Succésommar på Dockside

w-pärhelena

 

Succésommar på Dockside

w-pärhelena

 

Succésommar på Dockside

Pär Torstensson och Helena Efverman kan se tillbaka på en lyckad sommarsäsong för restaurangen Dockside Vägga Mat & Brygga. Mellan 1 juni och mitten på september har de haft ca 15 000 besökare. Sedan starten 2019 har det gemytliga matstället vid Väggahamnen växt, utvecklats och fått mer gäster för varje år.

– Jag tror det är positivt att vi nu är tre restauranger här och kanske snart fyra! Då finns det alla möjligheter när man kommer ner och besöker Vägga att man hittar något man gillar och hänger kvar en stund. Det ger ju onekligen mervärde och bygger attraktivitet för platsen att det finns något för alla, berättar Pär.

Foto: Gilla Karlshamn

Pär Torstensson växte upp i Asarum och när lumpen var avklarad började han på AAK där han blev kvar i 25 år. I perioder bodde han i Italien för att kunna åka vattenskidor.

– Redan som 13-åring flippade jag hamburgare i Asarumskiosken. Det var min ingång i restaurangbranschen. Men i Italien växte matintresset ännu mer.

De sista 16 åren på AAK tillbringades i Afrika där han byggde upp en inköpsorganisation för sheanötter. De användes av fabriken i Karlshamn för att tillverka olja till choklad och kosmetik. Han tillbringade tid i hela västafrika och bodde en tid ganska spartanskt söder om Sahara i Ghana. Där fanns inte så mycket att göra så 2013 startade han krogen Chucks tillsammans med två vänner från Karlshamn.

– Det var ett litet ställe och vi murade en egen vedugn till pizza. Sen tog vi dit svenska köttbullar, hamburgare och västerländsk mat som var svår att få tag i där. I Tamale på den tiden bodde många sk. experts som arbetade i hjälporganisationer och vi var ett helt gäng som arbetade med råvaror. Så det fanns en marknad för en restaurang med västerländsk mat. Restaurangen finns fortfarande kvar där och den dåvarande städerskan är numera pizzabagare.

Efter alla år i Afrika började Pär längta hem. Han ville kunna tillbringa tid med föräldrarna som började bli till åren men också få mer till med Helena som varit flickvän på distans ett tag.

– Jag hade inte afrikaintresset kvar. Jag hade gjort alla safaris och allt som gick att göra. Det var dags för nåt annat.

Väl hemma hittade han inga jobb som var intressanta. Men platsen vid Väggahamnen där han alltid varit och grillat på med kompisar ledde honom vidare mot en ny idé.

– Jag gillade läget och kvällssolen! Så vi köpte en foodtruck lite på skoj och körde lite event för kompisarna. Vi packade med ett barbord hemifrån, parkerade vid Vägga och testade en söndag. Det var direkt succé och vi gjorde nog 60 pizzor på ett par timmar.

– Det blev snabbt populärt och växte därifrån. Telefonen gick varm, berättar Helena och ler.

Helena har arbetat många år på Lord Nelson och har stor erfarenhet av restaurangbranschen. I fyra år arbetade hon som tjänsteadministratör i Lund tills företaget bestämde sig för att flytta till Danmark och ta personalen med sig. Men Helena, som både hade barn och häst i Karlshamn bestämde sig för att stanna kvar.

– När Dockside drog igång i samma veva kunde jag vara 100% behjälplig i Pärs satsning här istället. Jag tycker verkligen om matlagning och det är intresse som Pär och jag delar. Vi älskar att bjuda hem folk på middagar men det är inget vi hinner med under högsäsongen här. Då är Dockside en livsstil 24/7. Sen blir ett väldigt tomrum när vi stänger, skrattar Helena.

Första sommaren hade de bara sin foodtruck men de utökade med en container som blev bar och kassa. Men snabbt hade de även vuxit ur det. Till andra sommaren köpte de in den stora italienska vedeldade stenugnen för att öka kapaciteten på pizzorna och vintern efter kompletterade de med två nya containers varav en med ett fullskaligt restaurangkök i.

– Vi behövde ytterligare kapacitet och ville kunna bredda menyn, berättar Helena.

På grund av, eller snarare, tack vare av en marksanering flyttade restaurangen 2022 närmare Marinkompaniet och där kunde de växa ytterligare med bl.a en utebar och ett större trädäck.

– Till en början hade vi en avgränsad del för pizza för att vara säkra på att vi skulle hinna med alla i rimlig tid. Och på andra sidan var då en enklare loungemeny utan pizza, förklarar Helena.

– Själv kan jag nog få ut 100-120 pizzor på en kväll men med min kock dubbelt så många. Så det sätter ju ribban för vad vi kan erbjuda kunderna.

Även om det började med vedeldsbakad pizza så har de breddat sitt utbud lite för varje år.

– Det började ju med vedeldsbakad pizza som, vad jag vet vi är ensamma om. Och så nära napoletanskt som det bara går. Vi är väldigt noga med råvarorna. Det ska vara det bästa mjölet, de finaste tomaterna, en fin lufttorkad skinka och allt ska vara gjort från grunden. Så det är inte riktigt en vanlig pizza, berättar Pär stolt och fortsätter:

– Sen adderade vi andra rätter för att minska trycket på pizzaugnen. Exempelvis en lyxig räckmacka på 200 gram som är jämförbar med de som Gothia Towers gör. Det ska vara värt resan hit. Nytt för i år är också hamburgare som uppskattas av många.

– Och för lite enklare mindre matiga alternativ la vi till en kantarelltoast. Och efter det har menyn växt med ett par väldigt bra fiskrätter, nån kycklingrätt och någon sallad. Vi lägger till och drar ifrån när vi ser vad som funkar men vi gör allt själva från grunden med mycket kärlek, berättar Helena.

Tanken var att även en inglasad del skulle byggas i år men bygglovet överklagades och fick bifall. Om utbyggnaden gått enligt plan hade det funnits en större säkerhet vid dåligt väder och säsongen skulle kunna förlängas en månad åt vardera håll med längre kvällar.

– Nu får i börja om processen med bygglovet men förhoppningen är att det ska finnas på plats till nästa år. Vi får verkligen fullt när det är vackert väder men tomt när det regnet hotar. Det gör det något utmanade både vad gäller planering av personal och beställning av råvaror. Hur många pizzadegar ska vi ha idag? berättar Pär.

– Vi har också haft jättefina ungdomar som arbetat här och som ställt upp för oss på kort varsel. Vi har så roligt på jobbet och de har lämnat med tårar i ögonen nu när högsäsongen är över, berättar Helena.

När Östersjöfestivalen 2021 meddelade att festivalen skulle utebli men restriktionerna ändå lättade något passade Pär på att köra scenprogram på Dockside under Östersjöveckan.

– Det var ett en-minutsbeslut att bara köra!

Hela planen hägnades in med staket och en scen byggdes och i tre dagar blev det en uppskattad festival i miniformat med drygt 600 sittande matgäster. Under årets festival var de dock lite mer försiktiga i sina satsningar eftersom konkurrensen var så stor när allt släpptes på.

– Men vi körde musik under Karlshamn Boat Show och det är nog där vi kommer lägga krutet framöver också. Då är det verkligen Vägga som har all fokus.

Den feedback de får från gästerna är att det känns som om man är utomlands och att det är både är avslappnat och en familjär stämning.

– Det går lika bra att komma hit direkt från stranden med barnen i bara shortsen eller efter jobbet och ta en god drink. Vi känner många av gästerna här, har många stammisar som lägger till vid våra båtplatser för äta eller hämta hem mat med ut i skärgården. Det är inte så många ställen man kan göra det på, berättar Pär.

Nu med någon vecka kvar på säsongen ser de fram emot lite mer ledighet tillsammans.

– Vi ska ta det lugnt och kanske resa iväg någonstans, berättar Helena.

– Sen kanske vi letar efter någon annan födkrok som kan vara ett komplement till detta under vinterhalvåret, avslutar Pär.

Dockside Vägga Mat & Brygga
Adress: Idrottsvägen 42
Instagram
Facebook


Under rubrik ”Matdestination Karlshamn” samlar och uppmärksammar vi Karlshamns stora och breda utbud av restauranger och kaféer.

Text: Anna Deutgen
Foto: Dockside (där inte annat anges)

Fler nyheter om

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...

  • Succé för Sommargatan!

    Nu har den anonyma och tråkiga parkeringen mellan Östra Piren och centrum i Karlshamn förvandlats till en levande sommargata och ...

  • Italii – en unik satsning i Blekinge

    Restaurang Italii med italienska smaker på Östra Piren i Karlshamn växer fram allt mer och blir ännu en stor satsning för den väl ...