Zakarias bytte Lund mot hästgård i Elleholm

zakarias1

 

Zakarias bytte Lund mot hästgård i Elleholm

zakarias1

 

Zakarias bytte Lund mot hästgård i Elleholm

Efter masterutbildning och sex år i Lund flyttade Zakarias hem till Karlshamn och föräldragården i Elleholm igen. Med sig tog han sambon Caroline och de två barnen Loke och Edda.

– Jag har saknat hur härligt det är i Karlshamn. Det känns som att tiden går mer långsamt här på ett bra sätt. Du får mer tid överlag med barn och familj och det är nära till allt.

Zakarias, Edda och Loke

Zakarias är tillbaka där allt började en gång i tiden, på föräldragården i Elleholm. Det var där han växte upp och bodde fram till han var 19 år. Han gick på Mörrumsskolan och Norrevångsskolan och i Svängsta fanns EC-gymnasiet med med hockeyinriktning som lockade. Det fanns alltid något att göra.

– Det var alltid fullt med aktiviteter. Fotboll och golf på sommaren och bad både i ån och i havet. Jag spelade mycket hockey fram till jag flyttade ner till Lund ett halvår efter studenten.

Efter gymnasiet flyttade han alltså ner till Lund för att studera på universitet. Där skaffade han sig en master i finans och lärde sig mycket om aktiehandel och den finansiella marknaden.

– Det var en enklare flytt än till exempelvis till Uppsala eller Linköping eller något annat universitet, berättar han.

Efter studierna jobbade han som controller på Lantmännen i Malmö under ett år och efter det fick han jobb på marknadskommunikationsföretaget JS Sverige. Han blev kvar under 6 år, började som säljanalytiker och slutade som försäljningschef.

– Jag gick igång på att tävla med de andra säljarna, berättar han.

Under studietiden träffade han Caroline som är hans nuvarande sambo. Efter studierna köpte de hus mitt i Kävlinge där de sedan bodde kvar fram till flyttlasset gick tillbaka till Karlshamn sommaren 2021. Nu bor hela familjen, Zakarias, Caroline och barnen Edda, 2 år och Loke, 6 år i Zakarias föräldrahem i Elleholm. Det är en vacker hästgård, ett rött hus med vita knutar, stall, garage, ridbana och åkrar och skog som närmsta granne.

– Hästar har kommit på tal med tanke på förutsättningarna. Min sambo är uppvuxen med hästar, berättar Zakarias.

Utsikten från tomten är fridfull

Nu har Zakarias två uppdrag han arbetar med. Både rollen som Marknads- och affärsutvecklingschef på Mörrums GoIS i Mörrum och som projektchef på Moodworld. Moodworld är för övrigt ett av de företag som skrivit avtal för nytt kontor i etapp 5 på Östra Piren. Vid inflyttningen som är planerad till hösten 2023 kommer de sitta högst upp på plan 4 med utsikt över havet.

– Jag ser verkligen fram emot att ha det som min arbetsplats. Vi har varit där och kollat och det kommer bli jättefint!

Zakarias Bergstrand

Caroline som kommer från Tingsryd pendlar nu till jobbet som HR-Assistent på Orthex Sweden i Tingsryd.

– Vi trivdes bra nere i Skåne men har alltid sagt att vi vill uppåt igen. Efter barn nummer två och Carolines föräldraledighet med Edda mitt under en pandemi så längtade vi hem till släkt och familj, berättar Zakarias och fortsätter:

– Vi bodde centralt mitt inne i stan och saknade lugnet ute på landet, naturen och närheten till havet och ändå kunna ha nära till jobbet och till stan.

Zakarias med dottern Edda, 2 år

Nu ser han ljust på framtiden i Karlshamn och tror på möjligheterna platsen ger.

– Det är väldigt fint här och jag har saknat hur härligt det är. Sen kommer man snabbt tillbaka i gamla hjulspår så det känns som man är 18 år igen, skrattar Zakarias. Mycket är sig likt men det känns som att tiden går mer långsamt här på ett bra sätt. Det är smidigt med hämtning och lämning av barn. Det går snabbare att ta sig runt och man får mer tid överlag med barnen och släkten. Vi gillar Elleholms badplats, naturen och att gå promenader vid Mörumsån, berättar han och fortsätter:

– Jag träffar via jobbet mycket folk i näringslivet och känner att det finns väldigt positiva vibbar. Jag vill fortsätta att utvecklas här och förädla de möjligheter som finns.

(Privat bild) Hela familjen samlad

Har du något tips till andra som längtar tillbaka till Karlshamn?

– Vi började med att hitta jobb. Så här i efterhand skulle vi kanske letat boende först. Nu hade vi tur att vårt hus blev ledigt men annars hade bostad varit den svåraste nöten att knäcka. Nu finns det en större vana vid att man kan jobba på distans några dagar i veckan. Man behöver alltså inte fixa allting samtidigt.
Är det någon som har frågor får de jättegärna ta kontakt med mig. Jag finns på LinkedIn. Om man vill ha tips eller undrar över något. Jag kan vara en hemlängtarmentor, avslutar Zakarias och skrattar.


Foto & Text: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Filip & Rebecka hittade hem igen

    Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

  • Louise flyttade hem med hela familjen

    Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...

  • Magnus: Från Shanghai till Karlshamn!

    Magnus Åkesson är tillbaka i Karlshamn efter 21 år på vift i Shanghai, en av världens absolut största städer. Nu ser han fram emo ...