Matdestination Karlshamn!

kampanj-webben-krögarnätverk

 

Matdestination Karlshamn!

kampanj-webben-krögarnätverk

 

Matdestination Karlshamn!

Från vänster till höger: Jacob Berg (Kronolaxen i Mörrum), Joakim Rundqvist (Köpmannagården och Loch Ness), Ida Wåhlin (Best Western Karlshamn), Fredrik Berg (&VIN, Brasserie Fridolf mfl), Peter Johansson (Karlshamns Golfkrog och Friends & Flavours), Robin Lindqvist (Eriksberg) och Frank Svensson (Restaurang Rustik).

Ett rikt restaurangliv och en sprudlande matkultur, såväl klassisk som nyskapande. Det är krögarna i Karlshamn överens om att Karlshamn har.

Man pratar ofta om att Karlshamn har ett rikt kulturliv med Teatersmedjan, Sandelius uppsättningar och Verateatern som några exempel. Men Karlshamn har också ett rikt restaurangliv och en sprudlande matkultur och likväl som det finns personligheter inom kulturen så finns det också spännande profiler inom restaurangvärlden. Gilla Karlshamn har träffat ett helt gäng av dessa profiler för att kunna lyfta deras betydelse för ett gott livsklimat. Framgångsfaktorn bygger på en hög ambition och vilja att utvecklas och på en intention att vara komplement snarare än konkurrenter till varandra.

Det är inte många städer i samma storlek som kan skryta med att ha så många och så profilerade restauranger som Karlshamn. Krögarna berättar entusiastiskt att de sedan några år tillbaka ser besökare från andra städer som kommer till Karlshamn enbart för att gå på restaurang på helgerna. Ett gott betyg förstås som ger både inkomster och skatteintäkter. De senaste tio åren har utbudet sakta utvecklats till något som du vanligtvis ser i större städer, och om man enbart ser till representation i den aktade White Guide så är fyra av 7 restauranger i Blekinge från Karlshamn.
– Vi tipsar gärna om en konkurrent om vi inte kan leverera det kunden vill ha. Det är fördelen i en liten stad där vi månar om alla, säger Frank Svensson från restaurang Rustik.

Frank Svensson driver Restaurang Rustik samt Hotellbaren på First Hotel Karlshamn, båda på Ågatan. Rustik fokuserar på närproducerad och ekologisk mat  i helt nyrenoverade lokaler.

Nationellt är besöks- och restaurangnäringen en starkt växande industri. 2017 var omsättningen 317 miljarder kronor varav 20 % av dessa tillhör boende och restauranger. Mätt i siffror växer näringen uppskattningsvis med 34 miljoner kronor om dagen vilket skapar över 400 nya jobb i månaden, detta enligt en undersökning från Svensk Turism.

Ett stort antal krögare i Karlshamn gick för några år sen ihop och skapade ett eget nätverk. Dels för att bli en starkare och mer enad röst, dels för att kunna skapa ett bättre gemensamt utbud och en attraktiv nöjesscen som får ännu fler att upptäcka Karlshamn.
– Samarbetet startade i och med en sakfråga från kommunen men har sedan dess utvecklats till något annat. Den stora utmaningen när vi kollade av marknaden var att vi slogs om samma kunder. Vi behöver nå längre utanför kommungränsen och få besökare från Kristianstad, Karlskrona och andra närliggande kommuner. Då är vi starkare tillsammans, säger Fredrik Berg som äger flera restauranger i Karlshamn.

Att man sedan väljer olika inriktningar på sin restaurang och meny är smart och effektivt menar Joakim Rundqvist som driver stans enda pub, Loch Ness, och sedan en tid även anrika Köpmannagården.
– Tillsammans serverar vi runt 3000 matgäster varje helg och för att det ska funka måste vi nischa oss och utvecklas i rätt håll. Vi har lyckats med att komplettera varandra. Det finns en stor variation, ett fantastiskt utbud som bygger Karlshamns totala matkultur och som täcker upp i stort sett alla tänkbara målgrupper.

Joakim Rundqvist driver stadens enda renodlade pub Loch Ness på Ronnebygatan samt den anrika Köpmannagården på Drottninggatan. Joakim har nischat sig mot mat från 80-90-talet.

Ida Wåhlin är restaurangchef på Best Western som i sin verksamhet rymmer både hotell, spa och restaurang.
– Vi har så många fina matmiljöer. Konkurrenterna Brasserie Fridolf, Eriksberg och Rustik är goda exempel på det. Vi är duktiga på att skapa en trevlig scenografi som inramning till maten, säger Ida och fortsätter:
– Miljön är det första man ser som matgäst och den måste tilltala.

Ida Wåhlin är restaurangchef på Best Western som både har hotellverksamhet, spa och serverar mat i Restaurang Ankaret på Jannebergsvägen 2.

Krögarna har inga problem att rekommendera varandra när kunder efterfrågar något de själva inte kan erbjuda. Frank Svensson från Restaurang Rustik, som nyöppade med renoverade lokaler i april, trycker på att det faktiskt gynnar både den som rekommenderar och den som rekommenderas.
– Det ligger i allas intresse att Karlshamn upplevs som trevligt. Jag tror det upplevs som väldigt positivt, och kanske lite ovanligt, att tipsa om det man själv inte kan erbjuda, fyller Peter Johansson i. Han driver Golfkrogen som precis också nyöppnat i nybyggda lokaler just intill golfbanan.
– Det finns något för alla och alla dagar i veckan. Det är ju inte heller några avstånd att ta sig runt. Det är bara positivt att vi vet vilka alla är och vad de andra har att erbjuda, säger Jakob Berg Restaurang Kronolaxen, som ligger precis intill den forsande Mörrumsån.

Jacob Berg driver Restaurang Kronolaxen, precis intill det välkända laxfisket i Mörrum. Fokus ligger på närproducerad mat och svenskt kött. Ekologiskt och kravmärkt.

Ida Wåhlin från Best Western menar att det också är helt naturligt för dom som hotell att rekommendera andra restauranger. De flesta hotellgäster vill upptäcka platsen de bor på och lämna hotellets väggar.
– Vår vanligaste gäst bor ju utanför kommungränsen och då blir vi en slags turistbyrå som måste ha koll på allt som finns att göra i Karlshamn.

Fredrik Berg driver tillsammans med sin familj flera restauranger i Karlshamn. Brasserie Fridolf, Restaurang &VIN och Gourmet Grön är några.
– Vi lever på många sätt i en post ”lord Nelson-tid” som var en restaurang dit alla gick förr och dominerade marknaden . Nu har nya restauranger skapats vilket genererat ett större inflöde av kunder eftersom utbudet blivit så mycket större. Vi respekterar varandras olika inriktningar. Ingen är gladare än vi om man varierar sig var man äter. Kunderna behöver verkligen inte be om ursäkt om de går till andra ställen, säger Fredrik med medhåll från de andra.

Alla är fortsättningsvis välkomna till krögarnätverket som samarbetar med Företagarna i Karlshamn. Detta för att ha en neutral hand som håller i trådarna och för att inte hamna i diskussioner om egna särintressen. Resultat från samarbetet har de redan tydligt märkt av.
– Det har blivit en positiv utveckling, en kontinuerlig dialog med t ex Karlshamns kommun och dessutom en större förståelse för varandra, fortsätter Fredrik.

Fredrik Berg driver tillsammans med sin familj flera restauranger i Karlshamn. Brasserie Fridolf, Gourmet Grön, Astensmåla Mat & Vingård, Esthers Café och White Guide-listade Restaurang &VIN.

Restaurang- och besöksbranschen är ett vanligt instegsjobb för både ungdomar och nyanlända och fyller således en viktig funktion av samma anledning. I takt med att basindustrin växer så blir den också en viktig näring för samhällsfunktionen i stort, menar krögarna.
– Personalen är våra ansikten utåt och väldigt viktig. I perioder är det hög omsättning på personal. Krögarvärlden har sina tider och vissa tröttnar på att jobba kvällar och helger och söker dagjobb istället, säger Joakim Rundqvist.
– Vi är en viktig skola för ungdomar. Dels lär man sig jobba hårt, dels slipar man sin sociala kompetens. Oavsett vad man sedan gör i sitt liv har man nytta av den erfarenheten. Med det sagt önskar man ibland lite mer förståelse kring att ny personal inte blir 100% färdiga i sin yrkesroll direkt. Det kräver tid, säger Fredrik Berg.
– Det är ett hårt och slitsamt jobb men samtidigt ett otroligt roligt arbete. Vi har roligt tillsammans och vi får träffa så många trevliga människor. Så det är väldigt bra jobb för de som vill, betonar Jacob Berg från Kronolaxen.
– En stor ökning av branschen har också gjort det svårare att hitta kvalificerad personal. Det finns absolut en framtid för den som väljer att satsa seriöst på branschen, för hur mycket än handeln flyttar till nätet kommer aldrig vår bransch att göra det. Fysiska mötesplatser är en framtidsbransch, poängterar Peter Johansson från Golfkrogen.

Peter Johansson driver Karlshamns Golfkrog i Mörrum  som just invigt sina nybyggda lokaler intill golfbanan. Han driver också det rullande matkonceptet Friends & Flavours.

Dryck har blivit en allt viktigare faktor och pålästa kunder har ökat kunskapskraven på restaurangerna. Vilt och naturparken Eriksberg har investerat i en enorm vinkällare med ett värde på cirka 2 miljoner kronor och dessutom anställt en sommelier från Portugal för att möta utvecklingen i sina två restauranger.
– Kunderna idag är otroligt kunniga vad gäller mat och vin. Det gör det både enklare och svårare för oss. Det är roligt att kunderna vet vad de vill ha men det ökar också kraven på att de som serverar faktiskt har en gedigen kunskap, säger Robin Lindqvist som är en av kockarna på Eriksberg.

Robin Lindqvist är kock i restaurangerna Havsörnen och Visenten i Eriksberg stora vilt- och naturpark. Restaurangerna  är representerade i White Guide och och nominerade i nya 360 Eat Guide. ”- Vi fiskar vår egen fisk och föder upp våra egna vilda djur som förbereds på plats”

Uttrycket Lill-lördag kommer väl till pass när diskussionen leder över till att just onsdagarna vuxit mycket under senare år.
– Man tittar inte vilken dag det är när man vill njuta av ett glas vin i gott sällskap. Dryck har utvecklats till en egen kultur och det handlar inte lika mycket om festande längre. Man gör det för den goda smaken och inte för det goda ruset, skrattar Joakim Rundqvist.

Idag är det fullspikade uteserveringar utmed ån de flesta fredagar och lördagar på sommaren. Så var det inte i Karlshamn för tio år sen. Lägg därtill stans geografiska läge med E22 intill och goda tåg- och flygkommunikationer.
– Jag tror absolut att restaurang- och nöjesutbudet är en viktig faktor när du väljer vilken plats du vill bo på. Man är beredd att pendla längre för att ta del av det på helgerna. I Karlshamn kan man både få en trygg uppväxt och ett rikt utbud av restauranger och mötesplatser, betonar Fredrik Berg.

Man kan alltså utan att överdriva säga att Karlshamn utvecklats till en erkänd matdestination där människor möts, mättas och gläds tillsammans.

Text & foto: Anna Neah Deutgen

Fler nyheter om

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...