Fantastisk teatertradition fortsätter med Rasmus på luffen

w-premiar1

 

Fantastisk teatertradition fortsätter med Rasmus på luffen

w-premiar1

 

Fantastisk teatertradition fortsätter med Rasmus på luffen

En föräldralös pojke och en sorglös luffare som möts vid vägkanten. Rasmus på luffen av Astrid Lindgren har många bottnar och häromdagen var det premiär för föreställningen i Bellevueparken i Karlshamn. Sandelius Produktion arrangerar och det bjuds på både sång, musik, skratt och en och annan tår.
– Vi har en sådan fantastisk kulturtradition i Karlshamn som vi verkligen måste vårda och vara rädd om. Tänk så många som börjat här och som sedan dragit ut i världen och fortsatt ägna sig åt teater eller artisteri. Det gör mig jättestolt, säger Mats Sandelius.

När vi når regissören Mats Sandelius är det dagen efter premiär och han pustar ut hemma i huset efter en intensiv vår späckad av repetitioner. För han och frun Elins del extra späckat eftersom de samtidigt repat in en fars som spelas parallellt med Rasmus på luffen. Men vi återkommer till det.
– Det är alltid skönt när premiären är avklarad. Många känslor utanpå kroppen och lite extra pirrigt både för och med alla barn. Men det gick fantastiskt bra och jag är så stolt över ensemblen, berättar Mats.

premiär2

Mats Sandelius tar emot både publikens och ensemblens jubel under premiärkvällen

I 17 år har de gjort barnföreställningar i Karlshamn. Först i Skottsbergska gården och de senaste åren i Bellevueparken. Alltid Astrid Lindgren, då de fått förtroende från familjen som driver Astrid Lindgrens bolag, att förvalta berättelserna. Ett förtroende som Sandelius är stolta över och som inte tas för givet. Den första föreställningen 2007 var just Rasmus på luffen och därefter har Astrid Lindgrens olika karaktärer återkommit till Karlshamn. Och i varje föreställning medverkar ett antal barn, det är essensen i Sandelius familjeproduktion.
– Vi vill verkligen jobba med barn, de tillför så mycket energi och glädje. Dessutom blir det mer realistiskt på scenen än om alla bara är vuxna.

w-rasmus5

Elin Sandelius i rollen som den stränga barnhemsföreståndarinnan Fröken Hök. Men hon spelar ett antal andra roller också.

Att göra en sommarföreställning innebär hårt jobb, redan nu påbörjas idéerna för nästa år sommarteater, dvs samma tidsplan gällde ifjol. Lagom till den premiären lades plan för denna sommar. Det gäller att få rättigheter till den pjäs man vill, och sedan startar arbetet med manusbearbetning, scenografi och annat. Vid årsskiftet är det så dags för audition.

Till årets teater sökte ett 40-tal barn och det var en grannlaga uppgift att välja ut de 8 som skulle ingå i pjäsen.
– Det är tufft eftersom de flesta är väldigt ambitiösa och duktiga. Men man får gå på magkänsla helt enkelt. Det är alltid bra om barnen har lite erfarenhet av teater och/eller sång/dans och erfarenhet av att vara på en scen. Det är ju inte bara föreställningarna utan väldigt mycket tid till repetitioner så de ska klara av att vara utan mamma och pappa och vara självständiga helt enkelt, berättar Mats.

Nedan: Barn och vuxna i samspel på scenen.

Det är åtta vuxenskådespelare på scenen, flera har varit med länge som Per-Anders Gustafsson och paret Sandelius. Men i år även musikern Albin Jermund. Han spelar bov i årets upplaga, och faktiskt spelade han i den allra första Rasmus på luffen 2007, då som barnhemsbarn. Cirkeln är sluten kan man säga.
– När det gäller vuxna som spelar i en barnföreställning gäller det att ingen har för stort ego. Man måste låta barnen ta plats och i nästa stund hjälpa någon på toaletten, skrattar han.

rasmus7

Albin Jermund och Ola Ryberg i en fartfylld scen

Och repetitionerna har varit många. 30 reptillfällen gånger sex timmar, men så satt också allt till premiären som givetvis fick stående ovationer från publiken.

w-premiar1

Stående ovationer under premiären såklart!

Nu återstår ytterligare 9 föreställningar av Rasmus på luffen fördelat på olika dagar fram till augusti. Men den som vill ha mer teater i Bellevueparken kan bara stanna kvar för parallellt spelar Sandelius även farsen om Rudolf, som i år dyker upp för sista gången i Till sista droppen. Det är sjätte året som det blir bondkomik och förvecklingar i en uppskattad pjäs. För att lösa scenografin är allt byggt på hjul och rullas ut, in och vänds om inför de två olika föreställningarna. Sommarsemester tar Elin och Mats i slutet av augusti. Sedan åker de till Jämtland och spelar fars. Vad gäller nästa års sommarteater vill de inte lova något än, först landa i denna sommar.
– Vill man se riktigt god underhållning så är Rasmus på luffen perfekt. Det är mycket skratt och en och annan tår och det bästa av allt är att hela familjen har utbyte av den. Det här kärlekstörstande och ensamma barnhemsbarnet som möter luffaren och tillsammans ger de sig ut på äventyr är en jättefin historia med många bottnar där man också ser olika saker beroende på hur gammal du är.

Nedan: Som Rasmus ser du Elliott Rydberg och som Paradis-Oskar Ola Rydberg

Mats avslutar med att hylla Karlshamn som kulturstad.
– Vi har en sådan fantastisk kulturtradition i Karlshamn som vi verkligen måste vårda och vara rädd om. Teatersmedjan har haft och har en enorm betydelse att fostra nya teatertalanger, liksom dansstudion Le Pique och musikskolan. Tänk så många som börjat här och som sedan dragit ut i världen och fortsatt ägna sig åt teater eller artisteri. Det gör mig jättestolt.

Alla fotografier: Jimmy Thornell

Fler nyheter om