Människan först!
Sofie Andersson och Cissi Dahl är sociala entreprenörer i Karlshamn som bryter ny mark när det gäller frågor som rör samhällsutmaningar och samverkan i välfärden. På vägen ökar de inkluderingen och minskar ensamheten. De gör inte bara stor skillnad i människors liv och i samhället, de kan också stoltsera med god framgångsstatistik.
”Med människan ständigt i fokus gör dessa personer stor skillnad för Karlshamn. Med social innovation som passion lever de som de lär både som framtidsvisionära företagsledare och utåtriktade ambassadörer. Med fingertoppskänsla skapar de utveckling och guldkant som gör Karlshamn till en varmare plats att bo på oavsett årstid.”
Så löd motiveringen när företaget Schvung tilldelades 2019 års Gilla Karlshamnpris på näringslivsgalan i januari. Det var två överraskade och glada sociala entreprenörer som gick upp på scenen för att ta emot priset.
Företaget Schvung startades 2016 av Sofie Andersson och Cissi Dahl. Båda är ”kärleksinvandrare” i Karlshamn. Sofie kommer ursprungligen från Torsås i Småland och har jobbat många år med lärandeupplevelser på skolan Hyper Island och Cissi kommer från Stockholm och har en bakgrund både från elitidrotten och som projektledare på NetPort Science Park. Jobba tillsammans hade de gjort sedan 2014.
– När jag träffade Cissi så förstod jag att vi har mycket gemensamt. Vi kompletterar varandra och vi hade samma värderingsgrund, berättar Sofie.
– Sofie får kicken när hon skapar strukturen och jag får kicken när vi plockar i människorna och jag ser att de växer, berättar Cissi.
– Ja, jag har planeringen och du har genomförandet och det är verkligen perfekt!
Det märks verkligen att Sofie och Cissi brinner för det de gör tillsammans. Gång på gång får de också bevis på att de gör skillnad i människors liv och i samhället. Både genom att faktiskt få uppleva det tillsammans med de personer de arbetar med men också via de olika effektmätningar de gör. I projektet MYWAY som var en 6-månaders utbildning var de under en period tio anställda på tre orter som arbetade med att hitta nyanländas och långtidsarbetssökandes väg framåt i livet.
– 81% gick ut i arbete, eget företagande eller utbildning, berättar Cissi och fortsätter:
– De ekonomiska vinsterna för kommunen är stora. Av de 100 % som gått igenom Schvungmetoden har alltså 81% inte längre behov av ekonomiskt bistånd. Det är en stor ekonomisk hållbarhet i det. Lägg därtill den sociala hållbarheten i att människan mår bättre och det smittar av sig på barn och anhöriga. De får driv i livet, besöker sjukvården mindre och barnen får det lättare i skolan.
När Schvung började arbeta med social innovation var termen fortfarande väldigt okänd och många förstod inte vad det innebär.
– Det handlar i korthet om att skapa nya metoder för att lösa samhällsutmaningar. Men jag tror fler förstår vad vi gör idag än när vi började, berättar Sofie.
Nyligen beviljades Schvung ett bidrag på 2,5 miljoner från Vinnova för steg 2 av sitt projekt Seniorer för liv och lust. 1,5 miljoner är faktiska medel och resten är tidsinvesteringar från andra projektpartners.
– Seniorer för liv och lust handlar om att motverka ensamhet hos äldre genom att ge långtidsarbetssökande och nyanlända ett arbete där de ger social tid till äldre. Ofrivillig ensamhet bland äldre är en stor samhällsutmaning och vi hade turen att kunna genomföra vår pilot av projektet före besöksrestriktionerna för äldre trädde i kraft, berättar Cissi.
Nu har de två år på sig att utveckla affärsmodellen så att den passar och är relevant för de offentliga aktörerna som ska köpa den.
– Steg 2 av Vinnovaprojektet handlar mycket om spridning! Vi använder det vi lärde oss i steg 1 för affärsutveckling, effektmätning, strukturer för uppskalning och go-to-market, berättar Sofie.
– Vi levererade goda resultat i piloten, berättar Cissi. Sju personer anställdes under ett år och jobbade heltid med att ge 100 äldre personer social tid. Vi gjorde mätningar vid 3 månader och vid 6 månader och 94% av de seniorer som deltog berättade att de kände sig mindre ensamma. Det visade sig dessutom bli en vinst på många fronter eftersom många av de personer som anställts under året sedan började studera omvårdnad.
Som projektpartners finns bland annat Erika Augustinsson, innovationsstrateg från Region Blekinge, Niklas Melin och Samuel Henningsson från NetPort Science Park och Maria Bengtsson, chef för hemtjänsten på Karlshamns kommun.
– Vinnova insåg klokt att vi hade mycket som krävs för att genomföra projektet i form av driv och ambitionsnivå men att vi saknade ett stort nätverk inom det offentliga och erfarenhet inom effektmätning. Våra samarbetspartners fyller alla dessa glapp med råge och tillför dessutom mycket positiv energi i vårt samarbete. De är inte bara med för att hjälpa oss utan ser också en egen vinning. Samarbetet öppnar upp väldigt många nya dörrar för oss. Vi är inte längre lilla Schvung utan vi är Schvung tillsammans i ett större team! Det känns verkligen jättebra, berättar Schvunggrundarna.
Det råder ingen brist på idéer när Cissi och Sofie pratar om sitt arbete och de menar att när man väl satt på sig rätt glasögon ser man både samhällsutmaningarna och lösningarna tydligare. Schvungs styrka verkar också ligga i att se hur olika utmaningar kan kopplas samman för att bidra till gemensamma lösningar. Att äldre får social tid bidrar också till att nyanlända får hjälp med språkträning och nya nätverk. Och i ett kommande projekt vill de koppla ihop småbarnsföräldrar, både infödda och nyanlända så att de efter föräldraledigheten lättare kan inkluderas i samhället med språket som en viktig nyckel. Att Schvung påverkar samhället positivt råder det ingen tvekan om men hur finansieras egentligen arbetet?
– Det är ganska lätt att söka projekt via Länsstyrelsen, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, regionen eller Vinnova. Det finns jättemycket medel att söka. Det svåra är att få det hållbart och att de som faktiskt gör vinsterna också är de som betalar. Alltså kommuner eller regioner. I många fall är det ju de vi vänder oss till, berättar Cissi.
– Sen finns det också nya modeller som exempelvis sociala utfallskontrakt där man mäter och sätter siffror på resultaten. Om vi tar ofrivillig ensamhet som ett exempel. I stället för att kommunen går in och betalar för den här lösningen direkt så går istället en investerare in som garant och finansierar projektet. Men de mätbara vinsterna som kommun gör, de vill vi ha tillbaka sen. Alla vinner på det och vi får en lön under tiden arbetet utförs, berättar Sofie.
– Vinnova har gjort studier på vad det är som ligger i framtiden och social innovation är ett av deras fokusområden. Här behöver det hända något för att ta hand om alla de människor som lever i utanförskap. Med de strukturer som finns idag klarar inte samhället av det och vi måste börja göra på nya sätt. Schvung gör det på ett nytt sätt. Vi är redo. Frågan är när kommunerna kommer vara redo för oss.
Utöver arbetet med Schvung gör det under varje år ett sk. passion project helt ideellt. Första året var det ”Cykla med Schvung”. 50 kvinnor deltog varav de flesta var nyanlända som aldrig cyklat. Totalt 18 cyklar köptes in eller skänktes till projektet. Dessa lottades sedan ut bland deltagarna när projektet avslutades.
– Att kunna cykla med sina barn till förskolan eller till affären innebär en stor frihet för dessa kvinnor, förklarar Sofie.
Andra året genomfördes ”Simma med Schvung” där 30 kvinnor i blandade åldrar och olika ursprung blev trygga i vattnet och fick lära sig att simma.
– Det var verkligen häftigt att se när rädslan för vatten försvann, berättar Cissi som varit simtränare på elitnivå tidigare.
Förutom detta har de också startat föreningen Inkludera i Karlshamn, en ideell förening som vill engagera flera i sociala frågor. De menar att dessa olika avknoppningar skapar bättre förutsättningar för Schvung att utveckla bra sociala innovationer.
– Schvung är ändå alltid mamman för allt. Men förutom att vi kan komma på och testa nya idéer så kan vi också nå andra finansiärer via en förening. Samtidigt bygger vi vårt nätverk större och ökar förtroendet i dessa frågor. När Schvung anordnar något, så kommer folk!
Både Cissi och Sofie har skapat goda liv i Karlshamn och uppskattar hur enkelt det är att leva och verka här. Det blir extra lätt att jämföra när man har erfarenheter från andra platser, menar de.
– Nu har Schvung funnits här i fyra år. Vi är ganska eniga i hur vi vill jobba för det ska funka med familjen och allt runtomkring. Vi prioriterar lika och det är en förutsättning för att det går så bra, avslutar Cissi och Sofie.
Text & Foto: Anna Deutgen
Fler nyheter om Hållbarhet
- Näringsliv
Billboards med huvudkontor i Karlshamn har vuxit de senaste åren både i marknadsandelar, kontorsyta och antal anställda. Nu är de ...
- Näringsliv
Välkommen på Afterwork med Gilla Karlshamn & The Pot! Mingel & härliga möten Plockmat från Italii Mia Moilanen spelar på ...
- Näringsliv
Näringslivsenheten bjuder i mitten av oktober än en gång in till en maxad näringslivsvecka där man samlar företagare, entreprenör ...