Slog rot i Mörrum

kampanj-alextina-utvald

 

Slog rot i Mörrum

kampanj-alextina-utvald

 

Slog rot i Mörrum

Den ena har släktled som sträcker sig 300 år tillbaka i Karlshamn och den andre kommer från Trelleborg. Men det blev ändå Mörrum som Alex Hansson och Tina Jaldegård valde tillsammans.
– Bara att kunna gå in i bykärnan och sedan vara mitt i en stor fors med underbar natur och djurliv, det är fantastiskt, säger Tina.
Vi träffas vid Mörrumsån intill restaurang Kronolaxen. Forsen lever sitt eget liv och skapar en mäktig ljudkuliss. I bakgrunden försöker fiskarna fånga den perfekta laxen. Solen skiner och området visar sig från sin allra bästa sida. Det är lätt att förstå varför de trivs här.

Alex Hansson, 34 år, och Tina Jaldegård, 34 år är ofta nere vid ån tillsammans med sina barn. Änderna känner igen dem och följer efter dem där de går. I Mörrum bor dom sedan 5 år tillbaka.
– Jag gick ofta vid Kungsforsen med farmor och farfar så det här har en särskild plats i mitt hjärta. Många kan uppleva forsens brus som störande men för mig har den bara en lugnande effekt, säger Tina. Jag är inte hemmablind fast jag är född här. Jag är duktig på att uppskatta det som finns nära mig och de små sakerna. Havet i söder med Elleholm, landet i norr och väster med Gustavstorp och Mellanbäck och så staden i öst. Allt finns här och det känns komplett.

Tina är väldigt intresserad av släktforskning och hon har noterat att föräldrar och förfäder har bott i Karlshamn i hundratals år. Och släkten från Amerika har vid flera tillfällen varit och hälsat på.
– De tycker att allt är så nätt och pittoreskt här. Träden och husen är så små och de faluröda stugorna med vita knutar så magiska. Det är roligt att höra hur de uppskattar det som vi ibland blivit vardagsblinda för.

Alex kommer från Trelleborg och hamnade i Karlshamn via högskolestudier på BTH i Karlshamn. Det blev digital ljud- och webbproduktionen och direkt därefter arbete och eget företag, bland annat inom eventproduktion. Det var då de träffades.
– Man visste vem Alex var, berättar Tina. Jag var ute och dansade och vi träffades via gemensamma vänner. Tycke uppstod och till slut blev det vi.

Alex är nu kontorschef på IT-företaget Consid som säljer konsulttjänster. Företaget med totalt finns 800 anställda finns på 19 platser i Sverige och i Karlshamn är inriktningen mobil app-utveckling.
– Det är något visst med Karlshamn. Jag kommer från Trelleborg och städerna är till viss del lika varandra med hamnar, industrier och nära till större städer. Men i Trelleborg är det bara öppet hav och här är det klippor och grönska som går rätt ut i vattnet och dessutom vacker skärgård. Jag trivdes direkt jag kom till Karlshamn. Det är lätt att slå rot här.

Tina har bl a jobbat som skolfotograf i ett antal år, men är idag undersköterska på Ekengårdens äldreboende. Hon är just  nu föräldraledig. Det yngsta barnet Elin är 6 månader och sitter snällt i knät under intervjun. Yrvädret John är 5 år och föddes med Downs syndrom. Det ställde familjen och föräldraskapet på ända.
– Man kan inte komma ifrån att den första reaktionen var en slags sorg, berättar Tina. Det var ju inte något vi väntade oss. Sen kan vi i efterhand fundera över varför vi reagerade som vi gjorde för det blev ju så bra.
– Om han ändå skulle födas annorlunda är jag glad att han hamnade hos oss, fortsätter Alex.

De har tagit fasta på att John inte ska känna några hinder och att han ska få chans att göra det han gillar. Han tränar till exempel på ”handbollskul” som handbollföreningen anordnar.
– Det är coolt att få uppleva båda sidor med våra två barn. Man brukar säga att barn med en funktionsvariation har särskilda behov men egentligen är det inte så. De har samma behov som alla andra men behöver bara mer hjälp för att kunna leva som alla andra, säger Alex.

Både berömmer sina arbetsgivare. De är förstående för hastig frånvaro eller om barnen ibland måste följa med till Alex jobb för att dagen ska gå ihop.
– Det är klart att det är jobbigt ibland, säger Tina. Vi brukar säga att när andra barns idrottssäsong drar igång börjar vår sjukhussäsong. Vi är mycket på sjukhuset hos HAB, ögon och öron. Det är mycket logistik med det är för Johns bästa och vi har alltid blivit väl bemötta på sjukhuset i Karlshamn.

När vi pratar om Mörrum märks det att Tina och Alex hittat sin plats på jorden. Och faktiskt har också Tinas föräldrar flyttat tillbaka till Mörrum efter många år i stan. Nu hjälper de till med barnen och finns nära till hands.
– Jag jobbar ett par dar i veckan i Stockholm och det är en skön kontrast mot landet här. Men egentligen längtar jag hem redan vid ankomsthallen i Stockholm. Man faller lätt in i rytmen och börjar springa i rulltrappan utan att egentligen veta varför. Då är det skönt att få komma hem igen.

Besöket nere vid ån är slut och familjen ska passa på att gå ett annat håll hem. Några sista ord om Mörrum bjuder de gärna på.
– Vi har 50 meter till jobbet och 50 meter till förskolan i Valldala. Sju minuter tar det att gå till tåget och ett par timmar senare är du i Köpenhamn. Sen är Europa och hela världen tillgänglig. Och i själva Mörrum finns affärer, bank, frisörer, restauranger och ett jätterikt föreningsliv. Du behöver inte bo mitt i smeten för att kunna göra nästan vad du vill. Vi gillar Mörrum OCH Karlshamn.

© Text & Foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om