Hyper Island valde Karlshamn!
Jörg Teichgraeber har gått från skådespelare och deprimerad kultförklarad handdocka i Tyskland till rektor för Hyper Island i Sverige. Nu har den välkända utbildningsaktören flyttat in i Campus Karlshamn och det finns stora planer för framtiden.
– Vi utbildar generalister med det vi kallar transferable skills. Därför hittar du också våra studenter överallt. Från kommuner till fintech och kreativa näringar. Vi utbildar ledare som kan leda sig själva i en väldigt föränderlig värld.
Jörg Teichgraeber föddes i en mindre stad nära Stuttgart i Tyskland. Under 90-talet flyttade han till Östra Berlin för att studera på teaterhögskolan. Senare kom han till att bli kultförklarad som figuren Bernd das Brot, den deprimerade brödlimpan som han agerat hand och röst till i nästan 25 år. Barnprogrammet om brödlimpan startade som en motreaktion till de glättiga och klämkäcka barnprogram som fanns i brytpunkten mellan 90-tal och 20-talet. Numera känner nästan alla till den buttre figuren hemma i Tyskland.
– Bernd das Brot blev den som fick vara ärlig i barn-TV och folk gillade det, säger han och skrattar högt innan han fortsätter:
– Till och med Patti Smith har haft Bernd das Brot på sin instagram från sitt besök i Tyskland. Det var nog det hon behövde då, säger han och ler igen.
Att Jörg hamnade i Blekinge var tack vare familjens sommarsemestrar som blev längre och längre för varje trivsamt besök. 2006 köpte Jörg ett hus i Kyrkhult tillsammans med dåvarande frun och de numera vuxna barnen.
– Ja, vi flyttade och så småningom började barnen skola i Kyrkhult och jag tror de var de första ”invandrarbarnen” där.
Etableringen i Sverige började med barnteaterproduktioner som turnerade i skolorna.
– Jag ville såklart etablera en karriär här istället för i Tyskland så jag blev tvungen att lära mig svenska väldigt snabbt.
Inspelningarna med handdockan fortsatte i Tyskland och Jörg märkte med tiden att sättet man producerar TV på förändrades.
– Det gick från att jobba mot en byggd kuliss till att stå framför en greenscreen. Så jag blev nyfiken på digitalt dockspeleri.
2010 introducerades XBOX kinect som kunde läsa av en människas rörelse och Jörg blev självlärd i en teknik som heter motion capture. Han lärde sig också 3D-animering och hur man översätter rörelse från hand eller kropp in i en 3D-miljö. Med det i bagaget gick han till spelgrafikprogrammet på BTH i Karlshamn och träffade programansvarig Jonas Svegland som tyckte att han skulle göra något tillsammans med studenterna.
– Så 2011 körde jag ett projekt tillsammans med dem och teaterhögskolan i Berlin. Skådespelarna fick spela in sin rörelser som digitaliserades av studenterna på BTH. Tekniken har utvecklats mycket sedan dess.
Första gången Jörg hörde talas om Hyper Island var via en student.
– Han sa att det sättet som jag jobbar på påminner väldigt mycket om Hyper Island. Och den upplevelsen är engagerande för studenterna.
Så småningom sökte han sig till Hyper Island.
– Jag började som programansvarig. Senare blev jag rektor för Hyper Island i Karlskrona och nu är jag Head of School Sverige. Det har jag också pandemin att tacka för. Man såg möjligheten för en skolchef att sitta i Karlshamn och jobba även mot skolan i Stockholm.
”Vi utbildar ledare som kan leda sig själva i en väldigt föränderlig värld.”
Skolan grundades 1996 på Stumholmen i Karlskrona som en av de första yrkeshögskolorna i Sverige. 2007 öppnade den i Stockholm och huvudkontoret flyttades. En global expansion pågår och nu finns de även i Singapore, Manchester, New York och Sao Paulo och har totalt 130 anställda.
– Fler och fler kollegor jobbar med studenterna här och pendlar hit såsom jag pendlade åt andra hållet under 10 år, säger Jörg och ler.
Hyper Island hade många distansprogram redan före pandemin och det gjorde dem väl rustade när corona kom och allt accelererade.
– Vi hade kompetensen och det gav oss möjlighet att växa.
Hyper Island är ett privatägt medelstort bolag men skolan har inga stora profitmål.
– Vi är en kreativ skola inom business design och tech med olika program. Från affärsutveckling till dataanalys, användardesign, animering, immersiva medier och VR mm och vi har också ett masterprogram i Stockholm. Utbildningen bedrivs på engelska eftersom vi har många internationella studenter, berättar Jörg. Vi utbildar generalister med det vi kallar transferable skills. Därför hittar du också våra studenter överallt. Från kommuner till fintech och kreativa näringar.
Yrkeshögskolan har både tekniska program och designprogram och bedriver upplevelsebaserat lärande som göra att studenterna på ett annat sätt upplever att de jobbar med något roligt, berättar Jörg.
– Det leder fortfarande till betyg men också till färdiga arbetsprover och kontakt med många stora och små kunder som man jobbat med under utbildningens gång. Learning by doing, helt enkelt.
Programmen kvalitetssäkras av en ledningsgrupp kontinuerligt och där finns företag med så att kurserna hålls relevanta. Arbetslivet tar initiativet för att möta ett kompetensbehov och skolan hjälper till att utforma ett program som kan sökas.
– Företagen går också in som projektledare i kurserna.
Alla program finansieras av yrkeshögskolemyndigheten men yrkeshögskolornas verklighet är föränderlig och antal program man erbjuder varierar över tid. Man ansöker om de program man vill erbjuda, både nya och gamla. Sedan starten har antal program växlat mellan sju till 13.
– Nu har vi nio men satsar på att ha elva. Hur många det blir beror på situationen på arbetsmarknaden och vad som är aktuellt ur ett yrkeshögskoleperspektiv, berättar Jörg.
I Karlshamn finns nu ett Motion design-program och studenterna hade under dagen en utställning. En UX-utbildning finns tillsvidare kvar i Karlskrona och flera andra program har sökts, såsom UX-designer och spelutveckling.
– Planen är att programmen ska komplettera varandra och att studenterna ska kunna samarbeta i ännu högre grad än tidigare på verkliga projekt för den lokala tillverkningsindustrin, som uttrycker ett växande behov av digitalisering. De ansökningar vi lämnat in bedömer vi som starka och flera företag har stöttat dem. Vi hoppas kunna ha 80 studenter till augusti 2025.
När BTH bestämde sig för att lämna Karlshamn och Karlshamns kommun meddelade att de tänkte driva ett campus i egen regi kom det i rätt tid. Lokalerna på Stumholmen var fina men hade blivit otympliga för verksamheten efter pandemin.
– Arbetsgivare har behövt anpassa sig efter de anställdas behov att kunna jobba flexibelt. Vi ska lära våra studenter att jobba så som man gör i verkligheten. Och lokalerna på Stumholmen är inte anpassade för det, berättar Jörg och fortsätter:
– Miljön på Campus Karlshamn har vuxit fram under 25 år och det finns verkligen en välkomnande campuskänsla här. Samarbetet med Sören som är campusutvecklare är jättebra. Han har välkomnat alla studenter i dörren och är ansiktet utåt för Campus Karlshamn. Dessutom har företagen på plats varit väldigt engagerade i att vi ska flytta hit.
Ett helt campuspaket utvecklas nu där både utbildningsaktörer och företag samlas. Unikt fortfarande är ju att studenterna får bostadsgaranti.
– En internationell student från Indien som levt stora delar av sitt liv i olika länder och miljonstädet utryckte det så bra: Han sa, Wow, vad smidigt. Imorgon hämtar jag min lägenhetsnyckel på en bensinmack i Karlshamn! Det är så det ska vara i en liten stad, säger Jörg och skrattar.
Jörg bor ett stenkast från Östra Piren och gillar verkligen platsen Karlshamn.
– Jag uppskattar levnadskvalitén. Jag kommer från en mindre stad. Då är det inte konstigt att man efter tio år i Berlin vill tillbaka till en mindre stad. Särskilt när man har barn.
Han uppskattar att allt är supernära, både naturen och havet. Som passionerad swimrunner tillbringar han många timmar per vecka springandes i skogen och på Väggabadet om det är för kallt i havet eller i Långasjön.
– Jag gillar också det rika kulturlivet. Att vi har Teatersmedjan, dansfestival, att vi har samarbete med Regionteatern, mycket musik och musikskolan. Jag har en treåring och det är en bra start i livet för ett barn här, avslutar han.
Fler nyheter om Skola & utbildning
- Skola & utbildning
Den lilla staden med närheten till havet och naturen, i kombination med den intressanta utbildningen på Campus Karlshamn lockade S ...
- Evenemang
I två decennier har utbildningarna på Campus Karlshamn levererat nya företag och innovationer. Den unika campuskulturen har utveck ...
- Näringsliv
Utbildningarna på Campus Karlshamn har generat många nya företag och nya invånare genom åren. Studenter, till största delen utifrå ...