William: Vi bygger för barnen. I deras skala.

williamlavesson

 

William: Vi bygger för barnen. I deras skala.

williamlavesson

 

William: Vi bygger för barnen. I deras skala.

Mörrums skola är en satsning som kommer ha betydelse för både eleverna och för samhället i stort. Vi har träffat William Lavesson som är byggprojektledare på Karlshamns kommun.
– Jag har själv gått i Mörrums skola en gång i tiden och har många minnen från den tiden. Nu är jag med och bygger upp framtidens skola på samma plats och det är häftigt att tänka på. Den nya skolan blir en samlingsplats för hela Mörrum. När skolan inte används för skolverksamhet blir delar av den uthyrningsbar under kvällar, helger och lov. Och musiksalarna kan även nyttjas av musikskolan.

 

Hållbarhet har gått som en röd tråd i planeringen av Mörrums nya skola i många aspekter och lager för att skapa en byggnad som både är energismart, hälsosam och har låga driftskostnader. Mörrums nya skola har redan fått certifieringen Silver via Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council.

– Det har varit viktig att skapa en hälsosam inomhusmiljö med bra akustik, bra ljus och bra materialval. Alla material som byggs in är godkända i en materialdatabas. Byggnaden ligger även väldigt lågt energimässigt.

Certifieringen fångar upp några aspekter av hållbarhet men inte alla. Man installerar solceller på taket och en värmepump i själva ventilationen som tar tillvara på den varma luften där. Och samma pump kan också användas för ”gratis” kylning.

– I vanliga fall är det svårt att använda köksventilation till detta eftersom det finns så mycket partiklar och fett. Men det har vi löst genom att spruta in en slags bakterier i ventilationen som äter upp fettet.

Alla installationer är samlade i källarplanen och det finns en kulvert som löper under alla hus som gör det enkelt att göra underhåll. Att ha tekniken i källaren öppnar också upp för att kunna ha en mer spännande arkitektur där människorna vistas, berättar William

– Och samma system som används för larm och utrymning kan också användas för att exempelvis spela ljud och musik på skolgården, berättar William som exempel på andra smarta lösningar.

Det strategiska partnerskap som byggts upp mellan Karlshamns kommun, JSB och arkitektbyrån har varit väldigt lyckat, berättar William.

– Eftersom vi gjort de rätta prioriteringarna tillsammans i god dialog och på alla berörda nivåer, från städpersonal till förvaltning, blir bygget mycket kostnadseffektivt och genomtänkt. Jämför man kvadratmeterpris med andra byggen får man väldigt mycket funktion för pengarna här.

I skolan kommer det finnas totalt 21 klassrum.

– I en etta har klasserna varsitt klassrum och en gemensam hemmazon och där mellan kan man röra sig fritt. Men i och med att alla hemvister har egna ingångar blir det ju inget genomfartspring i hemmazonerna, berättar William och fortsätter:
– Vi har verkligen byggt för barnen och inte för de vuxna och det är fint. Vi har tagit in deras perspektiv och anpassat skolan till deras skala och behov.

Han menar också att arkitekturen håller en väldigt hög nivå.

Charlotte Kristensson som ritat skolan är runt på i stort sett alla skolor i landet. Med hennes expertis är hon också frekvent anlitad som föreläsare. Där har hon faktiskt tagit Karlshamn som ett exempel flera gånger. Och när bygget är klart kommer det absolut vara något unikt i Sverige som får mycket uppmärksamhet. Dessutom är det bra att man anlitat en arkitektbyrå med helhetstänk som kan väga in både inomhusmiljön, utemiljön och inredningen samtidigt.

Vad händer då med småskolorna i Mörrum?

-Förhoppningen är att de gamla skolorna som avvecklas istället ska kunna bli bostäder. Dessa byggnader är bevaringsvärda och betyder mycket för samhället, avslutar han.

Fler nyheter om

  • Vi älskar Karlshamn!

    Den lilla staden med närheten till havet och naturen, i kombination med den intressanta utbildningen på Campus Karlshamn lockade S ...

  • Offentlig hearing om Campus Karlshamn

    I två decennier har utbildningarna på Campus Karlshamn levererat nya företag och innovationer. Den unika campuskulturen har utveck ...

  • Campus Karlshamn skapar viktig utveckling!

    Utbildningarna på Campus Karlshamn har generat många nya företag och nya invånare genom åren. Studenter, till största delen utifrå ...