Oliver digitaliserar skolan

kampanj-utvald-oliver

 

Oliver digitaliserar skolan

kampanj-utvald-oliver

 

Oliver digitaliserar skolan

Oliver Lundgren är 27 år ung och VD för bolaget Skolon. Gilla Karlshamn träffar honom på våningen där alla CIMON-företagen har sina huvudkontor ute på NetPort Science Park. Från Olivers kontor ser man ut över Näsvikens glittrande vatten, strandpromenaden och på avstånd skymtar även kallbadhuset. Det är svårt att förstå hur man kan koncentrera sig på arbete med den utsikten, men det går bra för bolaget Skolon som Oliver startade tillsammans med kollegan Peter Mattisson 2015.

I hela världen undersöker man just nu hur man kan digitalisera skolan och skapa ett enklare och mer individanpassat lärande. Edtech, educational technology, är nu en av världens snabbast växande branscher och Skolon är ett av Sveriges snabbast växande edtechföretag. Skolon har idag 350 000 betalande användare och man beräknar att siffran vuxit till en halv miljon vid årets slut. Bolaget finns i Sverige, Norge och har nyligen startat upp i Tyskland. En framgångssaga!

Bolaget är ungt och det är även de som arbetar där. De anställda är mellan 25-35 år.
– Skolvärlden är, som många andra områden eller sektorer, ganska traditionell. Idéerna kanske inte kommer där man själv står utan de kommer utifrån. Eftersom vi inte själva kommer från skolvärlden, har vi inte tänkt vad som inte går, vad man inte får eller inte kan göra, vilket gjort att vi kunnat vara ganska orädda. Vi har lyckats samla ett gäng som är väldigt framåtlutade, engagerade och som vill mycket, berättar Oliver stolt.

Oliver växte upp i Väggaområdet nära havet, skärgården och den vackra naturen.
– Karlshamn var en trygg och tillräckligt spännande plats att växa upp i. Vi byggde flottar och lådbilar och jag har många roliga minnen från den tiden. Ibland fick vi hjälp av grannarna och ibland fick vi skäll, skrattar Oliver. Det var nog där under uppväxttiden som mycket av min kreativitet föddes. Om man ville göra något så fick man göra det själv!

Redan som 13-åring började Oliver driva affärsverksamhet. Tillsammans med en kompis startade han en webbyrå. På den tiden fick många funktioner programmeras för hand och tröskeln för att bygga webbsidor var högre.
– Både jag och min kompis hade nog uppfattningen att det inte skulle gå att fortsätta bo i Karlshamn. Vi var övertygade om att vi skulle behöva flytta till en större stad, berättar Oliver.

På Väggagymnasiet läste han naturvetenskapliga programmet och säger att det var fullt upp, eftersom han samtidigt jobbade med sin webbyrå. Under gymnasietiden träffade han Peter Mattisson och Per-Anders Johansson från CIMON-koncernen som består av tiotalet framgångsrika bolag. Oliver blev förvånad och imponerad över att det fanns sådana företag i lilla Karlshamn. De fick sedan kontakt med varandra när Oliver och ett par andra sökte kompetens för ett nytt bolag som de ville starta och tycke uppstod.

Det tog med andra ord inte lång tid förrän han själv arbetade inom CIMON-koncernen och sedan startades ännu fler bolag, bland annat Galio of Sweden som säljer studentmössor och något år senare bolaget Skolon.
– Till en början var det verkligen jobbet som höll mig kvar i Karlshamn. På senare år har det mer gått över till själva platsen. Närheten till naturen, havet och skärgården. En fördel som ger livskvalitet är att man slipper lägga tid på pendling och annan jobbig logistik som stjäl tid dagligen i en storstad.

Oliver reser mycket i sitt jobb, bland annat till Norge och säger att han får det bästa av två världar via resandet.
– Förr kände jag “wow, nu får jag åka iväg”, men nu känner jag också “wow, jag får åka hem!”. Jag uppskattar närheten till havet, segling och båtar. Allt det finns här och nära inpå dessutom.

Nu bor han tillsammans med sin blivande fru Rebecka i en lägenhet i stan. Rebecka kommer ursprungligen från Växjö och Oliver gjorde själv en avstickare dit under ett tag. När det var dags att bestämma hemort blev det Karlshamn för dem båda.
– Jag ser staden annorlunda bara för att hon gör det. Hon har gett mig ett utifrånperspektiv som varit väldigt nyttigt. Allt är oskrivet och allt är oupptäckt förrän du upptäcker det själv och nu upptäcker vi det dessutom tillsammans!

Oliver lyfter under intervjun ofta den fina naturen, skärgården, stadsmiljön och de fina grundförutsättningar som finns här för ett gott liv.
– Restaurang- och kulturscenen är imponerande för en stad i vår storlek och det har hänt jättemycket under de senaste åren i Karlshamn. Vi är inne i en transformation där vi gått från lite småsovande industristad till att bli en upplevelsestad som på bredare front tar tillvara på de förutsättningar som finns. Det måste vi prata mer om och vara stolta över! Flera mötesplatser har skapats och utvecklats. NetPort, Eriksberg, &Vin och Citygallerian är några exempel. Eller BM Design Center i Svängsta som också är ett guldkorn. Sammantaget bygger ju alla dessa mötesplatser livskvalitet i Karlshamn. Upplevelsen är inte bara att vi har hav, skog och skärgård, utan att vi blivit bättre på att fylla dessa platserna med spännande innehåll.

Samtalet kommer också ofta in på NetPort Science park och den betydelse det har för Karlshamns utveckling och för bolagen i regionen.
– Skolon hade aldrig funnits om det inte varit för NetPort. Nätverkseffekten har varit avgörande för oss. Flera av de som jobbar här hos oss har drivit eller arbetat för andra bolag tidigare och sedan bidragit med kompetens och nätverk. Det finns många kunniga människor och en oerhörd kompetens här som sammantaget bygger ett väl fungerande ekosystem för företag som vårt. För varje nytt bolag knoppas det med tiden av till nya bolag. Det är så ekosystemet ska fungera!

Vad gäller näringslivsklimatet säger han följande:
– Vi vill vara en del av det samhälle vi verkar i och vi börjar få igång en spännande dialog här. NetPort tillsammans med företagen tillsammans med kommunen gör skillnad. Bara det faktum att NetPort nu är fullt och att vi måste bygga vidare för att få plats med ännu fler företag är ju fantastiskt! Om två år kommer vi alltså kunna fylla ett nytt hus med idéer, kompetenser, bolag och arbetstillfällen. Vi lever på Karlshamns attraktionskraft och den gör att folk vill flytta hit och arbeta med oss.

Oliver avslutar:
– Jag måste säga att min bild av Karlshamn har faktiskt förändrats tack vare Gilla Karlshamn. De inspelen fanns inte innan och det händer positiva saker här som ingen tidigare lyft. Attitydförändring vi har på gång är en anledning att jag trivs och vill vara i Karlshamn. Jag tycker Gilla Karlshamn är ett superviktigt projekt. Det är viktigt att vi gemensamt, både som invånare och som företagare, ser till att prata om vår stad på ett positivt sätt för att attrahera framtida medarbetare och invånare till vår fina stad!

Namn: Oliver Lundgren, 27 år
Familj: Förlovad med Rebecka Lindhe
Bor: I lägenhet i Hunnemara
Smultronställe jag återkommer till: Karlshamns skärgård, Tjärö

© Text & Foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Billboards växer och satsar!

    Billboards med huvudkontor i Karlshamn har vuxit de senaste åren både i marknadsandelar, kontorsyta och antal anställda. Nu är de ...

  • Välkommen på Afterwork!

    Välkommen på Afterwork med Gilla Karlshamn & The Pot! Mingel & härliga möten Plockmat från Italii Mia Moilanen spelar på ...

  • ”Därför Karlshamn” på Näringslivsveckan!

    Näringslivsenheten bjuder i mitten av oktober än en gång in till en maxad näringslivsvecka där man samlar företagare, entreprenör ...