Lisa: Viktigt att göra det tillsammans!

lisamattson-webb

 

Lisa: Viktigt att göra det tillsammans!

lisamattson-webb

 

Lisa: Viktigt att göra det tillsammans!

”Det finns en härlig karlshamnsanda här. Känslan att vi vill något och att man är stolt över Karlshamn är stark. Vi vill att företag ska komma hit och man vill att företagen och Karlshamn ska kunna växa. Det är en sak att säga det men det är en annan sak att göra det. Karlshamn visar med satsningen på Etapp 5 att vi vågar och vill. Vi gör det tillsammans fast man befinner sig i olika branscher och verksamheter.”

Lisa Mattson är kontorschef på SEB i Karlshamn och Ronneby sedan oktober 2019. Hon bor i Karlskrona tillsammans med sin man och två barn.
– Jag har en dotter på 14 år och en ”sladdis” på 2! Det har sina olika utmaningar men jag älskar att vara med mina barn och med familjen, säger hon och ler.

För tre år sedan tog hon över barndomshemmet från sin far. Ett stort sekelskifteshus med stor tomt och mycket att göra.
– Jag älskar hemmet och att pyssla och fixa och nu kan jag göra barndomshemmet till mitt eget. Mitt senaste projekt är att bygga en köksträdgård och så bakar jag surdegsbröd nästan varje dag. Det är min passion!

Lisa har jobbat i Blekinge tidigare men har haft Kalmar som sin bas de senaste sex åren, senast som marknadsområdeschef för Länsförsäkringar i Kalmar.
– Jag passade på att byta jobb under min föräldraledighet när man naturligt funderar över vad man vill göra i livet. Efter alla år i Kalmar var jag redo för nåt nytt och att vara tillbaka i Blekinge känns jätteskönt!

Det är ingen slump att så många banker hamnat på Karlshamns centrala huvudgator. Förr var det viktigt att finnas lätt till hands. Nu går många banker från att vara transaktionsbanker med många lokala kontor till rådgivande banker i den digitala utvecklingen som skett.
– Rådgivningen handlar ofta om att vara med när man ska göra något större i sitt liv. När man kanske ska starta sitt företag, köpa sitt första hus eller när någon gått bort, berättar Lisa.

SEB finns utspridda i hela Skandinavien med fokus på både privatkunder och företagskunder.
– Vi är en bank som brinner för och driver entreprenörskap och företagsanda både lokalt och centralt. Centralt utifrån de stiftelser vi har som hjälper olika projekt och forskning med pengar och lokalt tillsammans med de företag som finns här i Karlshamn och i Ronneby. Där är vi tydligt med på resan och de olika stadierna som ett företag är i. Vi har väl utarbetade koncept för hur vi ska agera som bank för varje enskild situation för att ge de bästa förutsättningarna.

Hon känner som Blekingebo väl till Karlshamn och gillar verkligen staden.
– Det är en jättefin stad med ett underbart centrum. Jag har gått med i en del nätverk och märker att det finns en härlig Karlshamnsanda här. Känslan att man vill något och att man är stolt över Karlshamn är stark. Den känslan är också påtaglig när man möter människor här. Jag är väldigt glad över att nu få vara en del av detta, säger Lisa.

Att man satsar så hårt på Etapp 5 och NetPort Science Park signalerar också en stolthet. Att man både vill och vågar, menar hon.
– Vi i Karlshamn vill att företag ska komma hit och vi vill att företagen och kommunen ska kunna växa. Det är en sak att säga det men det är en annan sak att göra det. Karlshamn visar med den satsningen att man vågar och vill. Då är det också viktigt att man hittar lösningar, att man vågar tänka annorlunda, stärker samarbeten och drar nytta av varandra. Att vi gör det tillsammans fast vi befinner sig i olika branscher och verksamheter. Det tror jag Karlshamn kan bli riktigt bra på.

Att man kan vara både konkurrent och ändå ha nytta av varandra pekar hon också på.
– Ett företag är såklart beroende av andra företag runtomkring. Till och med  konkurrenter är faktiskt beroende av varandra. Till exempel är vi flera banker och andra företag i stan som går ihop i olika gemensamma projekt och initiativ. Det är viktigt att vi gör ett bra jobb för Karlshamn och att man också upplever det så.

Satsningen på Stjärnö Sjöstad är viktigt för att få nya företag in i regionen. Därför är det också naturligt att marknadsföra det tillsammans med satsningen på etapp 5, menar Lisa.
– Det är verkligen något unikt i sin kombination. Om man väljer att flytta till en ny stad är det ofta mer än bara ett jobb som lockar, det måste finnas annat som attraherar. Hela familjen är mån om sitt boende och hur man har det runtomkring sig. Vilka nätverk man har eller hur barnen får växa upp vägs också in.

Att man kan leva relativt obegränsad under en pandemi i Blekinge är något annat Lisa reflekterat över.
– Vill vi resa ut i världen så har vi möjligheten när vi vill genom flyg och närheten till Köpenhamn. Vi är vana att kunna vara globala. Nu har världen krympt lite för oss på grund av Covid-19. Det lokala blir ännu viktigare och jag tror vi värdesätter vår närmiljö ännu mer. Vi märker hur himla fint vi kan bo och leva här ändå.

Text: Anna Deutgen
Foto: Privat

Fler nyheter om

  • Anki är en eldsjäl för Karlshamn

    Mitt i hjärtat av Karlshamn ligger Lundins bokhandel som funnits sedan 1831. Bokhandeln är en uppskattad oas av kunskap, gemenskap ...

  • Ny ordförande i Gilla Karlshamn!

    Gilla Karlshamn ideell förening höll den 16 maj sin årsstämma och föreningen valde både ny styrelseordförande och en ny ledamot. ...

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...