Från smedjan till regiutbildning på högsta nivån!

 

Från smedjan till regiutbildning på högsta nivån!

 

Från smedjan till regiutbildning på högsta nivån!

elmers-webb2Bland teaterfolket i Karlshamn är Peter Elmers ett välkänt ansikte. Som sjuåring började han i en dramagrupp som träffades en gång i veckan på biblioteket och när Teatersmedjan startade två år senare var steget dit inte långt. Under många år medverkade han i smedjans många uppsättningar både som skådespelare, regissör, scenograf och producent.
– Jag är fostrad i Teatersmedjans skola. Det ges stort utrymme i föreningen att utvecklas och förverkliga sina idéer och drömmar och Teatersmedjan börjar blir omtalat. Det är många som fostrats där som nu jobbar professionellt med teater. Karlshamn och Blekinge har ett fantastiskt teaterklimat och är oerhört välvilligt till att hålla på med scenkonst, berättar Peter.

Nu har Peter fått en av fyra åtråvärda platser till Stockholms Dramatiska Högskolas teaterregiutbildning och de har bara intag vartannat år!
– Det här var mitt tredje försök att komma in på utbildningen. Det känns otroligt spännande och intressant att vara här nu. Redan första veckan kände jag att små dörrar stod på glänt till ett fantastiskt teateruniversum. Man måste våga göra samma val flera gånger, bestämma sig och inte ge upp. Är man outbildad regissör som kommer från en småstad som Karlshamn tvingas man armbåga sig fram eftersom man börjar från noll och saknar kontaktnät i Stockholm. Att äntligen komma in på utbildningen är en viktig milstolpe för mig! Jag får en riktigt gedigen utbildning och hela utvecklingsprocessen ger mig de kontakter jag behöver för att lyckas i arbetslivet, berättar Peter glatt.

elmers-webb1

Tillsammans med lika många studenter på utbildningarna i dramaturgi, kostymdesign, ljuddesign, ljusdesign, mask- och perukdesign, scenografi, scenkonstproduktion och teaterteknik bildas den totala klassen. Lite längre fram kommer de i grupper om nio att göra mindre produktioner tillsammans.
– Det är en kollektiv utbildningsprocess vi går igenom!

Men trots sitt brinnande intresse för teater har det inte alltid varit självklart att Peter Elmers skulle välja teatern. Efter gymnasiet gick Peter en utbildning i Malmö och blev 2004 utbildad produktionsledare i media.
– När mina klasskamrater från Malmö började söka jobb på reklambyråer och tryckerier så längtade jag tillbaka till teatern. Jag kunde inte släppa den och återvände till Karlshamn.

Där producerade han tillsammans med Lisa Enckell flera sommarteatrar på Kastellet bland annat Ronja Rövardotter och Mio, min mio. Därefter hakade han på en regikurs som Blekinge bildningsförbund höll i och där träffade han Peter Bäckström som senare blev en mentor och coach.
– Via Peter Bäckströms pjäser gjorde jag min regidebut med Äventyrens Ö, Hemligheternas tid och Ödets makt som också spelades som sommarteater på Kastellet.  Efter det var jag redo att satsa och ta det till nästa nivå.

I framtiden vill han hellre jobba experimentellt än konventionellt och hellre i frigrupp än på institution men han är samtidigt öppen för att det kan komma att förändras.
– Jag försöker gå in i utbildningen som ett blankt blad. Det är helt ok att prova saker här och göra fel. Jag vill experimentera med mitt eget konstnärliga uttryck för att hitta mina ramar och gränser. Jag har tre år på mig att prova saker jag kanske inte hade vågat annars om det hade varit skarpt läge. Jag har gjort val som har lett mig hit och nu ska ta chansen att göra allt jag kan. Samtidigt vill jag ta det lugnt och stanna i nuet och verkligen njuta.

När Peter är hemma i Karlshamn är hans smultronställe ute på Vägga udde.
– Jag är där så mycket jag kan med, sittande på klipporna med Karlshamn i ryggen vänd mot en helt öppen horisont.

Fler nyheter om

  • En skattkammare för böcker

    Brahe Media Antikvariat ligger granne med tennishallen på Hunnemaravägen 1. Där inne, med utsikt över Österslättskolans gräsplan ...

  • Traditionsenlig Vårkonsert med Karlshamns Musiksällskap!

    Lördagen den 20 april är det dags för Sveriges förmodligen äldsta orkesterförening att bjuda in till sin årliga vårkonsert. Karls ...

  • Rakt in på P3’s spellista!

    Clara Rudelius, känd under artistnamnet de clair har med sin senaste singel The man tagit sig rakt in på P3's spellistor. Karlsha ...