Hemvändaren Stina hållbarhetsinspirerar med succéappen Loppinell!
Hemvändaren Stina Friberg har tillsammans med kompisen Sofia Lindberg startat appen ”Loppinell” som listar loppisar och inspirerar kring secondhand, hållbarhet och återbruk. På kort tid har den laddats ner av över 19000 användare, listar närmare 1000 loppisar över hela Sverige och fortsätter växa.
– Drömmen är att mitt bolag ska växa, kunna anställa och bli ett starkt varumärke för hållbarhetsfrågor.
ett rött hus med vita knutar strax utanför Svängsta hittar vi 33-åriga hemvändaren Stina Friberg. Här bor hon med sin man och sina två små söner.
Att flytta tillbaka till Svängsta och driva sitt bolag därifrån fanns inte i planen alls. Sen dök huset de inte kunde missa upp på marknaden. Nu bor de ett stenkast från Stinas föräldrahem strax utanför Svängsta!
– Mina föräldrar får se mina barn växa upp och barnen får växa upp med mina föräldrar närvarande. Det är nog det finaste jag kan ge dem. Vi hittade inte bara ett hus här, utan ett hem!

w-loppinell-stina
Stina i sitt varma ombonade hem, fyllt med loppisfynd och återbruk.
Från Svängsta till Norrköping och tillbaka igen
tina växte upp i ett villaområde i Svängsta tillsammans med pappa, mamma och bror. På fritiden var det fotboll för hela slanten. Från skolgången i Möllegården och Norrevång till fotbollsinriktning på EC-gymnasiet gick färden till Linköpings Universitet där hon utbildade sig till civilekonom med inriktning mot marknadsföring.
– Det var superbra för mig och min utveckling att flytta. Efter examen började jag som redovisningskonsult men jag drogs direkt till marknadsföring, event och projektledning och arbetade som tf marknadsansvarig först på IFK Norrköping och senare marknadsansvarig på ett stort byggbolag.
De båda barnen föddes i Norrköping och det var under Stinas föräldraledighet som de hittade det välbekanta huset de absolut inte kunde släppa taget om.
– För mig var det en lång process att ställa om. Jag ville flytta längre söderut för att komma närmare mina föräldrar men inte tillbaka hit. Vi hade egentligen bokat en tomt i Sandviken för att bygga vårt hus.
Huset kände Stina till väl eftersom hon varit där mycket som barn då en av hennes barndomsvänner bott där. En visning och ett bud senare saken var biff!
– Säljarna var så varma, snälla och glada över att det skulle flytta in en barnfamilj i huset.
Huset köpte de i april 2022 men inflyttningen skedde först i slutet på november sju månader senare.
– Planen var verkligen inte Svängsta men efter visningen kände jag starkt att här ska vi bo. Här ska våra barn växa upp. Det var förvirrande, säger Stina och skrattar. Det var ju inte så det skulle bli, samtidigt som jag kände att det är just såhär det måste bli. Med facit på hand blev det ju väldigt bra!
Huset ligger nära Stinas föräldrar vilket så klart har sina praktiska fördelar.
– Ja, men framförallt är det väldigt fint att mina barn får vara en del av vardagen med sin mormor och morfar. Mina föräldrar får se mina barn växa upp och barnen får växa upp med mina föräldrar närvarande. Det är nog det finaste jag kan ge dem, säger hon och fortsätter:
– Det som en gång drev mig härifrån, alltså att Karlshamn är en lugn småstad blev det som fick mig att flytta tillbaka. För att mina barn ska få samma fina uppväxt som jag fick här.

w-loppinell-kratta
Återbruk i Stinas hem. En gammal träkratta förvarar numera vinglasen.
u väntar den tredje sommaren i Karlshamn. Först hade båda kvar jobben i Norrköping, men nu har både Stina och hennes man etablerat sig med jobb i staden. Stina arbetar med egna bolaget Majnell som fått en rejäl skjuts med satsningen på appen Loppinell.
– Jag har alltid velat driva eget så i samband med flytten sa jag upp mig och startade bolag. Först var fokus på konsultande och min onlineloppis. Under 2024 jobbade jag även några månader i Mjällby AIF men numera tar Loppinell den mesta av min tid.

loppinell kollage
Appen Loppinell som både inspirerar i hållbarhet och visar vägen till loppisar och secondhand i hela Sverige.
oppinell är en app som via en smidig kartvy visar vägen till secondhand och loppisar i hela Sverige. I appen kan också secondhandbutiker marknadsföra sig och användarna får hjälp och inspiration att hitta sina drömfynd. Den smarta lösningen kom hon på tillsammans med kompisen och tidigare kollegan Sofia Lindberg från Mjölby.
– Sofia och jag fann varandra direkt och hon har varit ett ständigt bollplank för mig. Vi fick idén när vi vill hitta den närmaste loppisen och det fanns ingen app med samma omfattning som vi ville bygga. Nu kan vi även hjälpa andra att planera sina loppisrundor oavsett var de befinner sig i Sverige.
När Sofia sa upp sig från sitt jobb frågade Stina om hon ville hoppa på Loppinelltåget och så blev det. Nu driver de bolaget tillsammans. Stina har fokus på ekonomi, marknadsföring och sociala medier och Sofia har det tekniska ansvaret och kontakten med deras konsulter. Sen delar de på säljrollen och appansvaret.
– Sofia har suttit väldigt mycket med alla loppistips som kommit in. Närmare 2000 loppistips från hela Sverige sorteras nu in i appen manuellt för att det är så viktigt att det blir korrekt.
I februari lanserades appen och den har redan över 19 000 användare och listar närmare 1000 loppiställen. Affärsmodellen är att second hand-butiker kan synas kostnadsfritt i appen eller genom premiumfunktioner för extra exponering. Dessutom kan man annonsera och marknadsföra sig i den.
– Det är inte bara en karta med loppisställen. Vårt stora mål är att flera ska hitta till secondhand och till en mer hållbar framtid. I appen lägger vi också tips och tricks hur du ska tänka, diy, färg och form och hur du kan lära känna ditt eget hem. Vi vill få fler att återbruka utan pekpinnar, berättar Stina och fortsätter:
– Ju starkare vårt varumärke blir desto mer kan vi driva hållbarhetsfrågorna som ligger oss väldigt varmt om hjärtat.

w.loppinell-fynd2
Ett av Stina favoritfynd är bordet i marmor och glas som stod undangömt och belamrat med saker. Det kostade 250 kr.
arlshamn är fyra personer rikare via Stinas familj och nu väntar deras tredje sommar på plats. Familjen uppskattar utflykter, skogspromenader och cykelturer till Vittskövle och Åkeholm.
– Det finns många små och nära ställen när man väljer att se dem. Kanske inga stora djurparker eller Leos Lekland men den här tiden behöver man ju inte sånt. Det är bara att öppna dörren. Sen älskar barnen att vara på Boön och loppisrundor får de ju också hänga med på, säger Stina och ler.
Stina håller sig mycket hemma och kan köra sitt eget race med bolaget därifrån. När vi frågar om framtidsdrömmar säger hon:
– Professionellt är det ju att mitt bolag ska växa, kunna anställa och bli ett starkt varumärke som inspirerar till hållbarhet och återbruk.
– Privat är min största dröm att mina barn ska få en trygg uppväxt i en trygg gemytlig stad. Kanske att vi hittar ett torp någonstans i skogen nära en sjö och kanske någon gång kan vi äga lite skog. För oss är hemmet det viktigaste. Jag visste att vi kunde skapa ett hem här, inte bara ett hus. Jag längtade efter att få komma närmare mina föräldrar. Med småbarn har det blivit en enorm vändning för alla parter. De blir en så mycket större del av varandras liv och det är fantastiskt, avslutar Stina.

barnrum
Ett av barnrummen är till stora delar också inrett med väl valda loppisfynd.
Tips till andra hemlängtare
- Våga ta steget över kanten när tillfället kommer. För mig var det bara bra att inte fundera så mycket utan att barra göra det. Det här huset skulle inte komma ut igen på många år och vi kunde inte missa tillfället.
- Kolla in de områden du vill bo. Anmäl intresse hos en mäklare.
- Våga mellanlanda någonstans om du inte hittar rätt boende direkt.

w.loppinell-fynd1
Stilleben av loppisfynd i Stinas vardagsrum
Faktaruta
Namn: Stina Friberg
Ålder: 33 år
Familj: Man och deras två söner
Gör: Driver bolaget Majnell och appen Loppinell tillsammans med kollegan Sofia Lindberg.
Kuriosa: Namnet Majnell kommer från månaden ”maj ” som symboliserar våren och ”nell” efter blomman eternell som symboliserar evigheten. Alltså den känslan i maj när allt det fina ligger framför en, känslan man vill ha för alltid.
Instagram: @loppinell

Stinas 5 loppisfavoriter i Karlshamn
- Pryttlar & Pinaler i Strömma
- Varuförmedlingen i Asarum
- Tidlösa Ting i Mörrum
- Gungvala Antik & Loppmarknad
- Rum & Ting i Janneberg
Fler nyheter om Hemvändare
- Näringsliv
För tio år sedan väcktes en idé i ett fikarum i Karlshamn – en idé om att göra skolan och undervisningen mer digital, mer tillgän ...
- Hemvändare
Karl Eriksson är tillbaka i Karlshamn med frun Lisa och sonen Bill efter 15 år på vift i Lund. Nu ansvarar han för den nystartade ...
- Näringsliv
Ameer Mery kom till Sverige från Palestina som 13-åring, läste senare till tandläkare på rumänska och har nu öppnat sin andra mot ...