Helene: Arbetstillfällen och attraktiva boenden är viktigt!

helenehögberg-webb

 

Helene: Arbetstillfällen och attraktiva boenden är viktigt!

helenehögberg-webb

 

Helene: Arbetstillfällen och attraktiva boenden är viktigt!

– Vi har en vision på 50000 invånare och det blir 700 nya arbetsplatser i Etapp 5. Ska man kunna locka dem hit är kombinationen arbetstillfällen och attraktiva boenden jätteviktig. Det kan verkligen få människor att besluta sig för att flytta hit, eller som hemvändare, att vända tillbaka.

Helene Högberg på Avalon Innovation har en lång historia med företaget. Hon gjorde sitt examensarbete på Avalon 2008 och stannade sedan kvar som konsult i många olika projekt. Januari 2019 blev hon företagets vd.
– Avalon har varit min arbetsgivare sedan examen och det har varit en häftig resa. Att kunna vår organisation och vårt erbjudande till marknaden utan och innan är en stor fördel. Jag har väldigt stort hjärta till våra medarbetare. Trots att vi är utspridda jobbar jag hårt för att vi alltid ska vara ett Avalon, berättar hon.

Företaget grundades 1997 i Karlshamn av Peter Mattisson och har fortfarande sitt säte och sitt huvudkontor på Östra piren och NetPort Science Park. Idag har företaget växt till elva kontor i Skandinavien och 180 medarbetare varav 20 återfinns just i Karlshamn. Bland de anställda finns allt från mekanikkonstruktörer, produktutvecklare, frontend- och backendutvecklare till team leaders och projektledare.
– Ungefär 25% av vår omsättning kommer från att vi tar ”hem” projekt från andra platser som vi kan driva i får projektorganisation. Vår kund kan alltså finnas i Stockholm men arbetet utförs i Karlshamn eftersom att där kanske finns det team som är perfekt för den utmaningen.

Avalon Innovation beskriver sig själva som experter på produkt- och systemutveckling. De är ett bolag som samlar konsulter inom teknik och innovation och de hjälper bolagen att utveckla sina innovationer, produkter, tjänster och erbjudanden till marknaden.
– Vi har utvecklat vår förmåga att jobba med insiktsfasen. Det vill säga att förklara och formulera vad man ska göra före man gör det, så att säga. Då blir det också enklare att ta reda på vilken innovationspotential produkten har och att kommunicera det såklart, berättar Helene och fortsätter:
– Man kan säga att antingen jobbar vi med hårdvaran och gestaltningen av själva produkten och industridesignen för den eller så jobbar vi med mjukvaran, att exempelvis bygga en applikation, ett gränssnitt eller utveckla en tjänst. Allt som oftast är det en kombination av hård- och mjukvara – gärna uppkopplat och smart. Det har vi kompetens och konsulter för.

Hon ser gärna allt som större eller mindre projekt i sitt arbete som vd och att det måste finnas en tydlig ambition och ett konkret mål.  Avalons nästa projekt är därför att växa kompetensgruppen inom digitalisering där man ser en stor utvecklingspotential och att också hitta ny kompetens inom mjukvara. De vill också kunna vara en helhetsleverantör där kunderna kan lägga hela sina projekt med allt inkluderat i samma paket. Då kan vi välja ut ett team som faktiskt gör hela produkten.
– Vi vill också jobba mer med hållbara produkter. Vi har ett långt och gediget samarbete med BTH gällande hur vi kan utveckla hållbart och ansvarsfullt gentemot jordens resurser.

Helene är 37 år och bor i Helsingborg tillsammans med sin man och deras tvillingpojkar som är sju år. På fritiden är tiden med vänner och familj viktig och hon målar gärna tavlor. Hon veckopendlar till arbetet på NetPort Science Park och berättar att hon nog provbott på varenda hotell i stan.
– Jag har gjort det till en utmaning att verkligen prova på allt från bed and breakfast till hotell. Och pendlingen är verkligen inga problem. Det är så otroligt nära mellan de olika städerna i södra Sverige. Karlshamn har ett perfekt läge så om jobbet finns där, låt inte avståndet avskrämma, tycker jag!

Karlshamns skärgård har varit en del av hela Helenes uppväxt eftersom föräldrarna hade segelbåt och seglade dit varje sommar. Det pittoreska med Karlshamn var också det som lockade henne att göra sitt examensjobb hos Avalon med säte i Karlshamn.
– Jag har jättefina sommarminnen från dessa somrar och älskar Karlshamn som skärgårdsstad. Det är inte alls omöjligt att vi investerar i en lägenhet i Stärnö Sjöstad så småningom. Vi letar faktiskt redan efter sommarhus.

Helene ser fram emot utbyggnaden av NetPort Science Park. Det är ju inte bara de etablerade bolagen som har nytta av det, menar hon, utan när det kommer nya utifrån drar man nytta av varandra.
– Vår och många andra företags ambitioner och framtidsplaner kräver att det finns fina lokaler att utvecklas i. Vi ser att vi kan komma att växa ur de lokaler vi har på NetPort trots att vi och de andra CIMON-företagen har 1½ våningsplan redan. Vi vill kunna hålla ihop eftersom vi är resurser för varandra i de olika företagen och vi vill kunna fortsätta vara det när nya företag startas. Då har vi också kompentensen samlad på ett ställe, säger Helene och fortsätter:
– Dessutom tror jag vi är ganska ensamma i Sverige om det fantastiska läge NetPort har. Bara det kommer locka nya företag att vilja etablera sig i denna miljön.

Man ska kunna trivas på platsen och då är jobbet en del och livsmiljön och det runtomkring en annan. Hon pekar på att Stärnö Sjöstad och andra attraktiva boendemiljöer blir en viktigt pusselbit där.
– Vi har en vision på 50000 invånare och det blir 700 nya arbetsplatser i Etapp 5. Ska man kunna locka dem hit är den kombinationen arbetstillfällen och attraktiva boenden jätteviktig. Det kan verkligen få människor att besluta sig för att flytta hit, eller som hemvändare, att vända tillbaka.

Dessutom pekar hon på Karlshamns fantastiska läge.
– Karlshamn har all potential och miljön är verkligen gudomlig, avslutar hon.

Text: Anna Deutgen
Bild: Privat

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...