En målare utan gränser

peratmander

 

En målare utan gränser

peratmander

 

En målare utan gränser

Säg hej till en Karlshamnshjälte!

Per Atmander är målaren från Karlshamn som bestämde sig för att göra skillnad. Nu hjälper han skolbarn i Kenya till ett drägligare liv genom projektet Målare utan gränser.
Och han brinner lite extra för flickornas utveckling.

– Ska det ske någon utveckling i Kenya så är det tjejerna man ska satsa på. De är verkligen jätteduktiga och viktiga och vi vill satsa på dem så att de inte blir bortgifta i 14-årsåldern utan kan utbilda sig och fortsätta att utvecklas.

Intresset att hjälpa till har alltid funnits så när en annan målare plötsligt blev sjuk tog Per chansen och följde med ner.
– När man väl börjar engagera sig är det svårt att låta bli. Det känns bra i hjärtat att hjälpa till och jag vill ge tillbaka av det fina jag själv fått i mitt liv, berättar Per.

High five med en skolflicka. (Bild lånad från www.craftsmenwithoutborders.org)

I januari 2018 gjorde han sitt senaste besök i Namangaområdet där det finns 21 skolor. Åtta av dessa har Per besökt och arbetat med under sina tre Kenyaresor. Väl på plats hjälps teamet åt att röja upp, renovera och måla lokalerna så att elevernas och lärarnas arbetsmiljö blir bättre.
– Det är ganska mörkt i skolsalarna och det finns ingen elbelysning. Så om väggarna är ljusa reflekteras ljuset från de små fönstren lättare.. Tyvärr kan vi inte hjälpa alla men våra sponsorer hjälper oss en bit på vägen. Väl på plats hjälper vi också till från egen ficka.

I senaste skolan arbetade ca sju lärare men bara hälften av dem fick lön från staten och hälften fick sin lön från de fattiga masajerna själva. 20% av barnen får inte möjlighet att gå i skolan alls. Eftersom det kostar pengar tvingas ofta familjerna prioritera ett eller två barn som får den möjligheten. Resten får stanna hemma och hjälpa till istället.
En viktig nyckel till att få barnen att komma till skolan är just maten.
Via sponsorer finansierade man nyligen skolmaten för 2150 elever i en hel månad. Finns det ingen skolmat tycker inte föräldrarna att det är lönt att skicka dem till skolan. Då får de vara hemma och hjälpa till med getterna istället.
– Det kan vara så att det enda vettiga mål mat de får om dagen är det som de får i skolan. Men om pengarna tar slut försvinner maten också. Vi har märkt att om vi ger en skola för mycket mat så flyttar föräldrarna sina barn dit. Så vi måste försöka fördela jämnt mellan minst 3-4 skolor i samma område, berättar Per.

På plats har de en man som hjälper dem mycket praktiskt och som förstår vikten av den hjälp de får.
– Han är superseriös och vi har så gott som daglig kontakt med varandra. Han sitter bl.a med i skolstyrelsen och dokumenterar noga hur pengarna används.

Per Atmander in action med rollern. (Bild lånad från www.craftsmenwithoutborders.org)

I Namangaområdet har det varit supertorka i två år så nyligen höll masajerna en ceremoni för att be om vatten, berättar Per. Sen gick det år andra hållet istället och torkan följdes av enorma skyfall. Det har lett till katastroftillstånd pga vattenmassorna. Fler hus har sköljts bort och det går knappt att ta sig fram med bil längre.

Till hösten åker Per ner igen en vecka. Denna gång tillsammans med sin fru. Då är det fokus på tjejer igen.
– Menstruation är något som anses skamligt där nere och tjejerna missar därför 3-4 dagars skolgång varje månad. Vi tänker hjälpa dem bl.a  med tillgång till sanitetsprodukter och hygienmöjligheter.

Barnen har lektion i sin nymålade lokal. (Bild lånad från www.craftsmenwithoutborders.org)

– Det sätter perspektiv på tillvaron att vara där och man är fantastiskt tacksam att få bo här. Barnen verkar förhållandevis lyckliga ändå och vet inte så mycket annat. Men samtidigt är ett barn som går hungrigt ett barn för mycket. Att de kan få ett mål om dagen via skolan blir jätteviktigt. Det triggar mig att göra skillnad där jag kan.

Bild lånad från www.craftsmenwithoutborders.org

Hur kan man hjälpa till?
– Dels kan man bli medlem i craftsmen without borders och dels kan man sponsra med rena pengar via postgiro. Små summor gör stor skillnad och man kan märka pengarna med exempelvis mat, vattenprojekt eller utbildning för att påverkan kring hur de används, berättar Per.
www.craftsmenwithoutborders.org/projekt

Fler nyheter om

  • Kollegorna räddade Fredriks liv!

    Restaurangchef Fredrik Larsson hade änglavakt, ja faktiskt flera på morgonen den 7 februari när han föll ihop på restaurangen. Ko ...

  • Sommarens alla gästredaktörer

    Gilla Karlshamns gästredaktörer kan nästan liknas vid P1's sommarpratare. Det vilar något extra högtidligt över de som ska berätt ...

  • Från Barcelona till Vettekulla!

    Efter sex år i Barcelona kände sig Linus Ekenstam, 34 år, Jennie Dalgren, 36 år och dottern Sky Lou snart två år, redo att flytta ...