läsa en ritning till säkerhet och riskbedömning. Och sen följde själva lärlingsperioden. Jag jobbade på Snickar’n under nästan 7 år.

För två år sedan startade Erik sitt eget företag DM Bygg (Dahlbom Malmgren Bygg). När vi träffar Erik bygger han ett fritidshus i vackra Guövik.
– Företaget består av mig och min fru samt Dennis Johansson som är anställd. Dennis studerar nu och jobbar lite från och till. Sen samarbetar jag ofta med Jimmy som har företaget Snickeri och Bygg. Vi åker runt i nästan hela kommunen.

w-erik-malmgren4

Erik och kollegan Dennis lägger golv

Efter en många år på många olika platser känner Erik sig tillfreds med beslutet att bosätta sig i Karlshamn.
– Det är rätt gött att bo här, helt enkelt. Man har insyn i saker och det är enkelt för du känner till de flesta smultronställen. Här är man den som kan allt, som varit nästan överallt och ändå finns det så mycket kvar att upptäcka och uppleva. Och när man har barn får man uppleva allt igen via deras ögon.

Enkel vardag

Vardagen i Karlshamn är enkel. Inte minst om man ha familj. Hela platsen är en stor lekplats och skärgårdar som Karlshamns finns verkligen inte överallt, menar Erik.
– Det är hemtrevligt på väldigt många ställen. Även ute i naturen. Det är smidigt att ta sig överallt och det finns dessutom flera vägar att välja mellan så att resan aldrig blir tråkig. I princip kan du cykla överallt. Vi har en en lådcykel som tar oss överallt. Vi hämta och lämnar, tränar eller handlar med den. Det är verkligen smidigt.

Vissa ställen ligger Erik extra varmt om hjärtat. Tjärö är en sådant smultronställe, både privat och i arbetet där Eriks företag blivit något av inhousesnickare på ön.
– Inte för att det är superstressigt överlag i Karlshamn men har man möjlighet att åka ut i skärgården är det så fridfullt. Det blir ett helt annat tempo och man slappnar av vilket kan öppna nya dörrar. För oss är det ett underbart att dessutom få ha skärgården en arbetsplats. Det finns ju ingen bättre arbetsplats en vacker dag som idag. Sen finns det såklart logistiska utmaningar med just det, säger Erik och ler.

w-erik-malmgren3

Huset i Guövik har kommit en bit på väg.

Rosenkällan har perfekta läget

Familjen bor nu i ett hus i Rosenkällan och Erik berättar att det nästan inte kunde vara bättre placerat. De har en liten trädgård och har nära till både centrum, restauranger och badplatser.
– Vi kan gå ner och bada i Kollevik eller till restaurangerna eller kombinera båda. Allt ligger i princip inom samma runda som vi går med hunden. Så vi flyttar nog inte i första taget. Men dyker det upp en tomt där jag kan bygga ett hus, helst nära havet eller med bra läge hade det varit en jätterolig utmaning. Men det finns egentligen inte mycket vi vill ändra på från hur vi har det nu. Vi har dessutom jättetrevliga grannar, varav min pappa är den ena.

I yrket håller Erik kolla på nya och kommande detaljplaner och en som han tror kommer ha stor betydelse för Karlshamn är Stärnö Sjöstad.
– Stärnö är en plats som är väldigt vacker i Karlshamn och som verkligen har potential att locka hem och hit folk. Jag ser framför mig olika byggnader på olika höjder precis vid havet. Det kommer vara vackert alla årstider och vid jul som en julkalender. Jag har en kompis i Amsterdam som jag försöker locka hem igen. Han vill hitta en tomt vid havet att bygga på. Men det vill ju alla ha och det finns för få ute.

Erik är fysiskt aktiv även privat och berättar glatt att man aldrig ångrar en träning. Han gillar swimrun och är också engagerad i Karlshamns Fightcenter.
– Swimrun är en sak som Karlshamn gjort så bra. Första gången jag var med var jag helt oförberedd. Jag klarade det men det var tufft. Men bara känslan att det står 100 personer och hejar på när man når första ön ger jättemycket energi. Det var Vasaloppet-känsla! Det är verkligen så många fler än de som tävlar som tycker det är häftigt. Man får uppleva hela kustlinjen och det är jättebra reklam för Karlshamn som plats, säger Erik och fortsätter:

– Karlshamns Fightcenter är en jättehärlig och välkomnande förening med människor som lägger ner mycket av sin tid för att verksamheten ska kunna vara inkluderande och passa alla. Man släpper sitt ego vid dörren och det är lite som en minilumpen. Man lär sig stå på led, vara tyst, vänta på sin tur och visa respekt för den som leder träningen och för varandra.

w-erik-bröllop

Erik och Josefine tillsammans med barnen Otto, Stella och Elliot den dag de gifte sig 2022.

Vad vill du skicka med till andra hemlängtare?

– Är det så att man har ett jobb där man kan jobba lite varifrån som helst ser jag ingen anledning att tveka. Det finns dessutom goda förbindelser till exempelvis Malmö och numera kanske man inte behöver arbeta alla dagar på plats.

– De vänner jag har som skaffat barn i större städer säger att de verkligen hade uppskattat hjälpen man kan få från vänner och familj som finns i samma stad. Allt blir ett större projekt i en större stad. Det finns en smidighet i Karlshamn. Det är lätt att leva här och det är dessutom billigt.

– Jag märker också att det skett en förbättring i företagskulturen och i näringslivet. Det känns välkomnande att vara företagare och det finns många företag som växer. Det skapas jobb och möjligheter för Karlshamn och det blir en positiv spiral så fler vågar satsa. Det kan vara värt att känna till.

– Jag tycker också Gilla Karlshamn är en sån härlig grej. Det är svårt att ragga nya invånare till en stad men där hjälper ju Gilla Karlshamn till. Det är bra att man tänker på att locka hem de ”gamla” utflyttade Karlshamnarna först.

Fler nyheter om

  • Filip & Rebecka hittade hem igen

    Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

  • Louise flyttade hem med hela familjen

    Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...

  • Magnus: Från Shanghai till Karlshamn!

    Magnus Åkesson är tillbaka i Karlshamn efter 21 år på vift i Shanghai, en av världens absolut största städer. Nu ser han fram emo ...