Stort intresse för boende i Stärnö Sjöstad!

IMG_1010-e1589886329883

 

Stort intresse för boende i Stärnö Sjöstad!

IMG_1010-e1589886329883

 

Stort intresse för boende i Stärnö Sjöstad!

– Vi gör det här som en kartläggning för att se hur stort intresset är. De som anmäler sig får fortsatt information om hur bygget framskrider. Kartläggningen lämnar vi sedan över till Karlshamns kommun så att de kan använda den som en grund för sin planering. Vi tar reda på vilka typer av boenden som är intressanta, hur stora familjerna är, var de kommer ifrån och vilka som dessutom är intresserade av båtplats, berättar Anna Deutgen, projektledare för Gilla Karlshamn.

Det finns två olika arkitektförslag inlämnade gällande Stärnö Sjöstad och resultatet kommer bli en kombination av båda. Beroende på utformning och i vilka etapper stadsdelen byggs kommer det finnas möjlighet till ca 650 bostäder i denna havs- och skärgårdsnära miljö, kanske fler. Området är tänkt att bebyggas i olika etapper.

– Det finns redan närmare 150 intresseanmälningar bara några timmar efter släppet! Många från Blekinge men även från Göteborg, Stockholm och Oslo, Norge och Luxembourg. Vi kommer marknadsföra möjligheten nationellt eftersom vi i alla lägen vill framhålla möjligheterna och ett attraktivt Karlshamn, berättar Anna Deutgen.

Från vänster till höger i bild: Jonke Höglund (Sparbanken i Karlshamn), Stefan Olsson (Maskinklippet Mörrum), Roger Johansson (Sparbanken i Karlshamn), Nina Salin (Handelsbanken) Kerstin Nensén (NetPort Science Park (med på skärmen), Peter Mattisson (Cimon), Mikael Svensson (Rabadang), Jesper Carlsson (Carltne Bil), Anna Deutgen (Gilla Karlshamn), Jens Listerö (Länsförsäkringar Blekinge), Lasse Nilsson (Möbelform i Blekinge)

Under förmiddagen hade Gilla Karlshamn en presskonferens där man släppte möjligheten att anmäla intresse för Stärnö Sjöstad. Med på presskonferensen fanns även projektets ekonomiska ambassadörer, supporters och styrgruppen.

Stefan Olsson från Maskinklippet är en stark ambassadör för satsningen. Han bor sjönära redan men kan absolut tänka sig en bostadsrätt i sjöstaden om några år.
– Det är ju kombinationen Stärnö Sjöstad och Etapp 5 som är det unika och de bör verkligen byggas parallellt. Den ena satsningen förlorar på om den andra inte blir av. Just närheten till vatten är livskvalitet för många människor. Stärnö Sjöstad ger ju möjligheten till så många fler människor att ha det, utan att behöva köpa sig en egen havstomt, berättar han.

Cimon driver flera bolag i NetPort Science Park men har även lokaler i fler av dessa miljöer i Sverige. Han menar att just den här kombinationen av satsningar inte finns någon annanstans,
– När vi ska rekrytera till vår koncern i Karlshamn har bostäder under 15 år varit ett hinder för att lyckas. Vi har därför tappat intressant kompetens varje år. Vi har inte haft tillräckligt attraktiva bostäder som kan locka dem att lämna storstäderna. Dessa byggen är ett sätt att stärka Blekinge. De gör att man kan etablera sitt företag här på etapp 5 och även hitta bra havsnära bostäder. Kan man sedan ta en båtbuss från boendet i sjöstaden till arbetet på etapp 5 så har vi ett jättelyft för Karlshamn.

Länsförsäkringar Blekinge upplever samma dilemma gällande att hitta rätt kompetens.
– Även vi har gått miste om ett antal medarbetare pga att den ena i förhållandet har kunnat få ett jobb här men inte den andra, berättar Jens Listerö från Länsförsäkringar Blekinge och fortsätter:
– Där blir ju etapp 5 en viktig nyckel för att kunna erbjuda arbetstillfällen till fler högutbildade och dessutom i en science park-miljö. Motorn som redan finns här är viktig men den har blivit för liten. Nu behöver vi en större motor och det är viktigt att vi kommer igång nu och redan planerar för det som ska hända även efter det. Horisonterna måste avlösa varandra.

Mellan 2003 och 2009 byggde de tre nuvarande etapperna på NetPort Science Park. Den fjärde etappen som skulle blivit kulturhuset ställdes in.
– Den sista etappen här byggdes elva år sedan och parken har i princip varit full under sex år. Det är verkligen hög tid att bygga nu eftersom bolagen här nere behöver kunna växa. Vi har tappat många års utveckling och vi som bolag kan inte växa mer här nu, poängterar Peter Mattisson från Cimon-koncernen och fortsätter:
– Den snabba digitaliseringen som händer nu under corona gynnar en science park som jobbar inom tjänste- och kunskapssektorn. Det är bolag inom digitalisering som växer mest nu och som kommer fortsätta växa när det blir mer utrymme på piren. Vi har även mött företag utanför Sverige som visat intresse för att sitta här på piren. Intresset finns verkligen där ute.

Stefan Olsson från Maskinklippet flikar in:
– Suget att bo i en miljonstad kommer helt klart mattas av i samband med corona. Avmattningen i kombination med digitaliseringen kommer gynna mindre städer som Karlshamn. Man kan leva bättre här.

Kerstin Nensén, verksamhetschef på NetPort Science Park har haft många möten med medlemmarna och har flera gånger uppmärksammats på problematiken gällande brist på attraktiva bostäder.
– Flyttar man från en större stad och säljer sin bostad med vinst vill man när man flyttar kunna investera den vinsten i ett nytt boende, säger Kerstin Nensén från NetPort Science Park.


Att satsningen inte enbart är för de utanför Karlshamn och Blekinge betonar Roger Johansson från Sparbanken i Karlshamn.
– Det är ju viktigt även för oss som redan bor i Karlshamn att kunna sätta upp sig på en sån här lista, säger Roger Johansson från Sparbanken i Karlshamn. Det innebär ju att en annan bostad blir ledig istället. Blir det fler skattebetalare blir det också lättare att fördela kostnader för exempelvis idrottssatsningar och annat som också är viktigt för en stads trivsel och utveckling.

Lasse Nilsson driver Möbelform i Blekinge AB men är även ordförande i Företagarna.
– Vi är ju många som gått ihop och skrivit under på att Karlshamn ska bli 50000 invånare. Det här ju viktigt inte minst av den anledningen. Fler företag ger såklart även fler skatteintäkter, säger han

Mikael Svensson från reklambyrån Rabadang menar att det här en möjlighet andra kommuner skulle ge vad som helst för.
– Det går nästan inte att konkurrera med det här. Och har man väl flyttat hit är det inte troligt att man väljer att flytta härifrån igen.

Stenbrytningen på Sternö startade någon gång under mitten på 1800-talet och avslutades 2016. Flera kända byggnader runt om i världen är klädda med blocksten från Sternö.
– Jag uppskattar mycket att platsen har en kontext. Att det tidigare varit ett stenbrott där som varit viktigt ur ett historiskt perspektiv och nu gör man något annat där på platsen som blir viktigt ur ett framtidsperspektiv, avslutar Anna Deutgen.

Här kan du också anmäla intresse!

Fler nyheter om

  • Det är här våra hjärtan slår

    Det finns många anledningar att gilla Karlshamn. Vad gillar du? Den här filmen kan man se hela hösten på Centrumbiografen. Det ...

  • PMB satsar på centrala gatuhus

    Elva moderna gathus planeras nu av PMB vid Norreport. Med 118 kvadrat fördelat på två plan, uteplatser i två väderstreck och ett ...

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...