Friends & Flavors i Ishuset

w-karl+peter-utvald

 

Friends & Flavors i Ishuset

w-karl+peter-utvald

 

Friends & Flavors i Ishuset

I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oanvänt under många år har fått en uppfräschning och nu siktar man på att skapa en ny mötesplats för vänner och smaker.
– Det är en otroligt häftig miljö med det absolut bästa läget. Och potential finns för framtiden också eftersom det höga tornet står tomt. Men en sak i sänder, säger Peter Johansson.

När Peter Johansson och Karl Ingvarsson började renovera Ishuset satt där plåt på innerväggarna, det var lågt i tak och fönster saknades. Allt för att kunna hålla kylan intakt. Nu är väggarna målade, taket högt och stora fönster släpper in både ljus och den vackra miljön i Väggahamnen. Känslan är att vi likaväl skulle kunna befinna oss på en cool restaurang på Gotland eller i Köpenhamn. Det rör sig redan mycket folk i det populära området vid Väggahamnen och nu väntar platsens absoluta högsäsong både för invånare, besökare och turister.
– Det industriella i huset ihop passar väldigt bra ihop med det vi vill skapa här. Nu längtar vi efter att få ta emot matgästerna, berättar Karl och Peter entusiastiskt.

w-ishuset-interior

Den renoverade insidan av ishuset är fortfarande industriell men nu finns både fräscha ytskikt, högt i tak, stora fönster och en bar!

Friends & Flavors är sedan några år tillbaka ett väl inarbetat och välkänt namn inom street food. Ett koncept som dels flyttar runt på festivaler och event och dels nu har en fast punkt i Väggahamnen.
– Vi är på Jazzfestivalen i Sölvesborg, i Karlskrona och i Smaktältet på Östersjöfestivalen. På Sweden Rock hade vi en hel serveringsyta med våra vagnar och fler som anslöt. Konceptet utgår från den härliga idéen att vi jobbar med vänner och bjuder in dem till oss. Vi kan ta hit gästspel med andra foodtrucks som har det vi inte har och erbjuda andra saker. Och i sin tur kan vi gästa dem, berättar Peter.

Fokus ligger på svenska råvaror, lokala producenter och närodlat så mycket bara går. Hamburgare, tacos och en delikatessdel med ost och chark kommer erbjudas och man beställer enkelt genom att scanna en kod med sin telefon. När beställningen är klar får man ett sms.
– Vi kallar det easy food, happy people. Det ska vara bra råvaror paketerade i fräsch och snygg streetfood som är enkel att beställa, få med sig och äta. Enkelt och gott tillsammans med vänner!

Nedan: Väggahamnen och miljön runt Ishuset

För att komplettera själva Ishuset har man tagit dit en stor container med riktigt kök och serveringslucka.
– Det blev en stor pjäs men den rymmer många möjligheter och ramar in området fint, berättar Peter.

De räknar med att tio personer kommer arbeta på Ishuset under sommaren. Det är högt tryck och stressigt så då måste man ha roligt.
– Folk verkar tycka det är väldigt kul för även om man är helt slut efter en dag så har man haft roligt på vägen. Det är viktigt att gästerna mår bra men en förutsättning att personalen gör det, berättar Karl.

Friends & Flavors samarbetar ofta med Brygghus 19, Karlshamns lokala mikrobryggeri och hantverksdestilleri. Det samarbetet fördjupas nu och man tar även in andra microproducenter.
– Det är redan mycket produkter från dem och vi har en container med 15 olika ölsorter att välja från.

Nedan: Kökscontainern och miljön runt Ishuset

På väggar och skyltar finns handgjorda illustrationer antingen och det är Karl själv som gjort dem. En av de större illustrationerna finns inne på toaletten med tillhörande skylt.
– Jag illustrerar, ritar och målar väldigt mycket både analogt och digitalt. Roligt att få användning av det här. Jag har försökt hitta ett hyfsat unikt konstnärligt språk för platsen, berättar han.

w-ishuset-konst

Karl Ingvarssons illustrationer hittar man överallt.

Planer för framtiden finns såklart även om de först vill starta med det de redan har. Ishuset har ett högt torn som kittlar fantasin och med lite fönster ut mot gästhamnsinloppet skulle det kunna bli en magisk plats. Men först vill de bo in sig i nuvarande lokaler.
– I vilket fall kan vi sticka ut hakan och säga att det är mycket finare på platsen nu än det plåtskjul som fanns här tidigare. Och vi har använt något som redan fanns. Det har inte byggts en ny och stor svart låda här som tar utsikten.

Nedan: Uppe i istornet finns stor potential och utsikten är magisk.

Musik finns också med i planerna och de har redan fått en del förfrågningar. Eller att låna ut miljön till andra kringaktiviteter. Det kommer växa fram med tiden, menar de.
– En DJ som vänder vinylplattor eller något liknande hade passat bra in i konceptet, berättar Peter.

Peter och Karl har försökt att skapa en plats som de själva skulle vilja besöka tillsammans med sina vänner och något som inte funnits i Karlshamn tidigare. Det har de lyckats med. Miljön bjuder prestigelöst in till enkel mat och häng och överallt har de hittat små utrymmen där man kan sitta.
– Du är helt välkommen att sticka hit i snickarbyxor eller badrock. Ishuset ska vara något man längtar till när det öppnar för säsongen, avslutar Peter och Karl.

w-ishusetpåhall

Ishuset - Öppnar 22 juni!

Fler nyheter om

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...

  • Succé för Sommargatan!

    Nu har den anonyma och tråkiga parkeringen mellan Östra Piren och centrum i Karlshamn förvandlats till en levande sommargata och ...