Tankar energi i kajaken

w-KatarinaHansell-njuter

 

Tankar energi i kajaken

w-KatarinaHansell-njuter

 

Tankar energi i kajaken

Katarina Hansell är projektledare på NetPort Science Park och arbetar med energifrågor. Men privat tankar hon energi ute på vattnet i sin kajak och allra helst paddlar hon i den vackra skärgården.
– Här är nära till allt. Nära till stan. Nära ut i naturen. Och nära till havet och horisonten!

Katarina hamnade här i Karlshamn efter hon pluggat i Växjö men kommer ursprungligen från Älmhult i de småländska skogarna. Mamman var smålänning och pappan Karlskronit från Tjurkö. Släkten på pappans sida bodde i skärgården sedan mitten av 1600-talet.
– Dragningen till skärgården kopplar jag absolut ihop med pappa, berättar hon.

När hon var 13 år flyttade familjen till Helsingborg där hon levde stadsliv under tonåren. Efter civilekonomstudier i Växjö gick flyttlasset till Karlshamn 1995. Där träffade hon pappan till sina tre barn (nu 18, 20 och 22 år gamla) och de levde sedan under många år ett riktigt lantliv i Hällaryd med villa, hund och svampplockning i skogen.
– Att jag hamnade här var absolut inte planerat. Jag drogs mot större städer och det tog många år innan jag kände mig rotad. Nu är mina barn stora och jag kan göra som jag vill. Men friluftslivet, skärgården, havet och naturen håller mig kvar här. Nu känns Karlshamn som hemma för mig, berättar Katarina.

I sitt arbete på NetPort arbetar hon som projekt- och klusterledare inom energiområdet. Tillsammans med medlemsföretagen skapar hon förutsättningar för hållbar tillväxt i regionen.
– Att det är hållbart är viktigt. Att växa och inte ha det med sig ligger inte i tiden, betonar hon.

Under många år arbetade hon med inköp och råvaruförsörjning på AAK i Karlshamn och ansvarade för all energihandel i de europeiska fabrikerna. Hon hade koll på både el, olja, pellets, gas och gasol samt lagstiftningen runt det vilket var viktigt både i det dagliga arbetet och när man skulle göra investeringar.
– Utan den bakgrunden hade det inte funkat att jobba som ansvarig för fokusområde energi på NetPort. Jag kan förstå våra medlemmars behov och jag förstår också det tekniska som ligger bakom.

När det gäller energiområdet är förnybar energi såsom solenergi och vindkraft på frammarsch och försök görs även med vågkraft. Även energilagring är stort och små företag blandas med stora i den samling företag som ingår i klustret.
– Vi jobbar med allt från stora energifrågor, såsom energiinfrastruktur och fjärrvärme till cykling. Det är fördelar och nackdelar när man verkar inom en liten region. Man behöver vara bred för att fånga upp intressen men det betyder inte att man kan jobba med alla frågor samtidigt. Det finns dock höga ambitioner och stor samlad kompetens, berättar hon.

Men det handlar inte bara om innovationer och att hitta på nya produkter och tjänster. Det handlar också om att kunna spara energi. Att effektivisera för att kunna dra ner på kostnader. Uppdraget innefattar att skapa en naturlig mötesplats för medlemsföretagen och en naturlig kompetensresurs inom energiområdet i regionen.
– Det är här man ska vilja vara helt enkelt, säger Katarina.

Att Katarina är passionerad råder det inget tvivel om. Både när det gäller sitt arbete och paddlingen.
– En av de största bonusarna med att paddla är att när vi är ute i naturen så pratar vi aldrig om vad vi jobbar med. Det spelar ingen roll. Man slipper hierarki, status och prestige. Den som har den äldsta plastkajaken är precis lika välkommen som den som har de tjusigaste grejerna. Alla är väldigt hjälpsamma. Man lär varandra saker och man lånar ut sina grejer. Man får prova på och man delar på knep.

Katarina var ingen scout från barnsben utan intresset för paddling började för ca 9 år när hon fyllt 40 år. När hon sedan upptäckte turpaddling gick det inte att hejda längre.
– Jag är så glad att jag började paddla kajak för det ger mig en sån bra balans i livet. När jag är ute på vattnet slappnar jag av fullständigt i hela magen. Att vakna på morgonen när havet ligger spegelblankt, solen står på himlen och frukosten tillagas på en klippa är helt magiskt.

Katarina paddlar ibland i Mörrumsån men hellre i skärgården om hon får välja. Och gärna tillsammans med andra. Därför är hon också aktiv i Friluftsfrämjandet och de aktiviteter som anordnas där.
– Vill man börja paddla är friluftsfrämjandet en bra början. Där kan man prova på och få värdefulla tips, berättar hon.

Förutom det stillsamma och lustfyllda med att faktisk paddla i vackra miljöer utmanas hon av det tekniska hantverket kring paddlingen.
– Man behöver lära sig att ramla i, rolla runt, ta sig upp och tömma kajaken på vatten. Det är verkligen superkul att leka med kajaken!

Att packa kajaken för längre turer är lite som ett pussel. Det kräver noggrann planering och allt har sin bestämda plats.
– Min kajak är liten så jag måste spela tetris för att få plats med det jag behöver, skrattar Katarina. Det varierar förstås och har att göra med hur lång tur jag tar. Men ska jag ut på långtur är det mycket som ska få plats och då når vattenlinjen nästan upp till kanten på kajaken när jag är klar.

11-12 l vatten kan hon få ner, många dagsportioner med mat, tält, liggunderlag, sovsäck, gasoltub, stormkök, ihopfällbar stol, första hjälpen-kit, kläder och skor i vattentäta påsar, toalettartiklar, regnkläder, bok, verktyg och lagningsgrejer. Och på Ikeas barnavdelning har hon hittat visp och stekspade som tar liten plats. Alla ryms i kajakens skrymslen, luckor och vrår.
– Choklad har jag också alltid innanför flytvästen vid akut energibrist, skrattar Katarina.

Katarina har rest mycket och upplevt många platser och det har satt saker i perspektiv på många sätt.
– Har man sett andra platser i världen inser man också att det är väldigt vackert här. Det är lättare att se tjusningen med det vi har. Man måste verkligen inte åka över halva jordklotet för att se vackra saker. De finns ju här. Jag gillar Karlshamn!

Närheten återkommer vi till många gånger under intervjun:
– Jag kan gå, cykla och i princip paddla till jobbet om jag vill eftersom jag bor nära Mieån i stan. Men då måste jag lära mig att klättra ur kajaken mot en högre brygga. Det får bli ett projekt längre fram, skrattar Katarina.

Katarinas tre paddlingsfavoritställen i Karlshamn:
1) Bockö är en öfavorit. Det finns många bra ställen att lägga till med kajaken. På östsidan finns också några väldigt fina klippor som egentligen bara rymmer ett enda tält. Där får man vara ifred om man vill det.
2) Det är väldigt vackert att paddla mellan Hallö, Fölsö och Styrsö. Det är smalt mellan de öarna och man paddlar i skyddat vatten där.
3) Paddlar man runt Alböleudden mot Tjärö så finns det några öar där som heter Skiftesöarna. Där är en trång passage som är mysig att paddla igenom.

© Text & Foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Färgglada troll i ishallen till helgen!

    Till helgen, den 6-7 april har Mörrums Konståkningsklubb sin årliga isshow på Jössa. En påkostad föreställning med ljus, rekvisit ...

  • Tärnö vann turismpriset!

    Från 9000 besökare till 22 000! Med stor känsla för öns naturvärden och historia och med hållbarhet som en röd tråd så har Malin ...

  • Le Piqué – 40 år av dansglädje!

    En kurs bland vänner blev till flera kurser som senare växte till en hel dansförening för initiativtagaren Lena Torshall. Nu saml ...