Ronald: Möjligheterna lockade oss tillbaka!

ronald

 

Ronald: Möjligheterna lockade oss tillbaka!

ronald

 

Ronald: Möjligheterna lockade oss tillbaka!

”Både jag och min fru längtade tillbaka till Blekinge och Karlshamn erbjöd rätt arbetsmöjligheter för oss tack vare Blekingesjukhuset och miljön på NetPort Science Park. Karlshamns fantastiska livsklimat fick vi på köpet!”

Ronald Haagensen är hemvändaren som efter utbildning i Malmö och flera år på internationellt bolag i Köpenhamn nu arbetar som affärsutvecklare och kontorsansvarig på Devoteam Cloud Services i Karlshamn.
– Både jag och min fru längtade tillbaka till Blekinge och Karlshamn erbjöd rätt arbetsmöjligheter för oss tack vare Blekingesjukhuset och miljön på NetPort Science Park. Karlshamns fantastiska livsklimat fick vi på köpet!

Ronald avslutade sin utbildning till ingenjör i programvaruteknik i Malmö precis under IT-krisens kulmen och då fanns inte så många jobb inom IT-sektorn att hitta. Trots det blev lyckades han knipa en anställning på multinationella bolaget Dell.
– Jag älskar att träffa och prata med människor och se hur jag kan hjälpa dem med sina IT-lösningar och det gör jag fortfarande.

Dell hade sitt kontor i det relativt nyetablerade området Ørestad som Köpenhamn satsat mycket på. Där blandas företagslokaler med ett stort köpcentrum och bostäder. Ronald berättar att miljön där är väldigt lik den som skapats på NetPort Science Park och att många rör sig där.
– Ørestad har dragit mycket folk, även svenskar, och jag arbetade i området under sju år. Jag ser dagligen unga utbildade professionella personer här på NetPort. Många är hemvändare och har möjlighet att utvecklas och göra karriär här. Det är superviktigt och det är också anledningen att jag själv hamnade här. Finns inte chansen får vi inte tillbaka de som utbildat sig inom tjänstesektorn på andra orter. Då tappar vi kompetensen. Det måste finnas både attraktionskraft och en arena för dem att återvända till.

Ronald och frun Malin träffades under utbildningstiden i Malmö. Hon studerade till sjuksköterska.
– Eftersom både jag och Malin är från Blekinge var det ganska naturligt att söka oss tillbaka när möjligheterna på NetPort fanns och vi hade ett sjukhus i stan. Vi längtade tillbaka och arbete var helt klart en förutsättning för flytten. Så vi tog vår dotter och vände hem. Nu arbetar Malin på Blekingesjukhusets njuravdelning och jag har mitt arbete här på NetPort. Döttrarna är numera två till antalet, sju och tio år gamla.

Nu bor familjen i Korpadalen och de brinner för rörelse och friluftsliv. Ronald är tränare för Karlshamns innebandytjejer födda 09-11 och driver också Karlshamns SK Swimrun samt sitter i styrelsen för Karlshamns simklubb.
– Vi älskar båda swimrun, löpträning och simning och vi vill verkligen få ut det här med rörelse till staden. Vi nyttjar naturen och skärgården tillsammans med familj och vänner så mycket vi kan! Karlshamn är en fantastisk friluftsstad och det är en stor del av attraktionskraften som vi verkligen tilltalas av. Därför är det viktigt att göra satsningar på idrott och stadens föreningar. Där är kommunens satsning på bl a Asarum IP i helt rätt riktning.

Devoteam Cloud Services var tidigare ett eget affärsområde inom konsultbolaget Avalon Innovation som knoppades av och blev Avalon Solution. Nu har de gått in under huvudorganisationen Devoteam som totalt har 8000 anställda över hela världen.
– Vi är fortfarande vårt eget bolag men de valde att satsa på oss eftersom vi har goda kunskaper kring molntjänster och partnerskap med Google och för att vi också har en företagskultur som passar dem.

Bolaget är nu 75 anställda varav en handfull fortfarande sitter på huvudkontoret i Karlshamn. Att de har 30 av sina anställda i Stockholm beror på att man jobbar mycket med stora kunder, exempelvis Spotify. Förutom i Sverige finns de även i Norge, Danmark, Polen, Tyskland och Singapore.
– Här på NetPort kunde vi expandera våra visioner och idéer och det blev en språngbräda för bolaget. Platsen i sig är extremt kreativ och man inspireras och utvecklas med den. Det är viktigt att Karlshamn fortsätter vara en språngbräda för företagen här.

Ronald jämför ibland Karlshamn med Växjö. Under 30-talet var städerna ganska lika i storlek men sedan hände något som gjorde att Växjö vuxit och nu närmar sig 100 000 invånare.
– Växjö ligger mitt i skogen men de har skapat rätt förutsättningar att växa. Karlshamn har helt fantastiska naturliga förutsättningar men vi bromsar det själva när vi inte vill eller vågar göra satsningarna. Utan Karlshamns naturliga förutsättningar hade vi aldrig haft en framgångsrik hamn, AAK, ABU, Södra och Facit-Halda och alla de arbetstillfällen och kommuninvånare som följde med dessa företag. Förändringsvillighet är nyckeln till utveckling och framgång.

En annan grundförutsättning för att Karlshamn ska kunna växa är bostäder, menar Ronald, och han ser fram emot den kommande satsningen på Stärnö Sjöstad och den enorma planen för Janneberg Duveryd som är Karlshamns hittills största områdesplanering.
– Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo i Stärnö Sjöstad. Swimrun in till jobbet på piren hade varit som en dröm!

Text: Anna Deutgen
Foto: Privat

Fler nyheter om