Från Barcelona till Vettekulla!

familjen

 

Från Barcelona till Vettekulla!

familjen

 

Från Barcelona till Vettekulla!

Efter sex år i Barcelona kände sig Linus Ekenstam, 34 år, Jennie Dalgren, 36 år och dottern Sky Lou snart två år, redo att flytta hem till Sverige igen. Någonstans mellan Sundsvall och Ystad ville de bo och ett lantligt hus med trädgård nära havet och nära naturen fanns på önskelistan. Efter sex månaders letande hittade de ett hus att hyra i Vettekulla och tackade ja efter en pixlig facetimevisning utan att ha sett det på plats. Augusti 2021 flyttade de in och för att hitta nya vänner i en stad de aldrig tidigare besökt gjorde de en efterlysning i en lokal facebookgrupp . De fick över 200 svar!
– Den enorma responsen hade vi inte förväntat oss. Det var jättetrevligt att bli så positivt bemött när man flyttar till en nya plats.

Solen skiner över Vettekulla dagen vi besöker Linus 34 år, Jennie 36 år och lilla Sky Lou, snart 2 år. En bit bort från huset glittrar havet och i en hage bredvid står en grupp får och äter sitt hö. Idyllen är total och ändå ligger centrum bara en kort cykeltur bort.

– Vi har båda mest hängt på västkusten i Sverige tidigare. Nu har vi blivit sydkustare!

Linus kommer ursprungligen från Falkenberg och Jennie från Karlstad. Paret träffades för nio år sen. Jennie spelade innebandy på elitnivå och hade värvats till en klubb i Göteborg.
Linus som jobbade inom tech och IT skulle bygga en ny datingsajt med en kompis och testade därför lite andra datingsidor i researchsyfte. På den vägen är det. Kompisen träffade sin nuvarande fru och Linus träffade Jennie!

– Jag var inte alls intresserad av att vara med i ett sånt forum men en kompis lurade med mig. Linus var den enda jag hann träffa! Efter det beslutade jag mig för att sluta med innebandyn och flyttade ner till Linus i Falkenberg, berättar Jennie.

– Nu har vi snart två barn! Så det blev aldrig någon datingsajt, berättar Linus och skrattar. Den som redan fanns fungerade ju bra!

Intresset för resor och nya upplevelser är något paret har gemensamt.

– Vi gillar båda att resa, att vara på ställen där det är varmt och surfa eller där det är kallt och åka skidor, berättar Linus.

2014 hakade paret på evenemanget Mongol Rally där man med surfbuss skulle köra hela vägen från London till Mongoliet. Efter det var steget att flytta till Spanien inte så långt trots att ingen av dem hade något jobb där vid tillfället. De studerade intensivkurs i spanska under några månader och fick båda snabbt jobb. Boende hittade de i stor och smutsig lagerlokal i Barcelona utan kök eller el. Men efter mycket slit och renovering lyckades de skapa en trivsam bostad i ett område som då inte var så attraktivt men som blev det med tiden.
Under åren i Spanien skolade Jennie, som har en lärarexamen från Karlstad universitet i botten om sig till utvecklare och programmerare. Så nu arbetar båda inom tech och IT.

– Flytt inom EU är superlätt. Jag tror inte alla känner till hur väl sammankopplat det är.

Sex år stannade de i Spanien och livet gick sin gilla gång. 2020 föddes dottern Sky Lou, som idag är 20 månader. Efter ett tag började de känna att det var dags att prova något nytt igen. Någonstans mellan Ystad och Sundsvall kunde de tänka sig att bo. Men de hade en lista med krav.

– Vi hade ju gjort storstadslivet i Barcelona. Där finns inte så mycket gräsmatta eller parker. Ska man ut måste man ha vagn och planera. Det är stad och liv överallt. Sen hade vi bott i lägenhet och ville testa bo i hus. Vi ville vara nära havet, vi ville ha lite plats så vi kan jobba hemma utan att sitta vid köksbordet, en trädgård i lantlig miljö med 10 minuter till det viktigaste osv. Listan blev ändå rätt lång, berättar Linus.

Under sex månader letade de aktivt på alla möjliga webbsidor och satte upp bevakningar där det gick.

– Även med den breda geografiska sträckan vi satte var det väldigt svårt att hitta något som passade. Under det halvåret var det kanske 4-5 hus som intresserade oss. Då dök huset i Vettekulla upp som ett alternativ.

De ringde och fick svar att huset var ledigt. Visningen var digital via facetime med väldigt dålig upplösning men tillräckligt lovande för att säga ja direkt utan att ha sett det i verkligheten. Efter någon vecka var kontraktet påskrivet och sen var det full rulle när flytten tog vid mitt under sensommaren 2021.

– Vi packade in allting i en lastbil som ändå skulle köras till Sverige och körde till Karlshamn. Vi hade sån tur med allt. Tredje augusti kom vi hit till huset och det var nästan lite bra för att vara sant. Ett suterränghus på 180 kvadrat med flera eldstäder, en stor trädgård, får som betar i hagen bredvid och havet som glittrar en bit bort.

För att komma in i ett nytt samhälle och känna samhörighet hade paret en strategi. De presenterade sig i en lokal facebookgrupp och sökte nya vänner och fick över 200 svar!

– Det var jättetrevligt att bli så positivt bemött. Den enorma responsen hade vi inte förväntat oss. De har lett till ett par nya bekantskaper så här långt. Men corona, vintern, tiden det tar att komma iordning efter flytten samt att vi båda jobbar hemifrån har gjort det lite svårare. Vi kommer helt enkelt inte ut så mycket just nu. Folk verkar i alla fall mycket positivt inställda till nyinflyttade. Vi tar det i sinom tid, berättar Linus.

Kontor har de skapat längst ner i huset. Jennie jobbar på distans med Stockholmsbaserade Technigo där hon tar fram kursmaterial och leder ett utvecklingsteam som utbildar nya utvecklare. Linus jobbar på distans med företaget Flodesk.com som finns både i San Francisco och Asien. De bygger redskap för små- och medelstora företag för att automatisera deras marknadsföring och kundrelationshantering.

– Det funkar fint. Jag har jobbat på distans sedan 2017. Det var inget jag började med när corona kom, berättar Linus.

Många som börjar skaffa barn tänker nog att det är enkelt att flytta hem och bo nära familjerna för att kunna ha barnvakt nära men så resonerar inte Linus och Jennie.

– Hem är inte någon specifik plats för oss. Vi skapar våra hem där vi är. Det märker vi även på vår dotter. Hon är trygg var hon än är och här kan vi skapa ett annat slags liv för henne. I ett hus med naturen runtomkring oss. Och hur man än ser det så är Karlshamn närmare våra familjer än Barcelona var.

Upplevelsen av Karlshamn då? Vad kan man säga om den?

– Karlshamn är supertrevligt. Litet på ett positivt sätt. Alla som vi träffat är väldigt snälla och hjälpsamma. Jag har börjat gå på en keramikkurs och träffat lite människor där. Där får vi många tips och idéer, berättar Jennie.

Linus fortsätter:

– Skärgården här är fantastisk! Det är västkust och östkust samtidigt med fördelen att det är sol hela dagen. Vi hade segelbåt i Spanien som vi sålde och hoppas kunna segla även här så småningom. Vi har inte fått uppleva Karlshamns bästa sida än eftersom vi flyttade in på hösten men vi ser verkligen fram emot våren och sommaren här. Vi har allt det bra framför oss och satsar på att ge Karlshamn lite tid.

– Och Karlshamn är inte så avsides som folk tror. Vi åker fem minuter bort till tågstationen och två timmar senare är vi i Köpenhamn på en flygplats som kan ta oss till hela världen.


Foto & text: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

  • Vi gillar Karlshamn

    Det här gillar Walter, Jesper, Emilia, Jennie, Minnea, Jonas och Claire med Karlshamn. I år firar Gilla Karlshamn 10 år och vi g ...

  • Pärlan på Parkgatan som ny igen!

    Underhållet i det 122 år gamla tegelhuset på Parkgatan precis vid Näsviken hade halkat efter när Hermanssonbolagen köpte huset. N ...