Från Stockholm till Slänsmåla

kampanj-utvald-clairenils-1

 

Från Stockholm till Slänsmåla

kampanj-utvald-clairenils-1

 

Från Stockholm till Slänsmåla

Claire och Nils Sjöström lämnade Stockholms innerstad för att starta ett gårdsmejeri med getter i Slänsmåla.

Slänsmåla är en liten by norr om Svängsta som har ca 25 invånare. Det charmiga landskapet bjuder på serpentinvägar, stengärden, kullar och små gårdar. Byn hade också, enligt ett forskningsprojekt som Bill Gates sponsrade, optimala förutsättningar för att kunna uppfylla Claires och Nils dröm om ett gårdsmejeri med getter. De kände ingen i dessa trakter och hade ingen tidigare erfarenhet av att driva en gård. Men de hade en gemensam dröm.

Livet såg helt annorlunda ut för Claire och Nils Sjöström före de flyttade till Svängsta. Båda växte upp i förorter till huvudstaden och de bodde under 6-7 år tillsammans i en lägenhet på 37 kvadrat i Stockholms innerstad. Livet och ytan de bodde på gjorde det svårt att utveckla sina intressen och de längtade ut till landet.
– Det var ändå där vi tillbringade mest tid. Vi var ofta iväg och promenerade i skogen. Vi hade en dröm om att bo nära natur, djur, ha höns, hundar och odla egen sallad. Att inte sitta i en liten lägenhet, gå till jobbet och gymmet och sen ta en öl på helgen. Det finns så mycket mer.

Paret började leta efter en liten gård på landet som uppfyllde deras kriterier. Det skulle vara lagom stort, ha en lång utesäsong, ha rätt pris, inte vara ett regelrätt lantbruk men med bra marker för just getter. De kollade på gårdar över hela landet men mest söderut. Det var via hemnet de hittade till Svängsta.
– Vi hade bra koll på vad vi ville ha. När vi kom vi hit kände vi direkt att det var en härligt plats som uppfyllde alla våra kriterier. Vi ville bo någonstans i Blekinge men det var i Slänsmåla vi hittade hem.

Första året var gården mer som ett sommarställe. De renoverade, målade, städade och planerade. Efter ett år som gårdens ägare flyttade de in på riktigt. Flyttlasset gick påsken 2016. Gårdshuset är från sent 1800-tal men gården i sig är äldre och består av 8 hektar mark.
– Det var när det löste sig med våra respektive jobb som bitarna föll på plats och vi kunde flytta på riktigt. Nisse fick ett jobberbjudande som gjorde att han kunde jobba på distans. Då var jag redo att säga upp mig men min chef tyckte att även jag kunde prova att jobba på distans, berättar Claire.

Nisse jobbar nu mot kontoret i Stockholm som IT-säkerhetsspecialist på företaget Säkerhetskontoret och Claire jobbar mot kontoret i Växjö som HR IT-specialist på företaget Svevia.
– Det gäller att utmana de traditionella tankesätten gällande hur man kan jobba, säger Claire. Möjligheten har ju egentligen funnits sedan 80-talet mer eller mindre, fyller Nils i. Min pappa jobbade på distans redan då.

Livet på gården i kombination med distansarbetet är aktivitetsbaserat på riktigt och friskvårdstimmarna blir många under en vecka.
– Kanske har inte världen varit mogen på samma sätt förut och kulturen har förändrats, konstaterar paret. När man plöjt ner så mycket resurser och organisationsutveckling som är knutet till den fysiska arbetsplatsen så är det svårt att bara släppa det. Man tappar ju kontrollen på något sätt. Istället satsar man på fräscha lokaler och aktivitetsbaserade arbetsmiljöer med dyra hyror.

Tre månader efter de flyttat in på gården skaffade de första geten, eller mer exakt 21 stycken! De hämtades från en gård i Linköping i två hästsläp de hyrt och är av lantras.
– Det var lite kaos i början med det här nya livet men väldigt karaktärsdanande! Vi hade inga rutiner, ingen teknik eller vana och det var inte alltid en dans på rosor. Vi hade heller ingen aning om hur långt tid någonting tar. Bygga en hage till exempel, skrattar Claire.

Gårdsmejeriet startade de först 2018 men redan har de hunnit utveckla en mängd produkter från mjölken getterna ger. En get ger inte lika mycket mjölk som en ko. Det handlar om 3,5 liter om dagen från den get som mjölkar mest jämfört med en ko som ger mellan 30 och 40 liter. Getter av lantras är framavlade för att mjölka bra och nu har besättningen vuxit till 84 getter varav 31 mjölkas två gånger om dagen. Ost ystas var tredje dag och bland produkterna finns nu eldost (som är en slags halloumi), salladsost (en slags fetaost), blå och vit mögelost och den mycket populära ostkakan gjord på getdans.
– Det finns så många minnen förknippade med just ostkaka. Det märker vi när vi är ute och säljer.
Försäljningen görs via REKO-ring, marknader, mässor, facebook eller via telefon.
– Att driva gården och experimentera med råvarorna har bara blivit roligare för varje år. Ett mål var att utmana oss själva och det har vi gjort. Vi har byggt upp den här verksamheten över tid men det är nu som drömmen har slagit in. Vi har lärt oss så himla mycket!

Slänsmåla ligger 2,5 mil från centrala Karlshamn och är verkligen ute på landet men de känner sig varken ensamma eller isolerade. Via konceptet REKO-Ring, matnätverk och medlemskap i Centerpartiet har de träffat många likasinnade. Ofta folk som har någon anknytning till jordbruk. Och de har dessutom fått god kontakt med grannarna.
– Det känns som det alltid händer något. Det kommer förbi folk hela tiden. Verksamheten och djuren lockar besökare, berättar Claire.

Det märks att getterna är vana vid närkontakt. De är otroligt sociala och flockas runt paret och vill kela, klia sig och bli klappade. Det finns också en stor stolthet och glädje bakom arbetet med gårdsmejeriet. Det är en livsstil paret aktivt valt med stor eftertanke.
– Det är inte att underskatta att vi faktiskt förädlar fram en produkt från den enklaste kvisten och grässtrået ute i hagen som sedan blir till ost på ett och samma ställe. Det kan man inte göra i en stad. Det skulle inte heller passa oss att ha flera hundra getter och bara se dem som en del i en produktkedja. Vi vill vara nära djuren och de blir som en familj för oss.

Marken i Slänsmåla är kuperad, stenig med mycket skog och fuktmarker. Platsen har ett rikt växt- och naturliv och ger en mycket representativ bild av det småskaliga odlingslandskap som präglade stora delar av Blekinge före rationaliseringen av jordbruket.
– Getterna är också naturvårdare. Landskapet här är stenigt och kuperat med mycket sly och buskage. På två år har de rensat upp ängarna. Det är inte försvarbart med rationellt svenskt lantbruk här men geten tar sig fram och gör stor nytta i det här kulturlandskapet. Den nyttjar marker som ingen annars skulle titta på, berättar Claire och Nils.

Förutom 84 getter finns på gården två hundar (en som vallar och en som vaktar), 20 höns och 20 kycklingar, fem katter och två kattungar. Finns det planer på fler djur månntro?
– Just nu har vi inga planer på att skaffa andra djur men gärna häst någon gång i framtiden. Det vore också roligt att ha kalkoner. Och kanske jerseykor med fet fin mjölk att göra ost på. Och lite linderödsgrisar. Och kaniner vill jag gärna ha någon gång. Vi får väl se hur det går med att hålla ett rimligt antal djur, berättar en leende Claire.

Djurens olika läten blandas med vinden genom träden och fågelkvitter. Landskapet är vackert böljande och grönskan intensiv. Det är inte svårt att förstå lockelsen med det här livet.
– Naturen och kulturlandskapet lockade oss hit. Vi gillar Karlshamn, trivs bra här och kan leva det livet vi drömt om nära naturen och djuren. Vi älskar det, avslutar Claire och Nils som hittat hem, livskvalitet, mål och mening i Slänsmåla.

© Text & Foto: Anna Deutgen

 

Fler nyheter om