Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

mormors-skylt

 

Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

mormors-skylt

 

Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem och verksamhet utanför Asarum i Nötabråne där de framgångsrikt skapat mötesplatsen Mormors bakeri.

– Vi älskar naturen, skogen och vattnet här, växtligheten och träden. Sören hade redan ett sommarhus här när vi träffades vilket gav mig möjlighet att upptäcka och förälska mig i platsen, berättar Paulina.

Sören Ventegodt och Paulina Kordova hade redan en liten gård på Elsebrånevägen när de fick reda på att huset där Mormors Bakeri nu finns var till salu. Det hade stått öde i många år och såldes som rivningsobjekt. Via hembygdsföreningen fick de senare reda på att huset byggdes 1875 och faktiskt under en period både varit bageri och lanthandel.

– Vi ville rädda huset och det var verkligen förfallet när vi tog över det. Entrén hade rasat, det fanns inget tak eller golv men många myror, och trädgården var en igenväxt djungel. Vi fick använda motorsåg för att göra en stig i trädgården. Det tog oss två år att renovera och vi gjorde det mesta själva eller tillsammans med vänner, berättar Paulina.

mormors-paulina+soren2

Paulina Kordova och Sören Ventegodt som är paret bakom Mormors Bakeri

Trots husets något bistra utgångsläge kunde de bevara mycket av inredningen. Kakelugnar, den låga köksinredningen, en bakugn och vackra trägolv. I den gamla salen i huset finns vackra handmålade tapeter tapetserade på spännpapp fortfarande att beskåda. Och huset i sig i är inrett med loppisgrejer.

– Jag älskar den svenska traditionella arkitekturen och vi har jobbat hårt för att bevara den vackra miljön i huset. Sen har vi blivit storkunder på 34:ans loppis också, berättar Paulina och ler.

Det som först var tänkt som en bed and breakfast blev sedan ett kafé och därifrån har det fortsatt utvecklas.

– Kunderna gillade den vegetariska maten och bakverken och rätt som det var startade kön inne i huset och slutade ute på parkeringen. Det blev väldigt trångt att komma förbi för personalen. Så 2017 öppnade vi uteköket som vi byggt vintern före, berättar Paulina, och det har blivit så bra.

– Ja, och många uppskattar att man kan se maten förberedas och tillagas på det här sättet, säger Sören.

Hållbarhet och ekologi är viktigt för Paulina och Sören. De vill inspirera andra att äta mer grönsaksbaserad mat och ta vara på den maten de köper för att minska svinnet.

– Vi har ungefär 2% svinn och 1% av den tar våra höns hand om. Men det är viktigt för oss att tänka på helheten i det vi göra och ta vårt ansvar, berättar Sören.

Nu är Mormors bakeri både ett bed and breakfast med 8 rum, kafé, restaurang och en kulturell mötesplats med musik och konstutställningar. De stöttar gärna unga konstnärer på väg upp genom att köpa och vara ett galleri för deras konst. Det finns en utomhusbar och de organiserar även bröllop och har catering och ibland ordnas afternoon tea. Maten som serveras är vegetarisk och vegansk. Trots att de har kök och beredningsyta utomhus under tak så håller de öppet fram till december när de har sina vegetariska julbord. De odlar och säljer också egna ekologiska fruktträd och plantor och egna produkter såsom must och marmelad.

– 2021 vann vi en bronsmedalj för vår ekologiska äppelmust i Svenska matmästerskapen. Det är vi stolta över.

mormors-gaster

Så mycket som möjligt av grönskan har behållits och under den samlas matgästerna.

Hela miljön på mormors bakeri är gästvänlig och prestigelös och anpassad för barn. I ett träd har man byggt en koja och det finns både gungor och studsmatta i den uppvuxna och lummiga grönskan. På övervåningen i huset har barnen också ett stort lekrum att vara i.

– Här är barnen välkomna och föräldrarna kan slappna av. De behöver inte oroa sig för att barnen ska ta sönder något. Barnen kan utforska platsen, skratta högt och leka fritt och jag älskar det, berättar Paulina.

– Och vi vill också göra något för lokalbefolkningen. Det är en viktig del i det vi gör, berättar Sören.

Den grönsaksbaserade och säsongsanpassade maten håller kostnaderna nere och de är måna om att alla ska kunna vara gäster och kunder.

– Våra rum är enkla men mysiga och maten är väldigt god. Vår vegetariska lasagne är väldigt uppskattad och tar alltid slut. Vi tar 79 kr för en dagens och 99 kronor för en middag. Alla ska känna sig välkomna här, inte minst familjer med barn, säger Paulina med inlevelse.

Att det är ett hårt arbete att driva gården och Mormors bakeri är de väldigt eniga om men det ser de bara som stärkande. Mycket i storköket görs för hand utan maskiner. Sören visar den enorma gryta och de specialgjorda stora slevarna som mer liknar paddlar och som används när de tillagar stora mängder mat. Denna enkla men lite tuffa metod genomsyrar både Paulina och Sörens liv även privat på gården.

– Det krävs muskler och uthållighet för att orka, berättar Sören.

– Men vi är villiga att leva det livet för det håller oss friska och starka. Det är en slags filosofi, fyller Paulina i och skrattar.

2022 startade de filialen Farfars bakeri på kulturpärlan Kurrebo i Urshult, Småland med samma koncept som på Mormors men i större format.

– Ja, allt är större. Parkeringsplatsen, husen, ytan, trädgården och utsikten över sjön Åsnen är fantastisk. Och liksom här finns det naturliga platser för barnen att leka. Kommunen ville att Kurrebo skulle fortsätta vara en mötesplats och vi lämnade in vårt förslag med samma koncept som Mormors och vann upphandlingen, avslutar Sören och Paulina.

mormors-turister

Harrieth och Urban Engström är långväga gäster från Norrbotten. De uppskattade både maten och miljön.

Fler nyheter om

  • Vi besökte Smakfesten!

    Gilla Karlshamn besökte den gemytliga Smakfesten vid Näsviken under Östersjöfestivalen. Där träffade vi projektledare Elin Sandel ...

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...