Tim & Elmida: Livet är enklare här.
Elmida Magnesjö och Tim Broberg är tillbaka i Karlshamn efter några år på vift i Kalmar och Stockholm.
– När vi väl flyttat ner kände vi Gud, vilken skillnad det är att ha 80 minuter extra varje dag till annat än pendling! Utan hämtning och lämning har jag 5 minuters gångväg till jobbet. Jag lämnar Vera på förskolan med cykel, ställer cykeln hemma och går till jobbet på en kvart. Elmida har lika långt till sitt jobb på Rabadang som jag har till mitt på Galio of Sweden, berättar Tim.
Tim
Tim är född och uppvuxen i Karlshamn i Nya stan. Från förskolan i Bellevue gick vägen från Sternöskolan till Österslättskolan.
– Från att ha haft rätt svårt i skolan rätade det upp sig när jag började musikklass på Österslätt. Jag blev sedd och fick bättre hjälp och det hjälpte mig i min utveckling. Jag lärde mig dessutom spela trummor och gitarr men hade trumpet som huvudinstrument. Jag gick också i kommunala musikskolan och var med i musikkåren och spelade något år. Det var en rolig tid.
Under de tre år Tim läste teknik med inriktning på design på Väggaskolan fick han upp ögonen för hur roliga grejer man kunde göra med en dator.
– I teknikutbildningen ingick en kurs i CAD och jag snöade in på det. När de andra ritade kuber gjorde jag en 3D-modellering av en marina, kiosk och brygga runt piren här på NetPort.
Elmida
Elmida är uppvuxen i Korpadalen och gick vägen från Korpadalsskolan och vidare till idrottsklass på Norrevång. Hon var aktiv i Asarumsgymnasterna flera dagar i veckan under många år både med träning och som ledare. På Vägga studerade hon samhällsinriktning och det var där hon träffade Tim.
– Vi har ju hängt ihop ganska länge nu, säger hon och ler.
Efter Väggaskolan ville Tim egentligen ta ett sabbatsår men så blev det inte.
– Jag hittade intressanta utbildningar på Linnéuniversitetet, kom in och började studera produktdesign i Nybro.
Elmida flyttade också till Kalmar för att studera men när hon inte trivdes med utbildningen hon kommit in på åkte hon istället iväg ett halvår och jobbade som aupair i Australien. När hon kom tillbaka började hon istället läsa journalistprogrammet. Under tiden jobbade hon extra på SVT Blekinge.
När Tim läst klart sitt treåriga program fick Elmida efter bara två år på sin utbildning ett erbjudande från Expressen TV som hon inte kunde tacka nej till. Så 2015 gick flyttlasset till en andrahandsetta i Vasastan. Att direkt från skolan kastas in en av Sveriges största tidningar beskriver Elmida som både spännande och lärorikt.
– Jag är så himla glad att jag fick den chansen. Det jag missade under mitt sista år på utbildningen var C-uppsats och praktik. Men jag fick ju i princip betald praktik när Expressen anställde mig. C-uppsats kändes inte heller så relevant med den arbetslivserfarenheten.
Från Kalmar till Stockholm
Övergången från småstad till storstad gick ändå över förväntan.
– Att vi båda ville samma sak underlättade förstås för vi kände nästan ingen i Stockholm när vi flyttade upp och det var långt hem till våra familjer. Samtidigt fick vi ju båda roliga jobb och kom snabbt in i Stockholmslivet, berättar Elmida.
– Det är en stor skillnad från Karlshamn där det tar ungefär 5 minuter att ta sig till det mesta och sen hamna i Stockholm där det tar 45 minuter med tunnelbana, berättar Tim.
Kort efter flytten till Stockholm fick Tim en betald praktikplats på Pretty Pegs som gör möbelben och accessoarer till Ikeamöbler.
– Tanken var först 50% men efter bara en vecka gick jag upp till heltid och fick jobba med både produktdesign, retailkoncept och produktfotografering, berättar han och fortsätter:
– Därefter hamnade jag på en marknadsbyrå under ett och ett halvt år före jag fick anställning som marknadskommunikatör och koordinator på Colliers International. Det är ett globalt fastighetsrådgivningsbolag med 17000 anställda och vi var 35 anställda i Sverige.
När Tim arbetat på Colliers i en vecka berättade han för sin nya arbetsgivare att han och Elmida skulle bli föräldrar.
– Redan då började vi nog fundera på hur det skulle bli att leva ett familjeliv i en storstad som Stockholm.
Vera
När Vera föddes 2017 bodde de i sin tredje lägenhet, en 2:a på 61 m2 i Gamla Enskede.
– Vi hade då grannar med barn som bodde på mindre yta så det kändes ändå rätt ok, berättar Tim.
Under första året med Vera var Elmida föräldraledig och efter det tog Tim över i tre månader.
– Det var under den här tiden som vi allvar började diskutera hur vi skulle göra. Skulle vi flytta tillbaka till Karlshamn eller köpa en större lägenhet? Hade vi gjort en lista hade vi säkert flyttat men vi trivdes som tusan på våra jobb så vi investerade i en fyra i Högdalen istället. Det var 40-50 minuters pendlingsväg enkel resa. När vi flyttade fick vi sätta oss i ny förskolekö. Elmida jobba heltid i skift och jag började jobba igen på 50% för att få det att funka, berättar Tim.
Den lösningen fungerade bra ett tag me men efter två månader var paret ganska eniga om att de behövde lösa livet på ett annat sätt.
– Det var då vi började göra listor på riktigt. Det var nog jag som drev på mest. Jag hade pratat ganska länge om hur skönt det varit om Vera fick växa upp i Karlshamn eller i en mindre stad. Vi var inte helt säkra just då gällande var vi skulle flytta. De kunde också bli Kalmar där vi bott tidigare eller Malmö där jag lätt kunde få ett jobb. Samtidigt hade det inte blivit den närheten till familjen som vi var ute efter. Så vi började kolla i Blekinge och när tjänsten på Rabadang dök upp och jag fick jobbet, det var då vi på riktigt bestämde oss!
Plus & minus
När de sammanställde sin lista gällande att stanna i Stockholm fanns på minussidan all tid man lägger på pendling och väldigt höga livskostnader. På plussidan fanns deras respektive arbeten och det utbud av aktiviteter och lekplatser som fanns för barn.
– Vi hängde mycket på öppna förskolor och hade en bra mammagrupp som träffades men samtidigt saknade jag väldigt mycket det spontana med att bara kunna åka hem och ta en fika med mormor och morfar. Det är såna småsaker som är så enkla om man bor där i Karlshamn där man är uppväxt. Jag minns också en gång när vi väntade i tunnelbanan och såg en massa yngre barn som åkte själva. Ville vi verkligen att Vera skulle bli ett sånt barn som väntar själv på tunnelbanan?
– Vi ville också ha ett billigare boende, nära till både jobb, förskola och familj och möjlighet att ha en bil för frihetens skull, berättar Tim.
Livet i Karlshamn
Eftersom Elmidas mamma har två hus så kunde familjen mellanlanda i föräldrahemmet i Korpadalen. Efter tre månader flyttade de in sin lägenhet på Lotsgatan. En fyra på 97 kvadrat i ett mysigt rött tegelhus från början av 1900-talet. På den mysiga bakgården finns en gunga i ett gammalt päronträd och Vera går nu på förskolan i Gullbergslyckan.
– Tim fick jobb en vecka efter vi flyttat ner men började inte jobba direkt och kunde därför ta inskolningen med Vera, berättar Elmida.
– När vi väl flyttat ner kände vi Gud, vilken skillnad det är att ha 80 minuter extra varje dag till annat än pendling! Utan hämtning och lämning har jag 5 minuters gångväg till jobbet. Jag lämnar Vera på förskolan med cykel, lämnar cykeln hemma och går till jobbet på en kvart. Elmida har lika långt till sitt jobb på Rabadang som jag har till mitt på Galio of Sweden, berättar Tim.
– Det är en trygghet för Vera att bo här. Vi kan hämta henne snabbt om vi måste och vi har också vår familj nära som kan hjälpa oss. Det finns alltid någon som vill och som ställer upp, berättar Elmida.
Tiden efter flytten tog det några veckor innan de riktigt fick känna på vardagen. De var vana vid ett helt annat tempo de gånger de besökt Karlshamn tidigare.
– Det var ganska intensivt och vi träffade folk hela tiden. Nu har vi kommit in en lunk där vi håller oss lite mer för oss själva under veckorna. Vera är på förskolan till 16:00 och lägger sig 19:00. Där emellan har vi vår familjetid tillsammans, berättar Elmida och fortsätter:
– Det är betydligt enklare att få till en vardag här än det var i Stockholm för det här livet är man ju uppväxt och van med. Ska man gå och handla går man bara och handlar. Det blir inget stort projekt. Och närheten till allt gör livet enklare. Speciellt när man har småbarn.
Paret har hittat hem i Karlshamn och tar tillvara på den extra fritid de fått.
– Vi umgås med kompisar och familj. Vi njuter av den skog och natur som finns här. Vi går en runda på Boön eller strandpromenaden och tar med en picknick som vi äter på nån grillplats där. Vi har allt så nära nu och det är fantastiskt. Under sommaren när vi inte orkade laga mat hämtade vi pizza och åt den i Näsviken tre minuter från lägenheten. Vardagen är verkligen helt annorlunda från det vi haft tidigare.
Framtiden
När jag frågar vilka drömmar de har gällande framtiden är de ganska eniga.
– Vi vill låta Vera leva ett vanligt tryggt småstadsliv här. Vi har själva haft det så bra under vår uppväxt. Efter vårt nästa barn föds ser jag verkligen fram emot att vara föräldraledigt med henne. Det kommer bli så himla mysigt när man har både familj och vänner så nära inpå. Vi drömmer också om att hitta eller bygga vårt drömhus och sen stanna och landa där. Vi har flyttat tillräckligt. Prisbilden är verkligen en helt annan och man får mycket hus för pengarna i Karlshamn, säger Elmida.
– Ett drömboende hade såklart varit i Stärnö Sjöstad. Tänk att kunna ta båten till jobbet! Men i övrigt vill jag fortsätta jobba här på Östra Piren, säger Tim. Det är en otroligt fin arbetsplats och miljö att vistas i. Med ett barn till på väg ser jag verkligen min framtid här i Karlshamn. Det händer mycket spännande här, avslutar Tim.
Tips till andra hemlängtare:
- Diskutera det mycket och öppet. Det var först när en av oss började prata om det som vi förstod att vi bar på samma tankar.
- Gör listor och gör det tidigt när hemlängtan kommer. Det ger en bra överblick.
- Fundera på hur en vardag kan komma att se ut på de olika platserna. Väg in tid, ekonomi, närhet och frihet i ditt resonemang. Det kanske finns jättebra kollektivtrafik men du blir också väldigt låst vid tidtabellerna. Väg in vardagsstressen. Man börjar springa till bussen trots att man inte behöver trots att det kommer en nya inom fem minuter. Samtidigt vill man spara tid där det går i en storstad. Man kanske inte alltid tänker på det när man är mitt i det men reflektera över skillnaden mot ett liv här i Karlshamn.
- Tänk igenom det men tänk inte för länge. Sluta drömma och låt det hända. Du har faktiskt allt att vinna.
- Bolla dina idéer med någon som inte är partisk. Prata inte bara med de som vill få hem dig.
- Be någon där hemma att gå på visningar om du inte kan gå själv.
- Om möjligt, se till att åtminstone en av er har ett jobb före ni flyttar. Det underlättar såklart.
Text: Anna Deutgen
Bilder: Privat
Fler nyheter om Hemvändare
- Hemvändare
Hej! Jag heter Julia och är en 29-årig inflyttad Stockholmare som bor i ett rosa hus i Karlshamn med min man Olle och våra barn E ...
- Hemvändare
Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...
- Barn & Familj
Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...