Emma: Från hemlängtare till hemvändare!

emma-kollage2

 

Emma: Från hemlängtare till hemvändare!

emma-kollage2

 

Emma: Från hemlängtare till hemvändare!

Emma Olsson från Asarum är tillbaka i Karlshamn efter 17 år på vift i Stockholm. Hon tog sin sambo Lillebror Sundström och deras två gemensamma söner, Folke 2, 5 år och Love 5 år och flyttade från lägenheten i Gubbängen. Nu bor de i en fyrarummare på 135 m2 vid Brännbergs backe mitt i stan med egen punschveranda, pardörrar och kakelugnar i varje rum. Sambon arbetar på Esthers café och barnen går på Montessoriförskolan.
– Våra liv har förändrats radikalt till det bättre. Stress har genomsyrat de senaste åren i Stockholm. Nu kan vi andas ut och jag bara älskar lugnet här och all extra tid vi kan lägga på familjen. Jag längtade verkligen hem till Karlshamn och är så lycklig att vi äntligen är här!

I slutet på 2019 fick Gilla Karlshamn ett mejl från Emma där hon sökte tips på företag där hon kunde söka jobb. Hon och familjen hade tröttnat på storstadslivet och hade bestämt sig för att flytta till Karlshamn. En anställning var nyckeln till det. Därefter följde tät mejlväxling där hon fick tips på flera företag och kontaktpersoner i Gilla Karlshamns nätverk. Efter några intervjuer med dessa kontaktpersoner var jobbet i hamn och nu arbetar hon heltid som grafisk kommunikatör på Sparbanken i Karlshamn.
– Jag stormtrivs verkligen där och har fyra minuters promenad till jobbet. Det är en tidsvinst på 50 minuter enkel resa jämfört med när jag bodde i Stockholm och fick åka grön linje i tunnelbanan. Och då ingick inte hämtning eller lämning på förskolan.

Emma är 39 år och växte upp i Asarum. Tidigt intresserade hon sig för grafisk form även om hon inte då kunde sätta namn på det.
– Jag gillade att rita och med min pappas enkla dator gjorde jag enkla mönster och skrev ut på en matrisskrivare. Det var helt underbart. När jag var 10 år sparade jag ihop till en Commodore 64 genom att klippa gräsmattor.

Därför blev också mediaprogrammet på Väggagymnasiet så småningom det naturliga valet. Efter studenten tog hon ett sabbatsår och arbetade som originalare på ett tryckeri i Bräkne-Hoby. Under det året hade högskolan etablerat sig i Karlshamn och hon blev den andra kullen studenter som togs in på kandidatutbildningen i medieteknik.
– Jag slutade efter ett år eftersom fokus låg mer på teknik än skapande och började istället läsa på Hyper Island i Karlskrona. Men jag är så fruktansvärt stolt över att jag ändå fixade 5 poäng i java-programmering på BTH, säger hon och skrattar.

I Hyper Islands yrkesutbildningar ingår sju månaders praktik och den var den som fick henne att hamna i Stockholm där hon sedan blev kvar i 17 år!
– Jag var singel, 23 år och hade aldrig varit i Stockholm tidigare. Jag sögs in i allt som fanns där med musik och utbud och människor. Det var fantastiskt då.

Efter utbildningen samlade hon erfarenhet på flera spännande företag. På anrika Fältman & Malmén, lilla byrån Shiny Happy People, reklambyrån Spinn och promotion- och produktionsbolaget Blixten.
– Ju bredare ett jobb är, desto roligare tycker jag det är. Det är en slutsats jag kan dra nu efter alla dessa uppdrag.

Emma sambo Lillebror (ja, han heter så) träffade hon 2013 på internet.
– Han var såklart fantastisk och efter bara fyra dagar flyttade vi ihop!

Love 5 år, Folke 2,5 år, Emma och Lillebror på sin fina punschveranda.

Jobb var en viktig nyckel för att kunna flytta. Lillebror arbetade tidigare på Urban Deli saluhall med delikatesser och chark. Nu har han ett vikariat på Esthers café och smider spännande planer tillsammans med ägarna.
– Det blir lite nytänk kring delikatesser och restaurangmat här förhoppningsvis till hösten, berättar han förväntansfullt.

Både Emma och Lillebror återkommer till hur livet förändrats för dem sedan flytten.
– Alla har livspussel och ekorrhjul men på olika nivåer. Här går det att hantera båda. Vi slipper lägga enorm energin på tider, avgångar och logistik och hinner så mycket mer än tidigare. Att ta sig ut här är inte samma projekt eftersom allt finns så nära. När de ringde från förskolan i Stockholm gällande sjuka barn visste jag att det kunde ta upp till en timme att ta mig dit.

Corona hade sitt epicentrum i Stockholm vilket var väldigt kännbart, berättar Emma. Hon kände sig instängd och rädd.
– Det var nog droppen som fick vår bägare att rinna över fullständigt. Vi kunde inte lämna fort nog.

I Stockholm bodde de i ett 50-talsområde söder om söder. Morgonen startade tidigt och de fick gå upp tidigt för att hinna med allt.
– Jag kunde bara arbeta 83%, berättar Emma, men inte heller Lillebror arbetade heltid. Det var ett val vi gjorde gemensamt eftersom pendlingen tog så mycket tid från våra liv. Vi ville båda få mer tid över till barnen.

Lillebror håller med.
– Det är verkligen lugnt och skönt här. Mysigt och trivsamt. Havet finns fortfarande nära. Och vi bor fantastiskt. Samma lägenhet i Stockholm hade nog kostat en miljard om den ens blev ledig någon gång. Det är också mycket härligare för plånboken. Det kostar att bo och leva i Stockholm. Här finns inget att klaga på. Möjligen att det inte finns någon mexikansk restaurang så, säger han och skrattar.

Familjen är i en fas nu när de söker lugn och stabilitet, berättar Emma.
– Vi fokuserar på familjen och vill att barnen ska få världens finaste uppväxt. I den fasen gör man ungefär samma saker i Stockholm som man gör här. Men förutsättningarna är så mycket bättre här.  Ett exempel är att jag tar mig enkelt till Loves fotbollsträningen med bilen. I Stockholm vågade jag knappt köra bil trots att jag haft körkort sedan jag var 18 år. Där kör man aggressivt och snabbt och det gäller att veta var man ska. Här vinkar medtrafikanter fram en så man får köra först och ler bakom ratten.

Familjen är viktig för Emma. Det märks tydligt i allt hon berättar. Hon har längtat efter att få ha mamma, pappa och mormor hemma i Karlshamn nära igen.
– Jag och min pappa har mailat varandra VARJE MORGON i 17 år. Vi höll koll på varandra så. Om jag inte svarade höll han lite extra koll och vice versa. Vi mailar fortfarande varje dag. Det går liksom inte att sluta nu, berättar Emma med värme.

Flera karlshamnkompisar som bor kvar i Stockholm följer nu familjen med stor nyfikenhet.
– Jag märker hur de längtar och de tycker det verkar så mysigt. Jag kan bara berätta för dem att det är fantastiskt och vi har längtat så himla mycket efter detta. Jag känner redan nu efter bara drygt en månad att jag är en helt ny människa.

Barnen går på Montessoriförskolan och Emma beskriver det som den perfekta lösningen.
– Pedagogiken passar mina barn. Lillebror var helt lyrisk efter ett studiebesök och sa att det där är förskolan vi letat efter. Visst får vi skjutsa dem dit men det är ju inga avstånd och jag gillar att de kan gå kvar ända till sexan. Även där har vi hittar ett lugn.

Det första de gjorde efter flytten var att äta en pizza på Emona i Asarum.
– Där åt jag min allra första pizza en gång i tiden och jag lovar den är precis lika god nu. Det är samma ställe nu med samma inredning och jag bara älskar det. Där och då kände jag att det här kommer bli så bra. Vi är här nu!


Emmas tips till andra hemlängtare:

 • Gör listor! Jag gjorde listor själv och vi gjorde listor tillsammans i flera omgångar. Vi vägde för- och nackdelar både ekonomiskt och tidsmässigt men även gällande skillnader i utbud och hur det kan komma att kännas i Karlshamn en kall novemberdag. Det är jättelätt att bli förförd av Karlshamn på sommaren men det kommer en november också. Men det gör det ju i alla städer å andra sidan. Är den positiva listan längre ska man verkligen överväga flytt. Känns det som att utbudet blir mindre? Är det så farligt med mindre utbud? Hur mycket av det utbudet som finns utnyttjar vi?
 • Hitta jobbet först! Boende löser sig alltid. Vi mellanlandade i en stuga i Långasjönäs före vi fick tillgång till vår lägenhet. Flyttar du till Stockholm är det precis tvärtom. Då är det lätt att hitta jobba och svårt att hitta boende.
 • Diskutera mycket! Prata med den du tänker flytta med och med barnen. Vilka förväntningar har vi? Det här ska inte tvingas fram. Ska det bli bra måste alla vara med på det.
 • Ta hjälp med flytten OCH med packningen! Flyttmaskineriet är jättestort. Vi bokade flytt med packning inkluderad. Det kostade 2000 kronor extra men var värt varenda öre. Vi hade fullt upp ändå med barn och allt annat som skulle fixas.

Emma avslutar:
– Faktiskt är det så att Gilla Karlshamn har spelat en stor roll i det här och har hjälpt mig jättemycket, inte minst när vi längtade hit. Jag älskar att man kan följa allt det positiva som händer i Karlshamn. Att man lyfter både stort och smått. Det finns tillräckligt med sura forum på internet. Jag älskar att man faktiskt fokuserar på det positiva och jag upplever verkligen en förändring gällande hur man ser på Karlshamn. Det är ett helt fantastiskt initiativ, vill jag verkligen säga!

Fler nyheter om

 • Drömprojektet Saltsjöbaden!

  JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

 • Filip & Rebecka hittade hem igen

  Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

 • Louise flyttade hem med hela familjen

  Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...