Från Campus Karlshamn till Guldbagge!
Fredrik Dalenfjäll hade ingen erfarenhet av digital ljudproduktion när han sökte till Campus Karlshamn 2008. Men han kom in på utbildningen Digital ljudproduktion och en ny värld öppnade sig. Den senaste tekniken, gemenskapen och all handledning han behövde för att utvecklas snabbt. Nu arbetar han med filmljud i både nationella och internationella produktioner och har nominerats och vunnit flera prestigefulla priser.
– Att jag kom in så snabbt i branschen var väl en kombination av tillfälligheter, prestation, tur och kemi. Men utan förkunskaperna jag fick från utbildningen på Campus Karlshamn hade jag aldrig fått chansen.
–
Fredrik växte upp i Åseda, en lite ort i Småland. Han pluggade samhälle/ekonomi på gymnasiet i Vetlanda och visste väl inte riktigt vad han skulle bli till slut. Han spelade gitarr på nybörjarnivå och tyckte det var kul och funderade inte så mycket över det där med ljud i film egentligen.
– Är det bra ljud så finns det ju bara där och man märker det inte. Men jag har alltid haft ett stort intresse för film och tv-spel. Sen såg jag en dokumentär som handlade om ljud till spel och det var nog det som fångade mitt intresse. Då började tankarna på att det där kunde vara kul att jobba med.
Fredrik började kolla på utbildningar med de flesta var mer inriktade på musikproduktion. Det var en av anledningarna till att han fick upp ögonen för digital ljudproduktion på BTH och Campus Karlshamn!
– Jag hade ingen relation alls till Karlshamn innan mer än den där reklamen med gotti-gott-gott. Men det verkade vara en väldigt fin skola med bra läge och jag kom in. Jag kommer till och med ihåg att jag skröt om hur bra skolan låg nära havet, nära stan och nära alla restauranger.
Fredrik bodde de första åren i studentlägenheterna på Fridhem. Sista året flyttade han ihop med sin nuvarande fru i en lägenhet inne i stan.
– Det vare jättetrevligt på Fridhem. Att man faktiskt var garanterad en bostad som student var fantastiskt.
Fördelarna med Campus Karlshamn var ju att man fick mycket hjälp och handledning och det blev en annan typ av gemenskap där alla kände alla. Fredrik berättar att han bara har positiva erfarenheter från utbildningen och det lilla campuset.
– Jag kan minnas tillbaka till stunder och tillfällen som blev riktiga vändpunkter för mig. Kanske något en lärare sa eller berättade och som var viktigt. Hur mycket det gjorde för både motivationen och för viljan i de stunder man inte var så motiverad. Det var verkligen jättebra lärare med stor teknisk kunskap och stor förmåga att inspirera.
Sista året kombinerade Fredrik examensarbete med praktik på Ljudligan. Ett halvår efter utbildningen ringde Ljudligan tillbaka och Fredrik började jobba där. Ljudligan blev sedan Chimney som sedan blev Edisen och det är fortfarande Fredriks arbetsplats efter 11 år.
Campus Karlshamn och examensarbetet på Ljudligan blev starten på Fredriks framgångssaga. Meritlistan på filmdatabasen IMDB är nu lång med flera namnstarka produktioner i bagaget. Men också flera nomineringar och priser. 2017 vann han det prestigefyllda priset Golden Reel för ljudproduktionen till Kungens val (King’s choice) och 2020 vann han tillsammans med Andreas Franck en Guldbagge i kategorin bästa ljud/ljuddesign för filmen 438 dagar. Den skildrar fängslandet av journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson och deras liv som fångar i Etiopien.
– Priserna är nog det jag är mest stolt över. Det är ett erkännande att både bli nominerad och att vinna såklart. Både priserna har jag på hedersplats här hemma.
En man som heter Ove, 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann och NetFlixaktuella filmen The Wife med Glenn Close i huvudrollen är andra filmer han varit inblandad i. Filmbranschen överlag är hårt konkurrensutsatt.
– Att jag kom in så snabbt i branschen var väl en kombination av tillfälligheter, prestation, tur och kemi. Men utan förkunskaperna jag fick från utbildningen på Campus Karlshamn hade jag aldrig fått chansen.
Ljudutbildningarna i Karlshamn ligger i framkant vad gäller teknisk utrustning och det har satsats rejält på de studios som finns där.
– Man kan nästan säga att utbildningen är före det som branschen faktiskt jobbar med i vissa avseenden. Alla möjligheter finns där och en massa teknik som inte ens finns ute än. Den får studenterna lära sig nu. Det gör att de nyexaminerade studenterna kanske lär upp arbetsgivaren istället för tvärtom när de kommer ut, berättar Fredrik och skrattar.
– Det har verkligen varit en dröm att studera med de förutsättningarna i Karlshamn. Man har lärt sig att våga och vilja lära sig nya saker. Att inte stanna av och bli för bekväm utan att ständigt sikta framåt.
Snart har även filmen Hilma premiär. Den handlar om den svenska konstnären Hilma af Klint. Skriven och regisserad av Lasse Hallström!
– Om man har huvudansvaret för ljudet i en film har man också en väldigt nära kontakt med regissören och producenten. Då sitter man kanske i slutmix en hel vecka och jobbar tillsammans. I annat fall är man del av ett helt team som hjälper till med olika delar i en produktion.
Efter utbildningen har Fredrik flera gånger återvänt till Campus Karlshamn, som föreläsare!
– Det är jättekul att få komma tillbaka lite då och då som gäst, avslutar Fredrik.
Text: Anna Deutgen
Fler nyheter om Skola & utbildning
- Skola & utbildning
Den lilla staden med närheten till havet och naturen, i kombination med den intressanta utbildningen på Campus Karlshamn lockade S ...
- Evenemang
I två decennier har utbildningarna på Campus Karlshamn levererat nya företag och innovationer. Den unika campuskulturen har utveck ...
- Näringsliv
Utbildningarna på Campus Karlshamn har generat många nya företag och nya invånare genom åren. Studenter, till största delen utifrå ...