Italii – en unik satsning i Blekinge

w-johanH-svartvitt

 

Italii – en unik satsning i Blekinge

w-johanH-svartvitt

 

Italii – en unik satsning i Blekinge

Restaurang Italii med italienska smaker på Östra Piren i Karlshamn växer fram allt mer och blir ännu en stor satsning för den väletablerade hotellfamiljen Holgersson. I kombination med en Blekingeunik skybar, två biografer, ett eventtorn, konsertsal samt tillhörande konferens- och eventmöjligheter blir den nya stadsdelen en mötesplats för alla.

– Jag tror på Karlshamn och vill skapa något för staden som alla kan ha glädje av. Förutsättningar det här huset ger är en av de stora anledningar jag vågar satsa så stort. Jag önskar jag kunde öppna redan imorgon, säger Johan Holgersson entusiastiskt.

Johan Holgersson längtar efter att få flytta in och kicka igång verksamheten.

Än så länge pågår byggarbetet på Östra Piren för fullt och det krävs fortfarande hjälm och varselväst för att besöka platsen. Det saknas dock ingen entusiasm när Johan Holgersson och Mia Holmberg från Karlshamnsfastigheter AB visar runt och berättar om planerna framåt i den nya etappen.

Italiis totala yta blir 910 kvadratmeter varav restaurangen upptar 700 m2 av dessa. Tre stående kvadrater och passager mellan samt ytterligare några rum utmed havet blir platser för mat och möten. Varje kvadrat är också en ljusgård med öppet upp till taket där ljuset släpps in.

På broarna med pirengröna räcken kommer människor röra sig runt i byggnaden. De synliga taken när man kollar upp kommer kläs med ek. Stora takfönster släpper in ljuset. Vid en synlig huvudtrappa kommer väggen kläs med grön mossa.

För stora sällskap kan alla områden kombineras och i mindre sammanhang har de lite olika funktion. Men alla är välkomna. Dörrarna är alltid öppna för spontana möten.

– Vare sig man köper mat eller inte är man välkommen i våra lokaler. Gemenskap och rörelse skapar trivsel. Vi vill gärna att det ska kännas som ett öppet vardagsrum där människor får flöda fritt, berättar Johan.

(A) Yta för umgänge, spontana möten och aktiviteter i form av bla. shuffleboard

Till vardags kommer de olika indelningarna ha lite olika funktion. Den första delen (del A på illustrationen längre ner) blir en flexibel aktivitetsyta där man kan möta sina kollegor eller vänner i ett parti shuffleboard eller slappna av en stund i sköna soffor.

– Man kan ses, ta en kaffe, hänga lite eller vänta in ett möte. Efter jobbet kan man utmana polarna i ett spel. Sen kommer vi också kunna använda ytan för servering vid behov.

(B) Här ska det flera meter höga trädet planteras

Den tredje delen (C) är den huvudsakliga restaurangdelen dag- och kvällstid och i delen längst ut (D) finns huvudbaren med obruten utsikt mot hamnen och havet. Även här kommer man fylla upp med mycket grönt, både träd och lägre växtlighet.

(C) Restaurangdelen uppifrån
(C+D) Bakom Johan till vänster i bild blir det fine dining och bar

I en separerad del (E) kan större sällskap upp mot 30 personer sitta lite mer avskilt. Det kan vara både minnesstunder, provningar av alla slag eller konferensluncher. Där kommer också finnas ett vinrum med ca 300 flaskor.

– Vi har haft uppemot tre minnestunder i veckan på Best Western och det kommer nog bli ännu fler här. Lokalen ligger nära ingången så man slipper gå igenom hela restaurangen, berättar Johan.

(E) Avskilt rum för 30-talet gäster nära huvudingången

Upp mot 300 sittande matgäster räknar Johan med kan äta samtidigt om man kombinerar de tre olika rummen.

– Det finns en stor flexibilitet i hur man kan använda rummen som vi tror vi kommer ha stor nytta av både dag och kväll, säger Johan. Utöver det byggs fina utrymmen för personalen, pizzaugn och ett stort anpassat restaurangkök för alla behov som finns.

Restaurangen kommer ha öppet alla dagar i veckan, även på söndagar. Och det är något som Johan själv längtat efter.

– Att äta söndagsmiddag med familj eller vänner är mysigt. Den dagen är kanske inte den mest lönsamma men tillsammans med det andra spelar det mindre roll.

Blekinges första sky bar!

Mia berättar att förväntningarna gällande den kommande skybaren är stora hos hyresgästerna. Det blir den enda i sitt slag i Blekinge högt upp på femte våningen med en tillhörande takterrass. Takterrassen ramas in av ett högt glasräcke som både ger ostörd utsikt och skyddar mot vinden. Golvet kommer kläs med skiffer.

– Man ser skybaren och takterrassen som en stor möjlighet att visa upp Karlshamn från sin bästa sida. Både havet, Kastellet och staden samtidigt! Och jag tror också att kunder och samarbetspartners kommer få en väldigt positiv bild av Karlshamn härifrån, säger hon med eftertryck.

Sky Bar på kvällstid men mötesplats på dagen

– Utsikten är verkligen magisk. Här är fokus på dryck och möten mellan människor, berättar Johan och fortsätter:

– Nu har tuppkammen växt. Först trodde jag främst att baren skulle vara öppen fredag och lördag på kvällarna men så som det talas om den nu kanske vi kan ha öppet mycket mer. Även för mindre möten dagtid.

Utsikten från baren är vacker även en regnig dag

Möjligheterna finns i kombinationen

Även om restaurangen är en stor del av satsningen är det inte den som Johan känner mest förväntan över. Det är istället sammanhanget som restaurangen finns i på Östra Piren. Att huset i sig förutom restaurangen och skybar kommer rymma konsertsal, eventvåning, två biografer är det ena. Lägg därtill alla konferensmöjligheter ihop med befintliga hyresgäster och företagen som samlas där i den nya stadsdelen.

– Det finns ju förutsättningar för helt andra typer av evenemang nu. Man kan köra en konferens för 300 personer i konsertsalen för att sen dela upp sällskap i de båda biograferna, använda eventsalen för mingel, äta middag i restaurangen och ta en drink som avslutning i skybaren. Allt utan att möblera om något. Allt teknik står redan redo, säger Johan.

– Förutsättningarna för såna event har ju inte funnits i Karlshamn tidigare. Vi skapar helt nya möjligheter för konferenser och event här nu, säger Mia Holmberg från Karlshamnsfastigheter och fortsätter:

– Jag tror också på att bio och skybaren kan vara en bra kombination. Att ta en drink före eller efter en bra film, säger Mia.

Golvet på takterrassen kommer kläs med skiffer och ett högt glasräcke tillåter utsikt men stoppar vinden.

Johan gör redan mycket evenemang på Best Western och ser stora möjligheter att utveckla det på piren.

– Vår utgångspunkt är att köra något i konsertsalen varje månad. Man vill ju växa och utvecklas och här finns möjligheterna till det. Man kan välja yta efter evenemang. Nästa år har jag bokat Wallmans salonger till Deltat. Det blir roligt att testa något nytt och som en sittande show, berättar Johan.

Mia är också förväntansfull inför inflytten som förmodligen kommer ske i olika steg där biografen och restaurangen prioriteras först.

– Vet du vad? Huset är nästan fullt nu. Det ser jätteljust ut. Det händer grejer även med fastigheterna i Svängsta och det känns positivt för hela bolaget, säger hon.

Åtagandet att hyra 900 kvadratmeter i det nya pirenhuset är en jättesatsning för Holgerssonfamiljen. Men Johan menar att det är just kombinationen av allt som gör att risken känns mindre.

– Jag hade aldrig gjort det om bara gällde en restaurang som låg själv här på piren. Men eftersom det kommer finnas så mycket annat så hamnar man i ett helt annat läge. Läget rent geografiskt på piren är ju som en dröm. Det här blir en ny och spännande stadsdel. Sen hjälper det såklart att man gillar Karlshamn. Då vågar man göra det man tror på och kan vara med och skapa något för staden. För att man tror på platsen. Jag önskar jag kunde öppna redan imorgon, säger Johan.

– Ja, och det är ju också en av de stora anledningarna till att vi valde Johan. Han brinner för Karlshamn, verkar för och driver sin verksamhet här. Det kändes viktigt i den här satsningen, avslutar Mia.

Fler nyheter om

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...

  • Succé för Sommargatan!

    Nu har den anonyma och tråkiga parkeringen mellan Östra Piren och centrum i Karlshamn förvandlats till en levande sommargata och ...

  • Succésommar på Dockside

    Pär Torstensson och Helena Efverman kan se tillbaka på en lyckad sommarsäsong för restaurangen Dockside Vägga Mat & Brygga. Me ...