Tobias: En mötesplats för alla!

tobias-nordling-webb

 

Tobias: En mötesplats för alla!

tobias-nordling-webb

 

Tobias: En mötesplats för alla!

”Den miljö på Östra Piren som tidigare mest skapat möten mellan företagare och akademi kommer via biograferna, konserthallen och nya restaurangen bli en mötesplats för alla! Det kommer bli ett vackert område som lockar folk att slå sig ner och sitta kvar och när det blir mer liv där nere får också verksamheterna ett bättre underlag. Det gör att området blir intressant för alla. Asfaltparkeringen och hamnmagasinen som låg där tidigare hade knappast den effekten.”

Tobias Nordling arbetar som VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för området Blekinge och nordöstra Skåne. Han är en inflyttad smålänning som bott i Karlshamn i 16 år nu.
– Jag fick ett jobberbjudande som mäklare här nere för 16 år sedan och tänkte att jag skulle stanna ett år. Men jag fastnade för naturen och kombinationen av berg och hav och all lövskog som fanns omkring. Det är en fantastisk stad som är lagom i mångt och mycket. Det finns en genuint centrum som har närhet med hav och natur.

Nu bor Tobias tillsammans med sin fru och en hund i en villa i Granefors 3 km från stan precis där Mieån bildar en liten sjö.
– Det var lätt att hitta hem här!

2008 fick han möjlighet att starta Länsförsäkringar Fastighetsbyrå i Karlshamn som en franchise och sen växte verksamheten. Nu är de 40 anställda och har kontor i Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona.
– Det är en stor fördel att vi verkar inom det kundägda Länsförsäkringar och att vårt varumärke också bygger på en kundägd kultur. Vi har stort fokus på trygghet och att alltid tänka kundnöjdhet och det är jag stolt över.

Det finns ett skriande behov av havsnära bostäder där man också har närkontakt med vattnet. Därför tror Tobias mycket på nya stadsdelen Stärnö Sjöstad.
– Det finns jättemycket havsnära ytor som skulle kunna bebyggas men som stoppas eller där få nya tillfällen skapas. Det gamla stenbrottet på Stärnö ligger öde nu och är både havsnära, stadsnära och naturnära. Målet ligger öppet och miljön är helt magisk. Man kommer att kunna ta både båt, cykel eller bil enkelt in till stan. Jag kan inte nog betona vilket lyft det kommer vara för Karlshamn.

Kartläggningen av intresset för Stärnö Sjöstad som Gilla Karlshamn släppt visar att det finns ett stort intresse bland Karlshamnarna för bostäderna där. Men det finns också ett stort intresse utifrån. Tobias menar att kedjeeffekten som följer av att bostäder byter ägare är positiv och omfattande och ger följande exempel.
– Du kanske säljer en villa för att kunna flytta till ett annat boende i sjöstaden. I sin tur kanske någon med en trerumslägenhet köper den villan och då blir trerumslägenheten ledig för ett par som bodde i varsin etta. Dessa ettor kanske bli ett första boende för någon annan. Och så fortsätter det. De nya bostäderna som byggs kommer alltså innebära att även de med lägre inkomster får ett större utbud av bostäder att välja mellan, berättar Tobias och fortsätter:
– Man brukar säga att en nybyggd bostad ger upphov till sju andra bostadsbyten. Blir det då tvåhundra nya lägenheter i Stärnö Sjöstad så skulle det innebära 1400 andra bostadsbyten på sikt. På vår befintliga bostadsbestånd finns det snudd på ett obefintligt med vakanser. Det gör att många äldre sitter i stora villor som de inte orkar sköta om och väntar på en möjlighet att få flytta till en lägenheter som just nu inte finns. Genom nybyggnationer får vi en bättre bostadsmatchning totalt sett.

Tobias poängterar också hur viktig satsningen på etapp 5 på Östra Piren blir för helheten och att det behövs nya ytor för att företagen ska kunna växa och etablera sig här.
– Bara själva bygget kommer göra miljön vackrare och mer attraktivt. Och den miljö på Östra Piren som tidigare mest skapat möten mellan företagare och akademi kommer via biograferna, konserthallen och nya restaurangen bli en mötesplats för alla! Det kommer bli ett vackert område som lockar folk att slå sig ner och sitta kvar och när det blir mer liv där nere får också verksamheterna ett bättre underlag. Det gör att området blir intressant för alla. Asfaltparkeringen och hamnmagasinen som låg där tidigare hade knappast den effekten, konstaterar Tobias.

Tobias Nordling lyfter Malmös BO01-område där bland annat Turning Torso ingår som ett exempel. Idag är det en populär, attraktiv stadsdel i Malmö och ett välkänt internationellt ledande exempel på hållbar stadsutveckling. Deras hållbarhetssatsningar har dessutom fått ett flertal utmärkelser och lockar studiebesök från hela världen.
– Det var tidigare en industrihamn ungefär som vår pir här varit. Nu har man utvecklat området och gjort både bostäder och ytor för verksamheter där vilket blivit ett uppsving för hela Malmö. Man kan fika där och bada där och mötesplatsen har blivit ett utflyktsmål i en stadsmiljö som många uppskattar. Jag tror inte det finns någon där som beklagar det bygget nu. Vi har exakt samma möjlighet med Etapp 5 i kombination med Stärnö Sjöstad ett stenkast bort och den möjligheten måste vi ta, betonar han och avslutar:
– Jag förvånas fortfarande över hur lite vi nyttjar möjligheten till den vattenkontakt vi har i stan. Jag förringar inte bostadssatsningar på andra ytor i kommunen men det är viktigt med strand- och havsnära boenden för vår överlevnad och utveckling. Och det lockar också spännande kompetenser till regionen. Man brukar säga att man kan mäta en stads livskraftighet med antalet byggkranar man kan se. Tyvärr ser man inte så många i Karlshamn just nu. Utvecklas vi inte, står vi stilla och risken finns då att vi också backar. Det kommer alltid finnas några högljudda som säger att det inte går. Men det finns också så många exempel som visar att det faktiskt gick! Vi får inte glömma det.

Text: Anna Deutgen
Foto: Privat

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...