Destination Astensmåla – fest, smak & möten

Astensmåla Mat & Vingård (2000×1000).png

 

Destination Astensmåla – fest, smak & möten

Astensmåla Mat & Vingård (2000×1000).png

 

Destination Astensmåla – fest, smak & möten

Mellan böljande hagar, ekdungar och viltvatten i den lilla byn Astensmåla norr om Svängsta finns Astensmåla gård som bär på över 300 års historia. Här har krögarfamiljen Berg skapat en plats för gastronomi, natur och människor.
– Vi är kanske mest kända som krögare, men egentligen är vi bönder. Det är det vi är uppväxta med, och där föddes kärleken till bra råvaror och hållbarhet, säger Fredrik Berg medan han blickar ut över markerna som sträcker sig 168 hektar runt gården.

w-astensmala-fredrik2

Fredrik Berg

F

redrik och familjen Berg har länge varit en självklar och uppskattad del av Karlshamns restaurangliv. Gourmet Grön, Brasserie Fridolf och Esthers kafé är namn många minns med värme men i takt med att verksamheterna växte med fler restauranger och anställda växte också pressen, inte minst ekonomiskt, ända till bristningspunkten. Nu har man skalat av men behållit restaurang Gallo Papa på Drottninggatan och Astensmåla gård där allt en gång började.
– Ju flera ställen man driver desto mer målar man in sig i ett hörn och det linjerade till sist inte med våra inre övertygelser och personliga inställning till livet. Att ta bort var något av en befrielse. På gården kan vi arbeta mer fritt och i vår egen takt utan att jaga efter något som inte känns rätt i magen, berättar Fredrik.

”På Astensmåla kan vi arbeta fritt och i vår egen takt”

Den lilla historiska byn

Astensmåla är en liten by som tillhör Svängsta men egentligen ligger närmare Småland. Längsmed vägen finns endast fem hus, varav tre används som sommarbostäder. Fredrik växte upp på gården i Astensmåla och mycket av det han inte gillade med huset då finns det stor uppskattning för nu.
– Det var lite som att växa upp i ett museum med väggmålningar och breda vältrampade brädgolv. Nu är jag väldigt glad över hur mycket som är bevarat av den gamla miljön och allt vi gör här nu görs med respekt för den.

Den äldsta dokumentationen som hittats för gården är från 1777 och i det gamla gårdshuset finns numera både beredningskök, bar, sällskapsytor, rum för övernattning och matsalar. Ögat fastnar lätt på alla bevarade och tillagda detaljer som tillsammans bidrar till den genuina miljön.
– Sedan vi öppnade upp den offentliga verksamheten är det många som hör av sig som har anknytning hit. En gammal brudkista har hittat tillbaka tillbaka, tack vare det och på Karlshamns museum finns en gammal brudkrona som härstammar härifrån.

”Vi har slutat jaga det perfekta och börjat förädla det äkta.”

Miljöer som bjuder in

Förutom matsalarna och ytorna som finns inne i huvudbyggnaden har man utvecklat miljöerna ute i ladorna. Där finns numera en stor isolerad matsal och konferenslokal med runda bord som gör att man kan ta emot större sällskap, en bar och man planerar framöver för både gårdsbutik och ett kafé.
– Vi vill helt enkelt sänka ribban för att komma hit och göra det mer tillgängligt för spontana besök så man kan dricka kaffe, äta en god kaka eller handla nåt i gårdsbutiken.

På baksidan av huset finns både uppvärmd pool, bastu och spabad. Allt med utsikt över ekar och ängar. Den ena miljön leder in i den andra och det finns mycket att upptäcka. Inspirationen kommer från italiensk och fransk agriturism där det handlar om att bara vara och låta naturen ge energi.
– Allt här cirkulerar och slutar i gastronomi och blandningen mellan det och naturen. Vi vill hitta något slags lugn i det, förklarar Fredrik.

Keramik en ny central del av gården

Utvecklingsarbetet pågår ständigt och löpande. Gården är som ett lekland för familjens idéer. Ett utekök som byggdes kommer omvandlas till två lägenhetsrum för att kunna addera fler boendemöjligheter.
– Vi är noga med att allt vi adderar ska passa in i miljön och väljer material efter det.

I de gamla djurstallarna har man bevarat mycket av den ursprungliga inredningen men anpassat för ett relativt nytt ben som håller på att utvecklas till en central del av gården, nämligen keramiken. Både som populär kursverksamhet och för egen produktion. Drömmen är att snart servera maten på den egna keramiken och låta gästerna ta med sig en bit av Astensmåla hem i form av skålar, fat och koppar.
– Emelie och Linn började för tre eller fyra år sedan att åka runt på kurser i Sverige. Stockholm, Köpenhamn och Malmö och nu studerar Emelie till keramiker, berättar Fredrik.

För alla högtider & säsonger

Menyn på Astensmåla anpassas efter säsong och tillgång till de lokala råvarorna. Våren bjuder på primörer, sommaren på lättare fisk- och fågelrätter, hösten på svamp och vilt och i november och december dukas det upp till ett gammaldags julbord.
– Det är ett julbord med hemlagat från grunden och riktigt bra råvaror. Lite Fanny och Alexander men på ett positivt sätt, berättar Fredrik med ett leende.

Astensmåla gård har blivit populärt vid firande av olika högtider, såsom bröllop, examen eller jämna födelsedagar. Och den delen vill man gärna utveckla mera.

Nyligen bjöd man in till evenemanget Mat-Cirkus. Ett slags öppet hus på gården där man fick ägna sig lite åt vad man ville. Det fanns matstånd, foodtrucks, olika matupplevelser, vad i poolen eller sitta i solen med en god drink.
– Man kunde prova vin, äta middag eller sötsaker, spela pingis, fotboll, gå tipsrunda eller bara sätta sig ner och njuta. Det var väldigt trevligt och uppskattat.

Astensmåla som destination & besöksmål

Fredrik beskriver att man är inne i en fas av reflektion där man funderar och inventerar vad man faktisk vill med gården i framtiden och att man låter den nya affärsplanen ta tid eftersom man vill att det ska bli hållbart både för gården och för individerna i familjen som driver den.
– Vi har kommit till ett läge där vi vågar köra vår egen grej och inte är så rädd för om alla kommer gilla det eller inte. Vi vänder oss helt enkelt till likasinnade som uppskattar samma saker som vi gör.

På Astensmåla vill man skapa en destination på landet där man sänker axlarna och där tiden går lite långsammare. Där maten alltid smakar efter säsong och där historien möter framtiden. Och för att rusta sig för det studerar Fredrik just nu Affärs och Destinationsutveckling för Besöksnäringen.
– Vi har slutat jaga det perfekta och börjat förädla det äkta. Välkommen till Astensmåla, avslutar Fredrik.

Fler nyheter om

  • Karlshamn – den lilla stora staden

    Föreställ dig en småstad med ett restaurangutbud som matchar en mellanstor stad med över 100 000 invånare - då hamnar du i Karlsh ...

  • Pristagaren som sätter Karlshamn på kartan

    När årets Gilla Karlshamn-pris delades ut på näringslivsgalan den 29 mars gick utmärkelsen till Joachim Dahlgren, mannen bakom Ko ...

  • Sommarfavoriten Sommargatan!

    Sommargatan på Skeppsbron har snabbt blivit en riktig sommarfavorit – en succé där god mat, härlig stämning och havsnära läge möt ...