Pether bygger över hela landet men har hjärtat i Karlshamn

w-petherfredholm

 

Pether bygger över hela landet men har hjärtat i Karlshamn

w-petherfredholm

 

Pether bygger över hela landet men har hjärtat i Karlshamn

Han tog över ett litet byggbolag i kris i slutet av 90-talet. Bolaget i Asarum hade då 10 anställda och sex miljoner i omsättning. Idag omsätter JSB över två miljarder och har runt 400 anställda. Men hjärtat finns kvar i Karlshamn hos JSB’s vd Pether Fredholm.

– Även om jag numera bor i Malmö så känner jag inte att jag lämnat Karlshamn. Jag har bara bostaden på ett annat ställe. Och huvudkontoret kommer för alltid finnas kvar i Asarum.


Pether Fredholm

Pether Fredholm, vd och koncernchef för JSB

Att få till en intervju med Pether Fredholm är en utmaning i sig. Han är ständigt på resande fot mellan JSB’s alla kontor och andra städer. Nu är många möten digitala och det är via skärmen vi träffas, Pether Fredholm som nyligen utsetts till södra Sveriges främsta entreprenör och som med sin koncern JSB rankas som Sveriges 23:e största byggföretag. Men allt började genom en slump.

Pether har jobbat i fastighetsbranschen i hela sitt liv. Han köpte fastigheter i Strömma och det var tack vare dessa som han halkade på det berömda bananskalet. När en av hans fastigheter i Strömma skulle takrenoveras behövde han snabbt en entreprenör och anlitade John Svensson Byggfirma. Ett anrikt företag som grundades redan på 30-talet. Firman gick dock ekonomiskt väldigt dåligt och det slutade med att Pether köpte företaget för att kunna slutföra renoveringen. Efter arbetet bad de anställda honom att fortsätta med firman och på den vägen är det.

– Man får fånga möjligheterna när de kommer. Även om det aldrig var meningen att det skulle bli så här. Med facit i hand blev det ju väldigt bra, säger Pether.

Framgångssagan har gått spikrakt uppåt. Från de tiotalet anställda när han tog över har idag koncernen flera bolag och finns etablerade med kontor på sju orter mellan Malmö och Stockholm. Byggt har JSB gjort över hela landet, från Trelleborg till Boden.John Svenssons Byggfirma omsatte blygsamma sex miljoner kronor, nu beräknas omsättning till 2,4 Miljarder kronor under 2021. Varumärket har stort förtroende och anseende över hela landet.

”Asarum är en del av vår identitet. I ett mindre samhälle knyter man starkare band med varandra.”

Pether Fredholm har dock hela tiden varit fast besluten om att vara kvar i Karlshamn och ha huvudkontoret i Asarum, där allt en gång började. Den lilla villan är utbyggd flera gånger. Att flytta är inget alternativ för Pether som själv är på plats varje vecka

– Asarum är en del av vår identitet. Vi finns lokalt och kommer härifrån. Karlshamn är vår hemmamarknad och jag vill gärna vara med och utveckla både Karlshamn och Blekinge. Det gör vi bättre om huvudkontoret är här. Jag reser mycket och alltid då jag får tillfälle att presentera mig säger jag att vi finns i Asarum. Då stannar det alltid upp lite och jag får 30 sekunder extra för att berätta om platsen. Miljön här är jättefin och i ett mindre samhälle knyter man starkare band med varandra. Jag har också så oerhört lojala medarbetare i Asarum, säger Pether.

Han fortsätter:

– Vi är starkt engagerade i Karlshamns utveckling och involverade i väldigt många projekt här. Vi projekterar kvarteret Åsikten vid Mieån just nu, vi är mitt uppe i bygget att Mörrums skola och renoverar Möllebacken. Vi byggde den nya ishallen på Jössa, hela äldreboendet på Östralycke och trygghetsboendet intill som ägs av KABO. Vi gillar verkligen Karlshamn.

Kvarteret Åsikten vid Mieån

Kvarteret Åsikten vid Mieån

”Saltsjöbaden är ett drömprojekt. Vi är verkligen hedrande att ha fått uppdraget och förtroendet att förvalta den platsen.”

Ett drömprojekt han får jobba med just nu är Saltsjöbaden. Där arbetar han tillsammans med en av landets mest kände arkitekter, Gert Wingårdh. De har tillsammans utformat det nya bostadsområdet Kilströms Kaj i Karlskrona samt flera projekt i Södertälje och Stockholm. Förutom Saltsjöbaden ligger också det nya kvarteret Åsikten på Ågatan i planen.

– Nu är det viktigt att få fram ritningar som visar hur byggnaderna vid Saltsjöbaden kommer att se ut. Platsen har ett historiskt arv som vi måste ta hänsyn till och respektera. Många har åsikter om bygget liksom minnen från fester och danser som arrangerats där. Det är en allmän plats med promenadstråk som är väldigt vacker, i synnerhet på sommaren. Så det är mycket som förpliktigar. Vi vill inte stängsla in fastigheten.

Det blir ett 40-tal hyresrätter som ägs och förvaltas av JSB. De har höga hållbarhetsmål och kommer bygga hela stommen i trä. Pether ser gärna något som drar lite extra till den välkända platsen.

– Karlshamn är en stark kulturstad och jag ser gärna någon koppling till det där. En restaurang och konst i samma lokal kanske. Det är verkligen hedrande att ha fått uppdraget och förtroendet från kommunledning och stadsarkitekt. Och inte minst ett mycket positivt bemötande från allmänheten.

Tidig skiss över nya Saltsjöbaden

Tidig skiss över nya Saltsjöbaden

”Vi står i startblocken när skottet går för Stärnö Sjöstad. Det är ett jättespännande område.”

Ett annat framtidsprojekt han gärna tar sig an är Stärnö Sjöstad. Han och arkitekt Gert Wingårdh har faktiskt redan varit i området och tittat.

– Ett jättespännande område och en vacker plats. Det finns många utmaningar med projektet och det kommer säkert vara flera exploatörer som bygger där och vi är givetvis också intresserade. Utmaningen med området är att det måste bli socialt relativt snabbt. Man måste bygga en viss volym för att det ska bli trivsamt för de som först bosätter sig i området. Någon slags restaurang eller café måste till direkt, så det krävs ett stort grepp. Och sedan förstås hitta personer som är beredd att köpa. Vi har en idé om vad vi skulle kunna göra där och har träffat stadsarkitekten vid några tillfällen för att diskutera och när det är dags står vi helt klart i startblocken.

Flygbild över Stärnö gamla stenbrott

Flygbild över Stärnö gamla stenbrott

”Det känns inte som jag lämnat Karlshamn. Jag har bara bostaden på ett annat ställe.”

Man kunde ju tro att Pether bor i kommunen men sedan drygt tio år bor han i Malmö av praktisk anledning. Närheten till Sturup och Kastrup är viktig. Men minst en dag i veckan åker han de 14 milen till kontoret i Asarum.

– Det känns inte som jag lämnat Karlshamn, utan jag har bara bostaden på ett annat ställe. Jag hejar fortfarande på Karlshamn. Och på sommaren är jag gärna i skärgården, den är helt fantastisk.

Pether Fredholm ser inget slut på framgångssagan JSB.

– Vi är ett tillväxtföretag och det finns egentligen ingen gräns för hur mycket vi kan växa. Vi både bygger och förvaltar bostäder, bygger skolor och förskolor, utvecklar fastigheter, köper mark och ser hela tiden framåt. Som byggföretag har vi ett ansvar. Det vi bygger ska finnas kvar länge och det vi lämnar ifrån oss ska vara bra och beständigt. Hållbarhetsfaktorn är viktig och inget ska belasta miljö eller klimat. Vi ska bygga med schyssta villkor och höga krav på säkerhet. Vi ska bidra till samhället och inte belasta det. Mångfald är också viktigt, inte bara när det gäller man och kvinna eller ljus eller mörk, utan även när det gäller kunskap och kompetens. Då bygger vi bättre hus. Människor ska helt enkelt gilla det vi gör!


Text: Anna Deutgen
Foto: JSB

Fler nyheter om

  • Anki är en eldsjäl för Karlshamn

    Mitt i hjärtat av Karlshamn ligger Lundins bokhandel som funnits sedan 1831. Bokhandeln är en uppskattad oas av kunskap, gemenskap ...

  • Ny ordförande i Gilla Karlshamn!

    Gilla Karlshamn ideell förening höll den 16 maj sin årsstämma och föreningen valde både ny styrelseordförande och en ny ledamot. ...

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...