Karlshamn är hemma för mig!

w-karleriksson

 

Karlshamn är hemma för mig!

w-karleriksson

 

Karlshamn är hemma för mig!

Karl Eriksson är tillbaka i Karlshamn med frun Lisa och sonen Bill efter 15 år på vift i Lund. Nu ansvarar han för den nystartade Socionomutbildningen på Campus Karlshamn som lockade 400 sökande och hela familjen ser fram emot sommaren i Karlshamn.
– Jag växte upp på landet så när jag åkte in till stan kändes Karlshamn stort och den känslan lever kvar i mig. Karlshamn är hemma för mig.

Karls föräldrar flyttade till Karlshamn när han gick i andra klass. Trots rötterna från både Helsingborg och Småland såg man möjligheter här eftersom det fanns flera släktband. Första stoppet blev en lägenhet på Hinsegatan och Karl gick vägen från Sternöskolan till Österslätt och vidare till Väggagymnasiet före han flyttade till Lund för studier.
– Jag växte upp på landet så när vi åkte in till Karlshamn kändes det stort och den känslan lever kvar i mig. Jag tror många som vuxit upp i Karlshamn tycker Sojan och fabriken är vacker. Jag ser den från mitt kontor nu. Karlshamn hemma för mig.

På fritiden var det teater han fastnade för. Han var med i Teatersmedjans barngrupper.
– Teatersmedjan var en jätteviktig del av mitt liv. Första teaterföreställningen jag gjorde i barngruppen var det roligaste jag någonsin gjort. Min barndomsvän Viktor Johansson brukar jobba med sommarteatern och vi har fortfarande kontakt idag, berättar Karl.

Just kulturen är en stor del av Karlshamnsupplevelsen och har varit viktig under de unga formativa åren, menar Karl. Det var också på Teatersmedjan som han träffade sin fru Lisa första gången.
– Teatersmedjan och Sommarteatern är ju en institution numera. Det är en fantastisk verksamhet. Dels produktionerna de gör och allt arbete de lägger ner på dem. Dels den gemenskap och stämning som ensemblen har. Det finns en oerhört stor människokärlek som man välkomnas av där som många blivit väldigt hjälpta av.

Under tonåren var det musiken som Karl fångades av. Han spelade gitarr, rock och metal tillsammans med olika band både på Musikforum, Annexet och en replokal i sjukhusets källare.
– Johan Gustavson jobbade som fritidsledare och var en viktig person som hjälpte oss mycket både med att spela in och skjutsa runt oss.

Karl längtar tillbaka både till musiken och teatern nu när han flyttat hem igen.
– Jag var dum nog att släppa teatern när musiken tog över. När jag blir mer rotad här och har mer tid vill jag gärna engagera mig i Teatersmedjan igen på något sätt och även hitta något forum där jag kan spela gitarr.

w-karleriksson2

Fabriken är vacker, menar Karl.

Efter gymnasiet pluggade Karl till socionom i Lund och har sedan dess gjort en akademisk karriär med både masterprogram och forskarutbildning. Han är nu universitetslärare och disputerad i socialt arbete.
– Lund är lite speciellt. Det är som en småstad med väldigt många invånare som är studenter. På somrarna blir Lund mer som Karlshamn men är svårare att få grepp om och och jag kände mig aldrig riktigt hemma där. Karlshamn är greppbart på ett helt annat sätt. Man kan alla gator, man har varit överallt och man känner många. Det finns en småstadstrygghet i det.

Efter 15 år tillsammans med frun Lisa i Lund fick Karl nys om att Mälardalens Universitet skulle starta en socionomutbildning på Campus Karlshamn.
– Jag såg tjänsten och tänkte direkt att det här jobbet vill jag ha! Jag sökte och fick det och det gick väldigt snabbt. Parallellt med ansökan hittade vi huset i Högadal och köpte det. Det blev vår väg tillbaka till Karlshamn och nu kan jag jobba här med det jag faktiskt utbildat mig inom.

Karl är anställd och en del av arbetslaget i Eskilstuna eftersom Mälardalens Universitet finns både där och i Borås. Men också numera i Karlshamn! Här erbjuder man hybridundervisning med vissa delar på plats och vissa på distans.
– Utbildningen är fantastisk. Det har aldrig tidigare funnits samhällsvetenskapliga ämnen här på den nivån. Jag ger också föreläsningar på distans som Eskilstuna-studenterna får. Det är en modern utbildning där det fysiska avståndet inte är ett hinder, berättar han och fortsätter:
– Det som fascinerar mig mest med socialt arbete är egentligen mer filosofiskt än politiskt och handlar om mötet mellan människor. Det är väldigt eklektiskt och kan handla om många saker. Man hämtar inspiration från både filosofi, psykologi och sociologi och det tycker jag är så spännande.

Mälardalens Universitet är imponerade av Karlshamn och campusmiljön så som den ligger intill havet och ändå mitt i stan.
– Jag vill vara en del av att skapa värde för våra studenter. Campusupplevelsen här ska bli lika bra som för studenterna i Eskilstuna. Det ska kännas sömlöst mellan de som pluggar här och de som pluggar där. Det är målet. Jag hoppas att Campus fortsätter växa och att fler utbildningar kommer hit med socionomprogrammet som en självklar del av det.

w-karleriksson4

Karl Eriksson

Tillsammans med frun Lisa har de sonen Bill som är tre år gammal och går på Waldorfsskolan förskola i Högadal.
– Min fru pluggar fortfarande. Dels på Jämshögs folkhögskola men sen läser hon också en författarutbildning i Lund.

Familjen återvände i december och nu ska nu få uppleva den första Karlshamnsommaren som hemvändare.
– Det är en av de saker vi ser fram emot mest. Vi har varit här förr under somrarna och passat våra föräldrars hus. Det var så vår hemlängtan började.

Nu finns det en dröm om att Bill ska få en lika fin barndom här som Karl och Lisa fick.
– Jag ser en barndom med cykelturer till havet med bad och grillning. Sen vill vi också bygga på huset och göra det till vårt och att vi som familj kan rota oss här.

w-karleriksson

Karl tipsar om att våga ta steget och följa sin hemlängtan!

Karls tips till andra hemlängtare!

– Ett tips om man längtar är att bara bestämma sig och våga ta steget. Man behöver inte ha exakt allt på plats före man flyttar. Man behöver inte känna att varenda beståndsdel ska vara klar. Det kommer lösa sig när det blir konkret, när processen startar och det faktiskt är bestämt.
Gå på visningar, sök jobb, snacka med folk du känner och det ena kommer ge det andra. Att det blir för sent att backa är kanske knuffen du behöver för att äntligen ta steget.
I mitt jobb hade jag kunnat pendla och det har ju öppnats upp för det i större utsträckning sedan pandemin. I dag är vi kanske inte lika hårt knutna till arbetsplatsen och kontoret. Man får prata med sin chef och kolla vilka lösningar som finns, helt enkelt.

Fler nyheter om

  • Jag bytte huvudstad mot Karlshamn!

    Hej! Jag heter Julia och är en 29-årig inflyttad Stockholmare som bor i ett rosa hus i Karlshamn med min man Olle och våra barn E ...

  • Filip & Rebecka hittade hem igen

    Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...

  • Louise flyttade hem med hela familjen

    Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...