Gourmet Thai: God mat & smarta lösningar!

vincent-scaled

 

Gourmet Thai: God mat & smarta lösningar!

vincent-scaled

 

Gourmet Thai: God mat & smarta lösningar!

Vi har träffat Vincent Hevince på Gourmet Thai som inte bara skapat en av Karlshamns mest uppskattade restauranger utan också var pionjär inom webbaserade beställnings- och betalsystem. En lösning han själv är upphovsman till och som nu används av närmare 70 restauranger. Vincent från Vietnam och hustrun Linn från Kina fattade tycke för Karlshamn och bestämde sig för att starta sin restaurang just här. Nu har de tio anställda.

– Vi gillar Karlshamn som kuststad. Stadskärnan är väldigt samlad och livlig och det finns mycket på kort avstånd och ett bra utbud av det man behöver.

Vincent kommer från ursprungligen från Vietnam men hittade till Sverige via programmeringsstudier på Chalmers i Göteborg. När han tillsammans med kompisar åkte som turist till Kina träffade han via gemensamma bekanta sin fru Linn.

– Min fru är utbildad inom restaurang och hotell och har stor erfarenhet därifrån. Hon vill fortsätta jobba med restaurang och du vet ju att det är frun som bestämmer. Restaurang blev det, säger Vincent och skrattar. Men såklart, jag älskar ju själv att jobba med människor, mat och service. Jag jobbade på thairestaurang i Göteborg under tiden jag studerade där och har erfarenhet jag med. Inriktningen skulle bli sushi och thaimat eftersom det är vad vi kan bäst.

Paret gifte sig i Göteborg och började leta efter en bra lokal där men det var dyrt i Sveriges näst största stad. Då riktades blickarna mot andra städer och valet föll på Karlshamn!

– Det var mycket billigare att starta restaurang här och det jag läste om Karlshamn tilltalade mig. Det är en väldigt mysig kuststad.

Med Vincents bakgrund som programmerare stod en bra webbsida högt upp på prioriteringslistan. Han var övertygad om att internet och digitalisering var bra.

– När vi köpte restaurangen var det webbsidan jag gjorde först med en egen webbserver hemma. På den tiden bodde vi i en lägenhet ovanför restaurangen. Jag gjorde allt själv.

Med menyn på en webbsidan fick de ända ha tre telefoner igång som man kunde ringa till samtidigt och det tog mycket tid från personalen.

– Jag var övertygad om att verksamheten kunde effektiviseras och började klura på en lösning. Jag ville skapa ett system där kunderna själva kunde beställa sin mat. Men också att beställningen samtidigt gick direkt till köket och in i kassan. Då kunde personalens tid frigöras till kärnverksamheten som är mat och service och kunden kunde hämta på angiven tid, berättar Vincent.

Foto: Gourmet Thai

Gourmet Thai var den första restaurangen vad Vincent vet som införde ett bokningssystem via en webbapplikation med den kopplingen. Ett system med Vincent som upphovsman som nu kommersialiseras med Stockholm som utgångspunkt. Han är projektledare och har tagit hjälp av programmerare för att förverkliga sin idé. När corona drabbade världen hade restaurangen redan ett välfungerande och beprövat system igång. Webbapplikationen Uvia system är nu kommersialiserad, har 60-70 kunder och omsätter i dagsläget 3 miljoner.

– Marknaden exploderade när corona kom. Man insåg att man var tvungen att digitalisera sin verksamhet. Vårt system effektiviserar restaurangens flöde och flera tidskrävande manuella moment tas bort. Det är roligt att vi uppskattas för det, berättar Vincent.

Och restaurangsatsningen i Karlshamn har slagit väl ut. Kön för hämtning ringlar lång utanför restaurangen på helgerna. När Vincent får beskriva maten är det fräsch mat som är grundligt utförd.

– Ett exempel är att vi köper in hela laxen och filéar den själva. Vi blandar också våra egna kryddor. Vi är r noga med vilka råvaror vi väljer och vi ställer höga krav på våra leverantörer.

Gourmet Thai började i mindre omfattning 2005 men när Birgitta Dahlrots Optik i lokalen bredvid skulle gå i pension fick Vincent och Linn frågan om att ta över ytan och sa, varför inte? 2013 gjordes en omfattande renovering och 2014 öppnade nya Gourmet Thai såsom det ser ut idag. Restaurangen har nu 10 heltidsanställda.

– Vi tänker inte i nuläget att vi ska expandera mera. Men vi vill behålla det vi arbetat upp och fortsätta hålla samma höga kvalitet och uppskattning i det vi gör. Det är också en slags utmaning.

Vincent tycker Karlshamn har ett bra utbud av kvalitativ mat överlag. Bättre än grannstäderna faktiskt.

– Man är mycket skickligare här. Min fru och jag äter ofta på andra ställen och utforskar gärna andra ställen när vi får tillfälle. Här finns flera restauranger som är väldigt bra. När vi går ut äter vi gärna på Köpmannagården, Brasserie Fridolf eller Carlmans.

Vincent och Linn bodde fram till 2017 i Karlshamn men har nu av strategiska skäl flyttat upp till Stockholm en tid för att kunna satsa vidare på kommersialiseringen av Uvias systems produkter som snart även kommer omfatta system för bordsbokning, biljettbokning och digitala presentkort.

– Det finns en större koncentration av restauranger att jobba mot i Stockholm och därför är det också enklare att växa därifrån, berättar Vincent och fortsätter:

– Men sannerligen ser vi oss alltid som Karlshamnsbor. Jag och min fru vill flytta tillbaka till Karlshamn när barnen är större. Det är en lugnare plats. Karlshamns innerstad är väldigt samlad. Det finns mycket på kort avstånd och kärnan är livlig och har ett bra utbud.

Gourmet Thai hittar du på Rådhusgatan 1, 374 36 Karlshamn.


Under rubrik ”Matdestination Karlshamn” samlar och uppmärksammar vi Karlshamns stora och breda utbud av restauranger och kaféer.
Text & Foto: Anna Deutgen (om inte annat anges)
Matbilder & film: Gourmet Thai

Fler nyheter om

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...