Mindre yta men större sammanhang för SEB

w-seb-lisa.-omslag

 

Mindre yta men större sammanhang för SEB

w-seb-lisa.-omslag

 

Mindre yta men större sammanhang för SEB

Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra år sedan. Sen blev väntan lång. Nu vill Lisa Mattson, kontorschef och hennes kollegor skapa nya sammanhang och affärer i ett kreativt sammanhang.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att vara en del av den gemenskap som skapas här. Blekinge har ögonen på Karlshamn och det finns en nyfikenhet på vad den här satsningen kan innebära för hela Blekinge. Det finns inget liknande på nära håll, säger Lisa Mattsson, kontorschef på SEB.

När vi kikar in har SEB har bara funnits i sitt nya kontor på Östra Piren i en vecka. Det mesta är på plats men några nya tavlor och lite äldre ”rekvisita” från över 100 års verksamhet på Drottninggatan är på väg. Att tömma en sån stor yta efter så många år har varit en utmaning i sig. Allt från möbler till bankfack och valv lämnar man nu bakom sig.

– Vi har sålt väldigt mycket fina möbler via Ekenbergs auktioner och skänkt intäkterna till olika projekt och organisationer vi brinner för. Kvinnojouren i Karlshamn, bio och popcorn till bättre behövande och ett socialt projekt på Laxavallen som Mörrum fotboll driver. Det kändes rätt i magen. Nu hoppas vi på en ny verksamhet på Drottninggatan som kan lyfta gågatan på ett bättre sätt än ett bankkontor kan göra, säger Lisa.

w-seb-kontorsvy

Några av skrivborden på nya SEB-kontoret

I Karlshamn har SEB tio anställda i Karlshamn men har två kontor i Blekinge. Behovet av en stor yta är inte längre lika viktig eftersom deras kundmöten mestadels sker ute hos kunderna och företagen eller med tidsbokning på kontoret. När jag frågar om Lisa kan beskriva banken i en mening tvekar hon inte det minsta.

– Alla kunder är viktiga men vi är främst entreprenörerna och företagarnas bank. Det genomsyrar allt vi gör. Så kan man sammanfatta det.

Kontoret ligger på tredje våningen i huset med utsikt mot kastellet som för dagen nästan försvunnit i dimman. Utanför restaurang Italii som ligger två våningar under dem förbereds nu en parkliknande utemiljö och en brygga där besökande båtar ska kunna lägga till.

– Det är fantastiskt att ha den här utsikten. Det är det finaste jag vet när horisonten försvinner i dimma, berättar Lisa.

w-seb-lisa-utsikt

Utsikt mot ett dimmigt kastell

Mindre yta alltså men i ett större sammanhang är en av de stora anledningarna till flytten. Lisa ser flera samverkanseffekter när bio, konsertsal, restaurang och Paraply event samlas på samma plats. Östra Piren vävs också ihop med strandpromenaden och blir en mötesplats för alla invånare och besökare.

– Jag hör bara positiva och nyfikna kommentarer utanför Karlshamn. Blekinge har ögonen på Karlshamn och det här kommer locka konferenser från hela sydvästra Sverige.

Lisa ser ljust på framtiden för hela Blekinge och nämner Fehmarn Bält-tunneln som ett exempel. Fehmarn Bält-tunneln byggs som en sänktunnel och innehåller motorväg och järnväg mellan Danmark och Tyskland. Förbindelsen kommer med sina 17,6 km att ha världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel och väntas bli färdig i mitten av 2029.

– Karlshamns närmar sig Europa ännu mer. På 2,5 h timmar kan du vara nere i Berlin. Det kommer öppna upp stora möjligheter för entreprenörer och privatpersoner i hela södra Sverige.

piren-vaggkonst

Väggen på väg till SEBs kontor är full med konst, från golv till tak!

Östra Piren-huset är fortfarande i mångt och mycket en aktiv byggplats men bit för bit erövras nu ytorna av förväntansfulla företag och hyresgäster.

– Jag ser väldigt mycket fram emot gemenskapen och mötesplatsen vi hyresgäster kommer skapa här. Vi är äntligen här och fler är på väg in. Det kommer bli bra, avslutar hon.

Fler nyheter om

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...

  • Mingel för Östra Pirens hyresgäster

    Strålande sol, mat och mingel när alla blivande hyresgäster på Östra Piren träffades för en afterwork i Näsviken. Karlshamnsfasti ...