Softhouse växer och rekryterar!

rebeckajörgen

 

Softhouse växer och rekryterar!

rebeckajörgen

 

Softhouse växer och rekryterar!

Att det saknas kompetens är något som konsultföretagen inom IT känner av. Marknaden växer så det knakar och fler och fler företag behöver hjälp med sin digitalisering, inifrån och ut. Karlshamns profil som industristad förändras när IT-företagen växer och expanderar för att möta behoven.
Flyttar man till Karlshamn kan man leva ett enklare och lugnare liv och samtidigt jobba på distans med de senaste teknikerna och de coolaste företagen. Om detta vittnar konsultföretaget Softhouse som är i början av en stark tillväxtresa och snart behöver anställa.

– Lokalt  är vi ett tiotal anställda just nu. Ambitionen är att dubbla antalet medarbetare under nästa år och bli ännu fler året därpå. Så vi kommer behöver anställa en hel del och är i behov av både ny kompetens och större kontorsyta, berättar Jörgen Persson, konsultchef och Rebecka Lindhe, marknadschef som har sitt kontor ute på Östra Piren, två våningar ovanför restaurang Gourmet Grön.

Rebecka Lindhe, marknadschef och Jörgen Persson, konsultchef

Softhouse har kontor på flera ställen och sysselsätter totalt ca 300 anställda. De finns i Karlskrona, Malmö, Kalmar, Växjö, Jönköping, Stockholm och Sarajevo. I maj 2021 förvärvade de även Milou Communication och deras kompetens inom design, kommunikation och ui/ux.

– Karlskrona har länge haft en profil inom IT men samma sak håller på att hända  i Karlshamn just nu och vi ser också en tydligt intresse inom industrierna och de mera traditionella spelarna håller på att närmar sig IT och digitalisering. Det känns helt naturligt för oss att vara i Karlshamn med tanke på det, berättar Jörgen.

Softhouse är ett IT- och mjukvaruutvecklingsföretag som erbjuder andra företag att utveckla sina verksamheter med hjälp av digitalisering och tekniska lösningar. Digitaliseringen sker överallt nu och utvecklingen går väldigt snabbt.

– Vi bistår företagen i deras kärnverksamheter vadhelst de har behov av. Det kan vara allt från att hjälpa ett industriföretag med digitalisering av deras produktionsplanering till att hjälpa större telekombolag med deras kärnverksamheter och tekniska lösningar. Vi är väldigt breda i vad vi kan bistå med, berättar Jörgen. 

– Ett konkret exempel är att vi har  byggt Skånetrafikens app som får hela Skåne att rulla. Det är ett tydligt exempel på hur  vi kan hjälpa till med alla möjliga digitala utmaningar såsom integrationer, utveckling, appar och system, säger Rebecka.

Kärnan i Softhouse kompetens är inom IT, kodning och verksamhetsutveckling. Utbildning är också en stor del av verksamheten. Softhouse säljer utbildningar och gör det på basen av den kompetens de själva skaffat sig under sina 25  verksamma år.

– Vi har en bred kompetensbas knuten till oss. Kärnan är mjukvarutvecklare. Där kanske vi sticker ut lite i jämförelse med andra konsultbyråer lokalt. Att vår kärna ligger i kodningen. Vår utgångspunkt är digitalisering och förmågan att förstå tekniken samt bred erfarenhet från verksamhetsutveckling av olika branscher, berättar Jörgen. Rebecka fortsätter:

– Vi har också ett gediget ursprung inom utbildning via Softhouse akademi. Vi var pionjärer i Sverige inom agila metoder. För att förklara begreppet kan man säga att en agil metod är ett sätt att arbeta på där en naturlig del av arbetet handlar om att hantera förändring, omställning och osäkerhet men också med fokus på att maximera värdet av det arbete som ska utföras. Idag är många företag och verksamheter mogna inom just agil utveckling och agila metoder och  vår inriktning går mer mot olika specialistområden där vi kan bistå och utbilda våra kunder, exempelvis inom AI.

Peter Ståhl, fullstackutvecklare i frukostsoffan med Rebecka Lindhe, marknadschef.

På frågan hur det är att vara anställd och arbeta på Softhouse trycker både Rebecka och Jörgen på det familjära i bolaget och just företagskulturen.

– Det får vi ofta höra i feedback från våra medarbetare. Att man trivs så himla bra med sina kollegor och vi vet att många umgås även på fritiden. Vi har regelbundet olika  konferensresor och åker bla. på en årlig skidresa tillsammans, samtidigt som vi håller mycket lokala event och happenings  tillsammans där man också får dela med sig av sin kunskap. Vi utbildar nämligen inte bara våra kunder utan jobbar också regelbundet med kunskapsdelning internt och med mjukvaruutveckkare från andra bolag. Att våra medarbetare lär sig av varandra är en viktig del i vår kultur. Vi är också väldigt noga när vi anställer. Det ska inte bara stämma kompetensmässigt utan man ska också dela våra värderingar. Det är en anledning till att vi också har de bästa utvecklarna i branschen, berättar Rebecka.

– Vi har en platt organisation med högt i tak utan hierarkier. Vi är ett ägarlett bolag där alla våra tre ägare också är ute och jobbar med kunderna. Både seniora och juniora konsulter har nytta av varandra. Som nyutbildad får man jobba med de bästa och fortsätta lära sig. Det är ett ömsesidigt lärande. Att folk gärna stannar kvar hos oss talar sitt tydliga språk och det är vi otroligt stolta över, berättar Jörgen.

Att Softhouse finns i Karlshamn är en fördel för de anställda inte minst, berättar de.

– Vi jobbar med IT och kan erbjuda den här inramningen som Karlshamn är. Samtidigt kan du får jobba med den häftigaste tekniken och med de coolaste kunderna oavsett var de är placerade i landet. Att dessutom få vara med att digitalisera lokala bolag i Karlshamn med den senaste tekniken, gör att vi bidrar med samhällsnytta genom att utveckla vårt närområde.

Rebecka i samtal med Jörgen

Rebecka kommer ursprungligen från Växjö men bor numera i Karlshamn och det är här hon har hittat hem. Miljön och närheten är starka selling points, menar hon.

– Det känns ibland som att karlshamnarna glömmer hur otroligt vackert det är här. I Småland finns ju bara skog. Att kunna bo nära havet är helt fantastiskt. Sen är Karlshamn en sommarstad som verkligen lever upp just under sommaren men jag tycker det är en vacker och pittoresk stad resten av året också. Om man får sticka ut hakan lite, så ligger Karlshamn mycket bättre till än Karlskrona, säger hon och fortsätter:

”I Växjö finns en otrolig stolthet för staden och Växjö är expansivt nu. Det där måste ju börja någonstans. Det måste vi karlshamnare också jobba på. Att vara stolta och prata gott om vår stad både till varandra men också till människor utanför Karlshamn!”

Jörgen tillbringar mycket av sin fritid ute på havet och i skärgården.

– Det är här som skärgården börjar! Har man sina friluftsintressen knutna till vattnet finns det hur mycket som helst att göra här. Båtar, segling, paddling, swimrun mm. Karlshamn är en oas. Och ändå skog och sjöar så nära. Du har allt i samma boendemiljö och det uppskattar jag väldigt mycket.

Peter Ståhl, fd Göteborgare som numera gillar Karlshamn!

Peter Ståhl och Mattias Pettersson arbetar fullstackutvecklare på Softhouse och är båda två Göteborgare som hittat till Karlshamn.

- Jag pluggade på BTH, träffade en tjej och blev fast här den vägen. Nu bor jag i Åryd. Det är lugnt och gemytligt här. Nära till allt på ett annat sätt än i Göteborg. Havet och skogen är nog det jag uppskattar mest. Det är enkelt att röra sig fritt. Och så sitter vi i jättefina lokaler här på NetPort. Utsikten är underbar. Det kan knappast bli bättre, berättar Peter.

Mattias Pettersson, arbetar som fullstackutvecklare.

– Jag bor ju inne i stan men har lika nära till allt det där ändå, berättar Mattias. Det finns precis utanför dörren i princip. Jag uppskattar blandningen i naturen, att det finns både berg, skog, ängar, hav och sjöar. Allt på en gång. Samtidigt är det ett lugnare tempo, mindre folk och rent och fräscht. Man har tillgång till allt man behöver och det som inte finns lokalt hittar man på nätet, säger Mattias.


Om du är intresserad av att bli en av Softhouse nya medarbetare hittar du mer information här…
Är du en utflyttad Karlshamnare är du välkommen att anmäla dig i vår Hemlängtarportal. Vi hjälper dig hitta hem igen,


Text: Anna Deutgen
Foto: Anna Deutgen och Softhouse

Fler nyheter om

  • Marita och Moa vann Karlshamnsupplevelsen

    Marita Martinsson i Karlshamn var en av dem som tog chansen och skickade ett vykort via Gilla Karlshamn i samband med ”Alla Längt ...

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Vem längtar du efter?

    Låt oss skicka ett fint vykort till någon du saknar utan kostnad! Vill du skicka ett meddelande till någon du saknar här i Karlsh ...