Lisa: Här är så himla fint!

w-lisa_green2

 

Lisa: Här är så himla fint!

w-lisa_green2

 

Lisa: Här är så himla fint!

Lisa är tillbaka i Karlshamn igen efter studier och arbete i både Jönköping, Köpenhamn och Malmö. Nu hyr hon ett litet gårdshus mitt i stan, har vännerna inom 200 meters avstånd och har hittat drömjobbet på Rabadang reklambyrå.

– Här är så himla fint! Det är helt sjukt att man kan bo så här. Nu uppskattar jag Karlshamn mycket mer än innan.

Lisa Green, 29 år växte upp i Korpadalen och gick i skola där. Hon har goda minnen från den tiden och från platsen.
– Korpadalen var en fin plats att växa upp på. Det var lugnt och bra för familjeliv, nära till kompisarna och gångavstånd till skolan.

Hon har alltid haft ett stort intresse för musik. I kommunala musikskolan lärde hon sig under åren både gitarr, piano och sång. Hon sjöng i kör, spelade tillsammans med brorsan hemma och dansade på Le Pique.
– Det var mycket musik i min uppväxt.

Efter åren på Väggagymnasiet flyttade hon till Jönköping. Där studerade hon grafisk design och webbutveckling på Jönköpings Tekniska Högskola under tre år.
– Jag var väldigt trött på Karlshamn när jag flyttade. Eller rättare sagt, jag var väldigt sugen på att testa något annat än Karlshamn. Så kan vi säga, säger Lisa, skrattar och fortsätter:
– Jag gillade Jönköping. Det är en kompakt och mysig studentstad och det är nära till vattnet. Jag vill gärna har vatten nära mig. Sen studerade min bror där också under första året. Så jag var inte helt själv, berättar hon.

Under studietiden var hon hemma i Karlshamn två varv för att göra praktik och examensarbete på byråerna You Us and them och GoHappi. Direkt efter studierna var hon tillbaka igen och jobbade ett år på Enkla Elbolaget när de hade kontor på hamnkontoret.
– Jag kände nog att om jag ska samla erfarenhet i den här branschen så behöver jag flytta någon annanstans. Så det blev Malmö som är en större stad som ändå gör det enkelt att åka hem då och då.

Lisa jobbade hon två år med marknadsföring och reklam på XCEN i Malmö som säljer belysning, en period på Solresor i Danmark och efter det på företaget SmartPhoto fram till hon kände sig redo att flytta tillbaka till Karlshamn.
– Det var jättekul att bo i Malmö och på livliga Möllevången när man var 23 år. Det är mycket folk i rörelse och avslappnad stämning och det kändes tryggt. Jag gjorde också audition för och kom med i Malmö Musikhögskolas Damkör. Och där var jag med i många år sen så jag fick utlopp för musikintresset.

En tidig morgon på Ronnebygatan

Hemlängtaren blev hemvändare

Tids nog blev längtan efter kompisar och närheten till familjen kännbar. Hon började fasa ut Malmö under pandemin då hon kunde jobba på distans från Karlshamn. Många gamla kompisar fanns kvar och andra flyttade också tillbaka under samma tid.
– Jag kunde testa att jobba här, känna efter lite och det var bra! Jag längtade verkligen tillbaka till naturen och lugnet.

Lisa flyttade hem december 2021 och mellanlandade hemma hos föräldrarna först. Ganska snart därefter hittade hon ett litet gårdshus via Blocket mitt i stan som hon kunde hyra och där bor hon fortfarande.
– Det är perfekt eftersom jag har en hund. Det finns en egen lite trädgård med uteplats, jag bor mitt i stan och har några minuter promenad till jobbet eller till skogen. Det är i skogen och vid vattnet jag varvar ner och här är det så enkelt.

Lisas närmaste kompisar bor i princip inom 200 meters avstånd nu. Spontana häng i vardagen är enklare och man behöver inte boka in något långt i förväg.
– Jag bor ju fortfarande mitt i stan men det är ett helt annat lugn och tempo här. I Malmö är det väldigt mycket som händer, alla ska pendla vid ungefär samma tid och det blir stressigt. Här kan man lulla hem i sin egen takt.

Med erfarenheten från andra städer uppskattar hon Karlshamn mycket mer än tidigare. Att hon ser det tydligare nu när det finns något att jämföra med. Hon älskar allt runt strandpromenaden och promenader på Boön, Nytorpet och Långasjön med hunden.
– Innan var Karlshamn allt jag visste. Nu när jag går strandpromenaden kan jag tänka, shit alltså, här är så fint! Det är helt sjukt att man kan bo så här. Man inser plötsligt vad man har här, säger Lisa.

Fixade drömjobbet direkt!

Nu arbetar Lisa som kommunikatör och grafisk designer på Rabadang. Hon växte upp med grundarna Micke och Agnetas barn och kände andra på byrån sedan tidigare.
– Jag har alltid sagt att om jag flyttar tillbaka någon gång så ska jag jobba på Rabadang! Så när jag flyttade tillbaka gjorde jag en spontanansökan, de tyckte det lät intressant och fixade en tjänst till mig. Helt perfekt och jag trivs jättebra här.

Lisa känner sig väldigt nöjd med att vara tillbaka och njuter av det, berättar hon. Hon har börjat sjunga i Motettkören och vill gärna hitta mer utlopp för musikintresset framöver.
– Jag gillar Karlshamn. Det är så skönt att vara tillbaka.

Har du några tips till andra hemlängtare?
– Bara gör det! Testa! Man får hitta sitt eget varför, väga för och nackdelar och prata med kompisar och familj. För mig låg det under ytan länge att jag ville. Men när man väl flyttat härifrån finns det alltid en fråga om det är ett nederlag att flytta tillbaka. Det är det ju såklart inte. Jag tillät mig själv att landa i det och litade på känslan. Allting löste sig när beslutet väl var taget.­

Fler nyheter om

  • Filip & Rebecka hittade hem igen

    Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

  • Louise flyttade hem med hela familjen

    Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...

  • Magnus: Från Shanghai till Karlshamn!

    Magnus Åkesson är tillbaka i Karlshamn efter 21 år på vift i Shanghai, en av världens absolut största städer. Nu ser han fram emo ...