Avalon Innovation vill dubbla sitt team!

w-helenhögberg

 

Avalon Innovation vill dubbla sitt team!

w-helenhögberg

 

Avalon Innovation vill dubbla sitt team!

Att det saknas kompetens är något som konsultföretagen inom IT och produktdesign känner av. Marknaden växer så det knakar och fler och fler företag behöver hjälp med sin digitalisering. Karlshamns profil som industristad förändras när IT-företagen växer och expanderar för att möta behoven. Härnäst träffar vi Avalon Innovation som står bakom lösningar till bland andra Nelson garden, Xylem, Larssons och systerbolaget Skolon. 170 medarbetare finns utspridda på de elva kontoren runtom i Skandinavien. Och på huvudkontoret i Karlshamn arbetar ett 20-tal.

– Vi ska dubbla teamet i Karlshamn under 2022. Efterfrågan på våra tjänster är stort hos etablerade och nya kunder och vi behöver rekrytera på alla orter för att möta deras förfrågningar. Vi tror på en tillväxt på 15-20% per år, berättar Helene Högberg, vd.

Helene Högberg, VD

Ett examensarbete blev steget in i Avalon Innovation för Helene Högberg för 13 år sedan. Sedan dess har hon haft olika roller i företaget. 2019 blev hon vd. Hon berättar att kulturen på företaget är en stor anledning till att hon trivs så bra.

– Det är en platt organisation där alla känner alla, vi tar vara på varandras idéer och blir sedda som individer. Vi utvecklas tillsammans. Gillar man att vara med och påverka är Avalon en väldigt bra arbetsplats där man tillsammans skapar mål och riktning. Det är också en av de saker jag gillar mest som vd. När talanger växer, får nya roller och ständigt är i en rörelse framåt.

Fikarummet

Avalon Innovation startade 1997 i Svängsta av Peter Mattisson. Numera huserar de längst ut på Östra piren på NetPort Science Park och är del av Cimon-koncernen. På kundlistan finns flera välkända namn såsom Volvo, Tetra Pak, Atlas Copco, Brio, IFÖ och Nelson Garden för att nämna några. De har också varit centrala för utvecklingen av de andra bolagen i koncernen, exempelvis plattformarna för Skolon och Kubicom. Nyligen listades Skolon som ett av Sveriges snabbast växande teknikbolag av Deloittes Sweden Technology.

En lokalt känd lösning som företaget tagit fram är Karlshamn energis app som listar de olika vattentemperaturerna vid badplatser och sjöar runtom i kommunen. En badplats som fått ett uppsving tack vare det är Ällhölen badplats som nästan alltid har högst badtemperatur!

Avalon Innovation har tjänster inom tio olika kompetensområden med allt från industridesign, mekanikkonstruktion och systemutveckling till Cloud, IT och digitalisering.

– Vi hjälper produktägda bolag med spetskompetenstjänster inom hela produkt- och systemutvecklingskedjan, där våra konsulter antingen är på plats hos kund i löpande uppdrag, via projektlösningar eller i ett inhouse-projekt på något av våra Avalonkontor, berättar Sabina Johansson som är ekonomichef/CFO och personalchef/team leader i Karlshamn.

Sabina Johansson, ekonomichef/CFO och personalchef/team leader i Karlshamn.

Helene berättar att de gärna tar ett helhetsansvar för kundens utmaningar. Eftersom de har stor kompetens inom såväl mekanik och industridesign som systemutveckling kan de dels skapa själva hårdvaran, dels bygga mjukvara och koppla upp den i molnet i en smart tjänstepaketering. Eller hjälpa till med CE-märkning, tekniska manualer eller göra en förstudie och utreda marknadens behov.

– Vi teamar upp med all den kompetens som behövs för att klara utmaningen som kunden har. Kunden kan välja att anlita oss för hela paketet, för delar av det eller ta in en konsult på plats hos dem. Vi finns där för alla faser kunden befinner sig i, berättar Helene.

Liksom för många andra företag under pandemin har arbetet den senaste tiden skett mycket på distans, eller remote, som man kallar det. Det är något som Helene menar inte är någon nackdel för deras verksamhet. Tvärtom har det blivit en naturlig del. De har flera uppdrag på annan ort och samarbetar gärna med de andra kontoren.

– Vi har en bestämd strategi att jobba mycket mer mellan kontoren. Rätt kompetens går före location. Vi kör digitala möten och virtuella team. Vi har både nationella och internationella kunder och de uppskattar verkligen att jobba med konsulter i mindre städer.

– Jag är alldeles övertygad om att med de digitala möjligheterna som skapats de senaste fem åren så är det väldigt många som väljer att flytta hem där man har sina föräldrar och släktingar. Att komma ifrån storstadens intensitet och stress. Här får man mer bostad för pengarna, helt klart.

Avalon Innovation har kontor på flera så kallade science parks i landet och ser bara fördelar med finnas med på sådana platser. Kontoret på NetPort Science Park är inget undantag.

– Här är nätverkandet en naturlig del och man samlar liknande kompetens på en plats. Vi kan enkelt hjälpa start-ups med rådgivning och effektivt hyra ut vår kompetens för mindre insatser. För ett nystartat företag som är i början av sin utvecklingsresa så är det till stor hjälp att ta punkthjälp av en konsult. Då kan vi också rotera kompetens efter vad varje stadie kräver, i stället för att det nystartade bolaget ska anställa en egen personal för varje unikt behov, berättar Helene och fortsätter:

– Vi kan också vara en del av att arbeta fram rätt slags kompetens för framtiden och samarbeta med högskolorna om vilka utbildningar branschen behöver. Vi näringslivet har en viktig uppgift att ta emot praktikanter och att vi som företag i Karlshamn är med och skapar förutsättningar för våra studenter.

Sabina flyttade till Karlshamn från Ronneby.

Sabina kommer ursprungligen från Ronneby men flyttade efter studierna i Jönköping till Karlshamn där släkten fanns. Och hon känner sig hemma på jobbet också.

– Det är enkelt att känna sig hemma där man har familjen. Det känns verkligen som om vi kommer att bo här för alltid, berättar hon och fortsätter.

– Det blir lite mer personligt hos Avalon, tror jag. Vi är ett sammansvetsat gäng här som har väldigt roligt tillsammans. Inom konsultbranschen är vi ett rätt litet bolag. Vi har koll på vad våra medarbetare vill utvecklas inom och kan anpassa karriären efter det och vad våra kunder eftersöker.

Patrik Enarsson, affärsområdeschef för mekanik, projektledning och design i Blekinge och Malmö-regionen

Patrik Enarsson är affärsområdeschef för mekanik, projektledning och design i Blekinge och Malmö-regionen. Han är född och uppvuxen på en gård utanför stan. Faktiskt den femte generationen på gården hemma i Törneryd.

– Jag kör in till stan på en kvart fast gården ligger ute på landet. Älskar Karlshamn men hela Blekinge är fantastiskt. Man brukar säga att det är Sverige i miniatyr för här finns alla typer av landskap. Och eftersom jag är mycket naturintresserad är det där jag hämtar mycket energi.

Pelle Thorsen, ansvarig för affärsområdet Informations System i Karlshamn, Malmö och Helsingbor

Pelle Thorsen är ansvarig för affärsområdet Informations System i Karlshamn, Malmö och Helsingborg, kommer ursprungligen från Karlshamn men bor numera i Lomma. Han började på Avalon för fem år sedan när han försökte sälja en tjänst men istället fick erbjudande om jobb.

Via jobbet i Karlshamn kunde han komma närmare sina föräldrar och syskon som bor kvar utan att flytta tillbaka.

– Mina barn är så pass stora nu och väldigt skånska till sättet. Det är svårt att rycka upp deras rötter efter så många år. Men jag får det bästa av två världar på det här sättet, berättar Pelle och fortsätter:

– Avalon har en väldigt gemytlig stämning. Och just i Karlshamn känner man till humorn och ödmjukheten som ofta ingår i mindre städer utan att det sker på bekostnad av självförtroende. Jag får ju vara en hemvändare om och om igen när jag är på jobbet. Jag säger ofta att nu ska jag åka hem till Karlshamn trots att det är 20 år sedan jag själv bodde här.

Sabina, Patrik och Pelle

Vilken kompetens är det Avalon Innovation har behov av framöver?

– Nyutexaminerade drivna ingenjörer som vill göra våra kunders produkter och tjänster mer hållbara, smartare och inneha den innovationshöjd som framtidens användare kräver till seniora utvecklare som kan agera rådgivare och experter till våra kunder. Vi är och kommer alltid vara noga med att anställa talanger som har ett affärsdriv, är ödmjuka och ständigt vill lära sig nya saker, berättar Sabina och Helene.

– Kontinuerligt söker vi mekanikkonstruktörer, produktutvecklare, mjukvaruutvecklare (fullstack, frontend, backend), embeddedutvecklare, tekniska projektledare och testare både för kod och hårdvara, berättar Pelle och Patrik.


Om du är intresserad av att bli en av Avalon Innovations nya medarbetare hittar du mer information här…
Är du en utflyttad Karlshamnare är du välkommen att anmäla dig i vår Hemlängtarportal. Vi hjälper dig gärna att hitta hem igen.

Bild & text: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...