Duoc och Kieu smaksätter Karlshamn!

duoc-och-kieu-sparbankensbild

 

Duoc och Kieu smaksätter Karlshamn!

duoc-och-kieu-sparbankensbild

 

Duoc och Kieu smaksätter Karlshamn!

Karlshamn har verkligen ett stort och brett utbud av restauranger och kaféer i förhållande till sin storlek. Under rubrik ”Matdestination Karlshamn” kommer vi framöver samla och uppmärksamma de som skapar Karlshamns olika smakupplevelser.

Först ut är intervjun med Duoc Lu som numera är delägare i två restauranger i stan. Tillsammans med Kieu Tran driver han välkända SUSHI MAKI Bar & Restaurang med japansk inriktning och den relativt nystartade Saigon garden som bjuder på mat från hemlandet.

– Den här maten ligger nära våra hjärtan. Vi är ju båda från Vietnam.

Duoc Li och Kieu Tran (Bild från Sparbanken i Karlshamn)

SUSHI MAKI Bar & Restaurang  flyttade in i större lokaler på Christopher Schrödersgatan i Karlshamn under 2021. Restaurangen hade ökat i popularitet och köket hade blivit för litet på Kungsgatan 22.

– Vår omsättning har växt stadigt de senaste åren och vi behövde en plats för att kunna växa.

När SUSHI MAKI flyttade ner till ån fokuserade de ännu mer på att skapa en helhetsupplevelse. Fler rätter och ett bredare vin-, öl och drinksortiment. Det gjordes också en stor satsning på själva miljön. Inredningen och känslan på nya MAKI är genomtänkt, inbjudande och välkomnande.

– Vi har själva planerat och köpt in inredningen och skapat en restaurang där man kan mötas, äta och trivas. Vi vill att man kommer hit och slappnar av med sina vänner. Att man äter gott tillsammans och att miljön verkligen inbjuder till det.

Interiör Sushi Maki på Christopher Schrödersgatan 2B

Duoc Lu bor i Kristianstad och gick in som delägare i SUSHI MAKI 2018. Före det hade han en bakgrund inom torghandeln i Karlshamn och i hemstaden Kristianstad driver han två blomsterbutiker. Med tiden lärde han känna ägaren till restaurangen, Kieu Tran. Hon jobbade tillsammans med sin bror men när han flyttade tillbaka till Vietnam ville hon inte driva företaget vidare ensam. Då fick Duoc erbjudande om att köpa restaurangen men gick istället in som delägare.

– Kieu har drivit detta länge och det kändes tryggt att samarbeta med henne. Jag hade aldrig jobbat en dag i matbranschen och åt inte heller sushi, berättar Duoc och ler.

Interiör Sushi Maki på Christopher Schrödersgatan 2B

Tanken från början var att han mest skulle vara på affärssidan men med tiden lärde han sig också tillaga sushi själv. Duoc berättar att det var en stor utmaning att bli delägare i något som var så nytt för honom.

– Man måste ju kunna hantverket också om vi får personalbrist eller om det behövs förstärkning. Då hoppar jag självklart in. Nu har vi tillsammans utvecklat ett koncept som blivit mycket populärt i Karlshamn.

När SUSHI MAKI flyttade blev lokalen på Kungsgatan tom. Duoc och Kieu såg då möjligheten att införliva lite matkultur från hemlandet.

– Den här maten ligger ju nära våra hjärtan. Vi är båda från Vietnam och dessa maträtter är det vi kan egentligen. Det var också en inriktning som inte fanns i Karlshamn tidigare.

Saigon Gardens innergård. Gungorna byggdes med inspiration från en restaurang i Köpenhamn. (foto: SUSHI MAKI)

På Wikipedia kan man läsa att traditionell vietnamesisk matlagning är känd för sina färska ingredienser, minimal användning av mejeriprodukter och olja, samt beroende av örter och grönsaker. Med balansen mellan färska örter och kött och en selektiv användning av kryddor för att få en fin smak, anses det vietnamesiska köket vara en av de hälsosammaste köken i världen.

– Det stämmer, säger Duoc. Det är verkligen både god och hälsosam mat. Och vi försöker laga den så nära originalet som möjligt. Vi har fått göra en viss anpassning efter vilka ingredienser som går att få tag på här i Sverige men känner ändå att det vi gör kommer väldigt nära originalet.

Saigon Garden på Kungsgatan 22. Bakom disken Katriona och Len.

Karlshamns restaurangutbud är stort och nu har en ny pusselbit av smaker lagts till.

– Ja, Karlshamn är en liten stad men det verkar gå bra för de restauranger jag känner till. Jag tror absolut att variationen har en stor dragkraft.

Men hur ser ambitionerna gällande framtiden ut?

– Vi vill bli bättre på det vi gör hela tiden. Vi vill överträffa våra kunders förväntningar. Vi utvecklar ständigt de maträtter vi har så de hela tiden blir bättre, berättar Duoc.

Två restauranger i Karlshamn alltså. Finns det några planer på att flytta hit?

– Någon flytt blir det nog inte. Jag har vant mig vid pendlingen från Kristianstad. Vi har våra föräldrar i Kristianstad och är väldigt familjekära. Barnen träffar sina mor- och farföräldrar nästan varje dag. Det är så mycket värt och ger så mycket glädje att ha dem nära inpå.

(Foto: SUSHI MAKI)


Under rubrik ”Matdestination Karlshamn” samlar och uppmärksammar vi Karlshamns stora och breda utbud av restauranger och kaféer.

Text: Anna Deutgen
Foto: Anna Deutgen (där inte annat anges)

Fler nyheter om

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...