Consid vill växa ännu mer

consid-rebeccaalex

 

Consid vill växa ännu mer

consid-rebeccaalex

 

Consid vill växa ännu mer

Att det saknas kompetens är något som konsultföretagen inom IT känner av. Marknaden växer så det knakar och fler och fler företag behöver hjälp med sin digitalisering, inifrån och ut. Karlshamns profil som industristad förändras när IT-företagen växer och expanderar för att möta behoven. Härnäst träffar vi Consid som vill växa med 15-20 medarbetare i närtid. På Consid i Karlshamn finns just nu 27 medarbetare varav 17 är apputvecklare och som nästan enbart arbetar med apputveckling.
– Det finns nog faktiskt ingen stad i Sverige i Karlshamns storlek som lyckats samla så många apputvecklare under samma tak, berättar Alexander Hansson, kontorschef stolt.

Rebecca Sebernby, konsultchef och Alexander Hansson, kontorschef.

Consid är ett konsultbolag inom IT-branschen som grundades för 20 år sedan som idag är ett av nordens snabbast växande techbolag med 28 kontor runtom i Sverige och ett nystartat i grannlandet Norge. De tillhandahåller helhetslösningar inom IT, affärsutveckling och kommunikation. Under åren har de fått en rad utmärkelser; Dagens Industris Gasellföretag nio år i rad, Veckans Affärers Superföretag åtta år i rad och Universums Sveriges Bästa Arbetsgivare två år i rad, så även 2021. Under 2019 mottog de även Svenska Designpriset och Publishingpriset.

Sen augusti 2021 kan Consid i Karlshamn erbjuda allt från apputveckling till traditionella konsulttjänster. På kontoret i Karlshamn finns allt från projektledare, kravanalytiker, testledare, förvaltningsledare och så klart app- och systemutvecklare. Till alla dessa roller söker man medarbetare. Rebecca Sebernby som är konsultchef berättar mera.

– Glädjande nog har vi hittat mycket folk som bor i andra kommuner men som väljer att flytta till Karlshamn. Vi har även rekryterat folk som jobbat mot företag i Stockholm och andra större städer men som känner att de saknar ett lokalt kontor och gemenskapen det kan ge.

Många företag inom IT påpekar att det där med att kompetensförsörjningen är en stor utmaning. Vilken kompetens är svårast att få tag på för er?

– Systemutvecklare och apputvecklare på senior nivå där man också har erfarenhet av konsultbranschen. Vi söker verkligen under varenda sten, berättar Rebecca.

I och med bristen på IT kompetens har Consid utarbetat ett eget traineeprogram. Nyutexaminerad IT-kompetens rekryteras efter examen från högskola och universitet. Traineen erbjuds en mentor samt kompetensutveckling under tiden hen arbetar som konsult ute hos kund. Ett koncept som visat sig vara väldigt lyckat och uppskattat.

– Där skulle jag gärna vilja ha in fler och förhoppningsvis hitta kandidater från BTH till kontoret i Karlshamn, berättar Rebecca.

Teknik i olika modeller krävs för att testköra alla digitala lösningar.

På Consid i Karlshamn utvecklades de första appversionerna av Blocket, deWiz, COOP och även Coops Scan-and-Pay, för att nämna några.

– Coops scan and pay var den enda betalningslösning som fungerade när deras vanliga betalsystem togs som gisslan i en ransomeware-attack nyligen, berättar Alexander.
– Alexanders gäng utvecklar appar som alla använder i vardagen. Den utvecklingen sker faktiskt just här i lilla Karlshamn, fyller Rebecca i.

Consid har en bred kundbas men arbetar mycket mot myndigheter, offentlig sektor och banker. Kunderna återfinns alltså inte bara lokal. De har medarbetare som arbetar nationellt mot exempelvis världens största streamingtjänst för musik, nordens största telekomföretag och en världsledande spel-producent för att nämna några exempel.

– Vi jobbar på distans mot nationella och internationella bolag men sitter här i vårt mysiga kontor i Karlshamn. Det är häftigt! Alla fördelar den mindre staden kan ge utan att ge avkall på vilka uppdrag man arbetar med. Man har som konsult möjlighet att byta uppdrag och ständigt lära sig ny teknik, du behöver inte stå till i din personliga utveckling. Det finns de som vill ha långa uppdrag och det finns de som vill ha variation, vi kan ge alla tänkbara alternativ. En stor fördel med vår bransch att vi kan sitta var vi vill och arbeta i världen, berättar Rebecca.

Consid satsar mycket på att skapa trivsamma mötesplatser i sina kontor.

Consid satsar mycket på att kontoren ska vara välkomnade och lokalerna väljs med stor omsorg. Det är öppna och vackra miljöer med sköna soffor, konst, gröna växter, cafémöblemang och såklart, mer traditionella arbetsplatser och konferensrum. Bland kontoren hittar man sekelskiftesvåningar, industrilokaler, moderna byggen eller som i Karlshamn, det gamla telegraf- och posthuset som uppfördes 1913 i nationalromantisk stil och som från november 2020 är en fortsatt förvaltad historisk miljö.

– Vi har valt att satsa på helheten för att våra medarbetare ska känna sig som hemma. Vill du jobba i soffan en stund kan du göra det, eller jobba i ett av våra mysigt inredda mötesrum. Personalen är vår råvara och vår främsta tillgång och vi vill ta hand om dem berättar Alexander.

– Våra kontor är inte arbetsplatser utan mötesplatser. Man får ha sin privata 40-årsfest här eller sitt barnkalas eller om du vill komma hit och ta ett glas vin med dina kompisar på lördagskvällen. Det ska vara öppet, tillgängligt och inbjudande och lite som ett andra hem. Det anordnas även mycket aktiviteter för att skapa gemenskap och engagemang. Personalen har också stor möjlighet att påverka och vi har möjlighet att driva igenom förslagen.
Där sticker vi ut, berättar Rebecca.

– Nationellt satsar man också på olika forum inom olika specialintressen. Det kan vara allt från brädspel, golf, fiske eller knyppling och då kan man gruppera sig nationellt och träffas via teams eller skapa lokala möten där man kan ses. Det uppskattas väldigt mycket. Det kan vara någon i Uppsala som är jätteduktig på öl och håller i en ölprovning och då samlas man på kontoren runtom i Sverige och tar del av det, digitalt. På det sättet träffar man kollegor man annars inte träffar över ett gemensamt intresse, berättar Alexander.

Jack Eriksson, regionansvarig säljare och hemvändare

Hemvändaren Jack Eriksson jobbar sedan två år tillbaka som regionansvarig säljare för Karlshamn, Kristianstad, Karlskrona och flyttade hem till Karlshamn för två år sedan. Då hade han bott i Malmö i sex år.

– Jag längtade hem ganska mycket och fick erbjudande om arbete på Consid. Jag flyttade hem och tog med mig min sambo. Jag tror många känner att om man har ett häftigt jobb i storstäderna så vill man ha samma möjlighet om man flyttar hem. Jag fick den möjligheten via Consid. Flytten blev bra och jag trivs som fisken i den lilla staden. Vi kan bo bättre, det är korta pendlingsvägar och jag har familj och vänner nära, berättar Jack och fortsätter:

– Sen är det svårt just nu att hitta bostäder i Karlshamn. Där hoppas jag det händer lite mer framöver. Och kanske också att man tänker på att bygga så havsnära det går. Det är ju en av Karlshamns största fördelar att det ligger vi havet.

T.v Linus Olofsson, mjukvaruutvecklare  T.h Ett av de mindre mötesrummen.

Hemvändare är viktiga menar både Alexander och Rebecca men även inflyttare som inte har någon tidigare anknytning till Karlshamn.

– Där lägger vi mycket kraft. Det är ett sätt att få in ny tung kompetens, menar Rebecca. Vi rekryterar gärna utanför Blekinge men vi har även rekryterat från grannkommunerna.

De som har flyttat till Karlshamn har fått god hjälp av kommunens inflyttarservice.

– De har varit en jättebra kontakt för oss och de ställer gärna upp. När jag pratat med kollegor från andra kommuner har de inget liknande och blir imponerade. Inflyttningslotsen hjälper även till om någon har en respektive med sig och kan tipsa om jobb och möjligheter även till dem. Vill man ha hit nya kommuninvånare är den tjänsten enormt viktig, betonar Rebecca.

Under samtalets gång kommer vi in på många av de fördelar som den lilla staden Karlshamn har.

– Fördelen med Karlshamn som stad är ju pendlingsavstånden. Både skola och förskolor funkar fantastiskt bra. Vårt kontor finns ju mitt i stadskärnan, precis vid torget. Det finns också hur många bra matställen som helst om man vill äta lunch ute, berättar Alexander.

– Det är ju alltid trevligt att besöka Stockholm men det är så himla skönt när man får åka hem igen till lugnet och närheten till allt. Fem minuter till skola, fem minuter till jobbet, fortsätter Rebecka.

– Närheten till naturen, bara att kunna klä på ungarna och gå ut i skogen som finns på baksidan av huset, istället för att springa på Essingeleden. Man tror att det ska vara bekvämt att bo i storstäderna men det är det ju inte. Däremot är det väldigt bekvämt här i Karlshamn. Allt finns och allt funkar, säger Alexander.

– Balansen mellan arbetsliv och privatliv är viktig. Att kunna få de där extra timmarna med familjen, avslutar Rebecca.


Om du är intresserad av att bli en av Consids nya medarbetare hittar du mer information här…
Är du en utflyttad Karlshamnare är du välkommen att anmäla dig i vår Hemlängtarportal. Vi hjälper dig gärna att hitta hem igen.


Text: Anna Deutgen
Foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

  • Blekinges första skybar har öppnat!

    Östra Piren som redan nu har restauranger, eventvåningar, kontor, konsertsalar, biografer, konferensrum och mycket mer har nu fåt ...

  • Campingkungen i Kollevik

    Kolleviks campingby är ett semesterparadis som varje år lockar tiotusentals gäster som får upp ögonen för Karlshamn och starkt bi ...